Нощният екшън в Партийния дом: НСО спряло тока в 4. Подплашени, сестрите излезли на перваза (снимки, видео)

Янка Петкова 06 март 2020 в 10:37 15278 2

Снимка БГНЕС

НСО цяла нощ търпеливо и дипломатично се опитало да изведе протестиращите медицински работници от Партийния дом, но и към момента те отказват да напуснат сградата. Хора от службата, която за пръв път работи по подобен случай, са носили храна, вода и дрехи на медсестрите и са им осигурили толеранс, за да се разреши ситуацията без напрежение.

Това стана ясно от думите на шефа на НСО ген. Красимир Станчев, който вчера е на терен заедно с протестиращите.

Какво се случи?

Снимки: БГНЕС

Припомняме, че няколко души от палатковия лагер пред МС влязоха вчера следобед в сградата на бившия Партиен дом, за да участват в заседание на парламентарната здравна комисия. След това обаче отказаха да напуснат сградата.

Към 20 ч в четвъртък, а след това и около 22 ч, шефът на НСО влиза лично да говори с протестиращите. Обяснява им, че нямат право да останат там след 22 ч - такъв е редът. Сестрите отказват да напуснат.

По това време в Партийния дом се намират 5 жени и 5 мъже.

В залата при тях има двама души охрана от НСО.

Към 4 ч токът в сградата е спрян умишлено, а вратата открехната, за да могат протестиращите да напуснат доброволно. Това не се случва. По-късно една от сестрите споделя пред журналисти, че спирането на тока ги уплашило, защото не знаели какво следва - дали, например, няма да им пуснат сълзотворен газ.

За да съберат кураж, сестрите излезли на перваза - за да могат да ги виждат подкрепящите ги отвън. 

След 7 ч тази сутрин НСО отново влиза в сградата, води и двама психолози, носят храна, вода и яке на останалата отвън на перваза рехабилитаторка от "Пирогов" Бойка Анастасова. Температурата навън в ранното утро е под нулата. Междувременно, медсестрата Мая Илиева е изведена от залата.

Анастасова отказва да влезе вътре. При опит да я издърпат лакътят ѝ е ожулен. Шефът на НСО определи това като нормална щета при подобна операция.

Пробивът дойде след 9 ч, когато Анастасова влезе вътре в сградата. Това се случи след дълъг разговор наживо в ефир с водещия на предаването "Тази сутрин" на bTV Антон Хекимян. Анастасова сподели, че само пред камерите се чувства спокойна, а водещият дълго я увещава да влезе в стаята, където няма да ѝ се случи нищо лошо.

Към 10:30 протестиращите все още отказват да напуснат Партийния дом. Някои казват и че ще обявят гладна стачка. Впоследствие опровергаха тази информация.

Междувременно стана ясно, че НСО е потърсило МВР за съдействие още през нощта - с молба за съдействие. Вътрешното ведомство не се е отзовало. Не бил отцепен дори периметърът около партийния дом. Екипите на полицията дошли едва когато станало време за директни включвания в сутрешните блокове. 

"Почти 12 часа опитвахме да разрешим ситуацията. След това седяхме и си говорехме с тях, единственото ми искане бе да не се качват по прозорците", допълни ген. Станчев.

"Ще има някакъв толеранс към медсестрите, но това трябва да приключи", допълни той.

През цялото време НСО е контролирало ситуацията, но медсестрите не откликнаха на нашите молби и нещата не приключиха в наш интерес, добави ген. Станчев.

Тази сутрин лидерът на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че ще се присъедини към протеста на медсестрите.

Сред техните основния искания са специалистите в тяхната професия да започват работа на две минимални работни заплати, да получат втора категория труд, а професията да стане защитена.

При сестрите в партийния дом е и Мая Манолова.

По-късно, пред журналисти, шефът на НСО обяви, че службата няма да предприема никакви действия до 22 часа днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6015

2

Ехо

06.03 2020 в 13:47

Какво, как и защо пазят НСО и МВР!? Едва ли са демокрацията и правовата държава! Скрил ли се е някъде Ананиев? А Борисов!? Какви преговори още със сестрите!? Не се изпълнява това, което им беше обещано!

705

1

order

06.03 2020 в 11:24

САЛ БАЙХУ ЦЕЛИЯТ Е В БЯЛО (непорочен)!!!! ........


Та по тоя повод ВИЦА за байхУ със страшният номер. ........ ..............
《„Излизам аз на манежа, целият в бяло –..... бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки, – ....оркестърът свири туш, над манежа се издига огромен бял балон, аз вадя бял пистолет, прожекторите гаснат, аз стрелям, прожекторите светват –..... целият цирк в л@йн@, само аз в бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки…оркестърът свири туш.....“》