40 жени умират всеки месец от рак на маточната шийка в България

В ранен стадий заболяването е 100% лечимо, но у нас липсва скринингова програма, посочват специалисти

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2021 в 15:11 960 0

40 жени умират всеки месец от рак на маточната шийка у нас. Заболяването е предотвратимо, ако бъде диагностицирано навреме, коментираха гинеколози и онколози и посочиха, че пандемията е забавила скрининга му.

Данните бяха изнесени по време на първото информационно онлайн събитие, част от информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка „Намали риска. Предпази се. Живей!“, инициирана от Националната пациентска организация (НПО), съвместно с Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и верига частни лаборатории.

Събитието постави началото на поредица от уебинари с практическа насоченост, които ще дадат отговорите на въпроси, свързани с рака на маточната шийка (РШМ), неговата превенция, профилактика, проследяване и диагностика.

„Факт е, че в България все повече жени между 20 и 45-годишна възраст са диагностицирани с това заболяване и често то бива откривано едва, когато е в напреднал стадий. Достъпът до навременна информация и адекватно лечение е това, което ще доведе до намаляване броя на заболелите“, каза в рамките на представянето д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО.

Ранното откриване на рака на маточната шийка е изключително важно, защото когато е в начален стадий, благодарение на новите технологии, които има за ранно повлияване и лечение, ние можем да излекуваме на 100% пациентите си, като след това ще продължат да живеят нормално с редовно проследяване“, заяви д-р Мариана Атанасова, специалист по медицинска онкология в ИСУЛ.

Тя допълни, че почти няма друг рак, при който да има 100-процентово лечение, когато е в първия си стадий. Затова е важно да не се забавя лечението на първата фаза на заболяването. Според д-р Атанасова е необходимо повече да се говори за сексуалното здраве и рисковото поведение, да се подкрепят младите хора в тяхното отговорно сексуално поведение, както и да се работи за превенция на рака на маточната шийка на национално ниво.

В България нямаме скринингова програма за рак на маточната шийка, нямаме и раков регистър, а е факт, че страната ни е на челните места по смъртност от това заболяване. Освен това, младите хора имат много ниска сексуална култура, често сменят половите си партньори, което е предпоставка за заразяване с човешкия папилома вирус. Затова най-важното е да бъде създадена скринингова програма, защото ваксината не е самостоятелен метод за предпазване от този вид рак, тя трябва да бъде съчетана с редовно участие в организирани скринингови прегледи“, допълни от своя страна Лили Асенова, председател на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.

„COVID утежни ситуацията в целия свят. В България по време на първия локдаун се спряха женските консултации. Това неимоверно ще доведе до увеличаване на броя на тежките случаи. Когато говорим за скрининг на цервикалния карцином, неговата цялостна идея е да се открият жените, преди те да са достигнали до цервикален рак. Трябва да предпазим жените от това да достигнат до диагнозата рак на маточната шийка“, допълни от своя страна гинекологът д-р Иван Вецев от болница „Шейново“, който е и медицински директор на Националната пациентска организация.

Според него, създаването на добра организация и гарантирането на критерии и условия за диагностика на рака на маточната шийка, биха ни извели от челните места по смъртност от това онкологично заболяване. Важно е да насърчим жените, които са пропуснали контролното изследване, да направят своя цитологичен скрининг на маточната шийка и да не губят време, допълни Вецев.

Информационната кампания „Намали риска. Предпази се. Живей!“ ще продължи с уебинари, насочени към пациенти, както и онлайн кампания във фейсбук страницата на НПО и сайта на www.npo.bg, където регулярно ще бъде публикувана информация относно РШМ и HPV, тяхната диагностика и начините за превенция.

За рака на маточната шийка

Три пъти се е увеличила смъртността от рак на маточната шийка в България за по-малко от 40 години, показват данните на здравните специалисти. В България ракът на шийката на матката е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Най-високият процент заболеваемост е във възрастта 30-44 години. Откриват се близо 1300 нови случая годишно.

Въпреки това под 10% от подлежащите на имунизация момичета у нас са обхванати с ваксина срещу човешкия папилома вирус, с което страната ни чувствително изостава от целите на СЗО и постиженията на развитите страни в Европа и света. За жените, които пушат, е 2 пъти по-вероятно да развият цервикален карцином, твърдят онколози.

При ранно откриване на тумора, докато не е навлязъл в дълбоките слоеве на органа, той може да бъде радикално излекуван с операция. На по-късни етапи терапиите са по-сложни, а прогнозите - по-несигурни.

Национална програма осигурява безплатна имунизация срещу заболяването за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар. За съжаление, не са предоставени възможности за жените в друга възраст да имат достъп до консултиране и прегледи за рак на маточната шийка. В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място по честота и смъртност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !