9-годишно британче е 52-рият пациент с коронавирус у нас (видео)

Детето било в Банско на ски. Преди да пристигне, чичо му контактувал със заразената си сестра: още един пример на върховна безотговорност, коментира ген. Мутафчийски

OFFNews Последна промяна на 16 март 2020 в 08:33 10128 0

Снимка Александра Маркарян

Късно снощи в България положителна проба за коронавирус е дало дете на 9 години с английско гражданство. Така случаите у нас стават 52, от които два смъртни, заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Детето е било в Банско на ски. Преди да пристигне в България, чичо му, който в момента е у нас, е бил контактен със сестра си, заразена с коронавирус.

По-рано бе съобщено, че в Банско се издирват контактните лица с английските туристи под карантина, от чиято група е детето. Вчера са били взети пет взети проби, положителна е на момчето. До момента никой няма проявена клинична картина.

Още един пример за върховна безотговорност, подчерта проф. Мутафчийски и призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол. По думите му нашите хотели, в стремежа си да запазят бизнеса, приемат безотговорни хора.

Той съобщи, че в момента има два среднотежки случая в България.

Едната жена в "Пирогов" - 84-годишна, с инсулт, се намира в стабилно състояние и засега няма нужда от апаратна вентилация.

Венцислав Мутафчийски коментира и случаи на паника, които зачестяват, и граждани "неистово искат да влязат в коронавирусна среда". 

Мутафчийски отбеляза, че има тенденция да се спазват препоръките на Щаба.

"В страната се забелязва отчетлива тенденция към съобразяване с препоръките на щаба. Гражданите разбраха сериозността на положението. Това е огромно удволетворение. Това ще ни даде възможност и ние да не бъдем прекалено строги в изискванията си. Изказваме благодарност на гражданите, които се съобразяват с положението", коментира той.

"Не мога да не отбележа и този безобиден, но много показателен акт с ръкопляскането за нашите медици. Благодаря!", допълни шефът на оперативния щаб.

Кой трябва да спазва карантина

Пътуващи по рискови дестинации, контактували със заразени, се подлагат на домашна карантина. Следващата категория граждани са установени с коронавирусна инфекция, с леки симптоми, които са в домашна изолация и домашно лечение. Те са много интересни, защото при тях ситуацията с 14-дневна карантина не е актуална. Средният период за изчистване от вируса е 20 дни, като има и случай, в който на 37-мия ден има изчистени, съобщи още председателят на Националния оперативен щаб.

Третата категория са хората със средно тежка клинична картина до тежка. В света такава е практиката – да се лекуват най-тежките случаи, допълни той.

От брифинга стана още ясно, че има две среднотежки и един тежък случай. "Ски дестинациите са интересна дестинация за разпространение на коронавирус. Охлаждането на носоглътката прави вируса много по-лесен за заразяване", заяви още Мутафчийски.

Припомняме, че вчера той опроверга появили се твърдения, че ибопруфенът не трябва да се прилага при лечение на коронавирус.

Ген. Мутафчийски наблегна на това, че най-опитните в момента в света за лечение на COVID-19 са Китай. А в китайските препоръки се споменават противовъзпалителни, нестероидни средства, в които влизат и двата медикамента - парацетамол и ибупрофен.

Според него предозиране с парацетамол даже е опасно за черния дроб.

Ген. Мутафчийски заяви, че МВР и Регионалните здравни инспекции са напълно мобилизирани, а България отговоря изключително адекватно на нещата, които се случват по света. "В британската преса ни дават като пример за адекватност на мерките", каза още той.

Балканите

В Гърция има регистрирани 103 нови случая, вече са общо 331, обмисля се забрана за излизане от вкъщи.

В Босна и Херцеговина има три нови - 24 са до момента. В Румъния има 8 нови - общо 139, в Македония са 19, в Сърбия 48, в Словения 219, в Хърватия 49 и в Турция 18.

В Европа

Италия съобщи за нови 3590 заразени, общо 24 хиляди са регистрираните до момента. През последното денонощие да починали 368 души.

В Испания има 124 нови случая, до момента заразените там са 7800. През последното денонощие са починали 84.

Германия отбелязва 637 новозаразени, досега откритите случаи са 5800.

Във Франция са 5400 до момента, почти 1000 са новите случаи, в Швейцария 2200.

Великобритания има 251 нови заразени с коранавирус, до момента откритите са 1391, 14 са новите жертви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови