Намалиха присъдата на Чеци, убил Яна мъчително, но не жестоко

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2015 в 12:30 16847 12

Софийският апелативен съд (САС) намали доживотната присъда на Николай Русинов-Чеци на 19 години.

Според САС Чеци не е убил Яна в съучастие с други неустановени лица и не е извършил престъплението с особена жестокост, а само по особено мъчителен за жертвата начин. Именно заради това втората инстанция намира, че извършеното от Чеци престъпление не се явява изключително тежко и няма причина да се наложи най-тежкото наказание доживотен затвор.

Според апелативните съдии, когато Софийски градски съд (СГС) е постановил доживотен затвор за подсъдимия, не е посочил доводи и аргументи за  "изключителната тежест" на извършеното от Русинов убийство. Градския съд е надценил обществената опасност на личността на Русинов и не е извършил обоснован и задълбочен анализ относно това дали най-тежкото наказание е удачно, смята още второинстанционният съд. 

"Наказанието се налага с цел да въздейства за поправяне и превъзпитание, а не с цел мъст. В крайна сметка това не следва да е разплата и отмъщение за стореното от от подсъдимия", пише в мотивите на съда.

САС променя и първоначалния режим, при който Чеци ще изтърпи наказанието от специален на строг. Наказанието не е окончателно, подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Припомняме, че Яна беше убита на 10 юли 2011 г., а тялото ѝ бе открито на следващия ден в Борисовата градина. Чеци пък бе задържан на летището в края на 2012 г., прибирайки се от Турция.

Ден преди да бъде убита Яна е приета да учи в Софийския университет. Вечерта излязла с приятели, за да се почерпят в столичното заведение "Маймунарника". Там се срещнала с Русинов. Според Чеци двамата се запознали същата нощ, а според други свидетели, които са приятели на Яна, двамата се запознали на морето през 2006 г.

След като се видели в "Маймунарника" подсъдимият и жертвата си тръгнали заедно и отишли в Борисовата градина, където, по думите на Чеци, правили доброволен секс. На зазоряване Русинов се събудил, видял, че Яна е до него и спи, станал и си тръгнал. Пред съда той няколко пъти повтори, че е убеден, че Яна и била жива в този момент.

Съдебно-медицинските експертизи доказват, че Николай е бил последният човек, с когото Яна е правила секс, а дрехите й са разкъсани от него. Кръстева е имала два телефона. Единият, от които е изключен, с изхвърлена карта и батерия, като следите по апарата са от Чеци.

Вещите лица пък определиха подсъдимия като агресивен и с желание да доминира.

Въпреки че Русинов бе защитаван от двама адвокати, както и от майка му, която също бе конституирана като негов защитник Чеци взе активно участие в процеса. Той направи няколко доказателствени иска, сред които и 9 бр. салфетки, намерени до тялото на жертвата, тампон, напоен със суха кръв, както и косми от половата област на Яна. Съдът уважи повечето от исканията му, а обвияемият през цялото време се захващаше за техническите дейтали по делото - номера на листове, начинът, по който са запечатани отделните доказателства, печати и т.н. Това накара прокуратурата да смята, че Русинов нарочно се опитва да забави края на делото. Единият от двокатите та Чеци Иво Найденов обаче заяви пред съда, че категорично това не е така и че "е право на подсъдимия да търси обективната истина".

От Софийската апелативна прокуратура обявиха, че ще протестират решението, тъй като наказанието е несправедливо ниско и несъответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.02 2016 в 20:47

Гнусен тип, изнасилил и убил момиче да стои под 20 години в затвора - ВТФ?! След някоя друга година, ще решат, че могат да я намалят заради "добро поведение" и накрая тая гнусна свиня, психопат, отрепка, ще се окаже, че ще лежи около 10 години. Не трябва ли само за убийство, без други обвинения да лежи доживот?! Толкова ли струва човешкия живот? Като излезе ще си намери следваща жертва!

31.07 2015 в 20:37

Жестокостта не била особена?!?!?!
Но пък жертвата се мъчила особено.

Повдига ми се от подобна словесна игра, без особен смисъл. ......... даже без никакъв

31.07 2015 в 10:56

Te sega v zatvora ma4itelno 6te mu pravjat njakoi ne6ta. Njama da mu se razmine.

30.07 2015 в 23:10

Чеци, или както там му викат, бил роднина на контрапрезидентката Попова. Поради тая причина госпожата искаше да предложи отмяна на доживотната присъда от НПК, но после сигурно е решила, че с обработката та апелативния съд ще постигне повече за племенника си.

30.07 2015 в 16:44

Не врат, ами шия!

30.07 2015 в 16:13

Чудовищно, невиждано и нечувано ,, Правосъдие"
Всички в тази т.н. Правосъдна система са за един Калашников и поред от най горе до най долу.
Иначе друга оправия не виждам в тази държава.
Реформа? Кучетата нека си лаят а кервана си върви...
Ето ви поредното доказателство!

30.07 2015 в 14:39

Какво е това 'право'-съдие !?

30.07 2015 в 14:03

Мъчително но не жестоко? WTF
Този явно е разпродал каквото има за да даде подкуп, дано им приседне на корумпираните съдии!

30.07 2015 в 14:00

Ако децата на съдията са убити "не с особена жестокост, а само по особено мъчителен за жертвите начин" дали пак такава ще е присъдата?

Пари, много пари са давани за тази присъда!!!

30.07 2015 в 13:00

Бива бива да си тъп, но това прескача всякакви граници...Просто нямам думи "не е извършил престъплението с особена жестокост, а само по особено мъчителен за жертвата начин."