Десетки спешни медици на протест. Искат трайно увеличение на заплатите (галерия)

Янка Петкова 19 октомври 2022 в 14:30 1492 0

протест

Снимка Янка Петкова

Протест на работещите в Спешна помощ

Трайно увеличение на заплатите, добавка за нощен труд от 2 лв. и ваучери за храна до 150 лв., поискаха десетки служители на Спешна помощ от цялата страна с протест пред Народното събрание.

Той бе организиран от синдикат "Защита" и подкрепен от Синдиката на българските медицински специалисти. Основните искания на протестиращите от 28-те центъра и филиали за спешна медицинска помощ.

са за: 2 600 лева основна заплата за лекар с две специалности; 2 400 лева за лекар със специалност; 1 950 лв. за фелдшер; 1 800 лева за медицинска сестра; 1 450 лв. за шофьорите и 1 100 за санитарите са приемливите възнаграждения, за които настояват. 

Във вторник разговаряхме със служебния министър Асен Меджидиев. Разбрахме, че голяма част от парите, които предишното правителство обеща, ги няма, за съжаление, и в МЗ не знаят къде са. Казаха да питаме Сербезова. Ние сме се срещали със Сербезова тя ни е препращала назад във времето при други министри. Това, което успяхме да постигнем, е да бъдат отпуснати допълнително 9 млн. 800 хил. лв., с които да бъдат повишени заплатите за месеците октомври, ноември и декември, да има някакъв вид компенсация. Същевременно в новия бюджет министърът ще заложи 45 млн. лв., които трайно да решат проблема. Сега всичко е в ръцете на Народното събрание, каза пред OFFNews председателят на синдикат „Защита“ Красимир Митов.

Митов добави, че представители на синдиката са провели срещи с почти всички парламентарни групи, които са одобрили исканията им.

Нека народните представители да знаят, че отново ще сме тук, когато приемат бюджета, и ще отворим палатков лагер. Ще има регионални протести. Много лъжи, много обещания бяха дадени назад във времето, но тези пари не отидоха нито при пациентите, нито в сектор "Здравеопазване". Оставаме в стачна готовност категорично, подчерта синдикалният лидер.

По думите му дори в обещаното временно увеличение на заплатите, за което са подсигурени 9,8 млн. лв има "доста разминаване" и не е адекватно оценен трудът на шофьорите и фелдшерите. Освен това "се прокрадва" идеята тези пари отново да бъдат отпуснати само за служителите, които имат "пряк ангажимент с COVID-19", обясни Митов. Той все пак допусна, че това няма да се случи и увеличението ще бъде за всички категории служители в Спешна помощ, но изтъкна, че заради ниските възнаграждения и лошите условия на труд в този сектор няма млади специалисти. "В момента ЦСМП в голямата си част се обслужват от лекари и сестри в пенсионна възраст - 70-75 г.", каза Красимир Митов.

Предварителните разчети показват, че лекарите ще бъдат компенсирани приблизително с 600 лв. месечно, фелдшерите – с 400 лв., медицинските сестри – с 350 лв., парамедиците – със 170 лв., шофьорите на линейки – с около 150 лв. , каза още министър Меджидиев и уточни, че сумите са прогнозни. Предвидено е тези допълнителни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.

"Ние заместваме личните лекари, грижим се за самотни възрастни, реагираме при пожар, бедствия и катастрофи, но трудът ни се подценява", каза Димитрия Димитрова от ЦСМП Пазарджик. Димитрия е в УС на Синдиката на българските медицински специалисти и е една от сестрите, които се бяха барикадирали в Партийния дом преди две години, с искане за по-високи възнаграждения за сестринския труд.

Крайно време е управляващите да разберат, че ние сме важни за националната сигурност. Нашият нашият труд трябва да бъде добре остойностен. Подигравка е да се изравнява трудът на санитаря с този на шофьора в Спешна помощ. Няма как един шофьор да започне работа за 910 лв.! Като му сложите удръжките остават 600 лв. Млад човек няма как да го направи. При нас шофьорите са с по няколко дископатии, амортизирани от тежката работа. В новия Колективен трудов договор е заложена равна заплата между сестра и фелдшер. Аз съм сестра и въпреки това не съм съгласна. Фелдшерите много пъти изпълняват лекарска длъжност. Освен това с новото увеличение на заплатите лекарите не получиха и една стотинка. Няма как да учи 6 години и да работи за 2000 лв., които след данъци и осигуровки падат на 1500, каза Димитрова.

Според Димитрия Наредба от 2005 г. отдавна е трябвало да се актуализира.

"Според тази наредба ние имаме право на купон от 2 лв. за храна. Ако през 2005 г. 2 лв. са били баничка, вода и боза, сега са половин баничка. Нощният труд е 1 лв. и от години години не е пипан. Категорията труд също трябва да се промени", категорична е сестра Димитрова от спешния център в Пазарджик.

След Народното събрание автошествие блокира Орлов мост, който по-късно беше освободен. 

Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центрове за спешна медицинска помощ във Варна, Добрич, Пловдив, Хасково и други градове подкрепиха протеста по места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови