Намалиха присъдата на Чеци, убил Яна мъчително, но не жестоко

OFFNews 30 юли 2015 в 12:30 17444 12

Софийският апелативен съд (САС) намали доживотната присъда на Николай Русинов-Чеци на 19 години.

Според САС Чеци не е убил Яна в съучастие с други неустановени лица и не е извършил престъплението с особена жестокост, а само по особено мъчителен за жертвата начин. Именно заради това втората инстанция намира, че извършеното от Чеци престъпление не се явява изключително тежко и няма причина да се наложи най-тежкото наказание доживотен затвор.

Според апелативните съдии, когато Софийски градски съд (СГС) е постановил доживотен затвор за подсъдимия, не е посочил доводи и аргументи за  "изключителната тежест" на извършеното от Русинов убийство. Градския съд е надценил обществената опасност на личността на Русинов и не е извършил обоснован и задълбочен анализ относно това дали най-тежкото наказание е удачно, смята още второинстанционният съд. 

"Наказанието се налага с цел да въздейства за поправяне и превъзпитание, а не с цел мъст. В крайна сметка това не следва да е разплата и отмъщение за стореното от от подсъдимия", пише в мотивите на съда.

САС променя и първоначалния режим, при който Чеци ще изтърпи наказанието от специален на строг. Наказанието не е окончателно, подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Припомняме, че Яна беше убита на 10 юли 2011 г., а тялото ѝ бе открито на следващия ден в Борисовата градина. Чеци пък бе задържан на летището в края на 2012 г., прибирайки се от Турция.

Ден преди да бъде убита Яна е приета да учи в Софийския университет. Вечерта излязла с приятели, за да се почерпят в столичното заведение "Маймунарника". Там се срещнала с Русинов. Според Чеци двамата се запознали същата нощ, а според други свидетели, които са приятели на Яна, двамата се запознали на морето през 2006 г.

След като се видели в "Маймунарника" подсъдимият и жертвата си тръгнали заедно и отишли в Борисовата градина, където, по думите на Чеци, правили доброволен секс. На зазоряване Русинов се събудил, видял, че Яна е до него и спи, станал и си тръгнал. Пред съда той няколко пъти повтори, че е убеден, че Яна и била жива в този момент.

Съдебно-медицинските експертизи доказват, че Николай е бил последният човек, с когото Яна е правила секс, а дрехите й са разкъсани от него. Кръстева е имала два телефона. Единият, от които е изключен, с изхвърлена карта и батерия, като следите по апарата са от Чеци.

Вещите лица пък определиха подсъдимия като агресивен и с желание да доминира.

Въпреки че Русинов бе защитаван от двама адвокати, както и от майка му, която също бе конституирана като негов защитник Чеци взе активно участие в процеса. Той направи няколко доказателствени иска, сред които и 9 бр. салфетки, намерени до тялото на жертвата, тампон, напоен със суха кръв, както и косми от половата област на Яна. Съдът уважи повечето от исканията му, а обвияемият през цялото време се захващаше за техническите дейтали по делото - номера на листове, начинът, по който са запечатани отделните доказателства, печати и т.н. Това накара прокуратурата да смята, че Русинов нарочно се опитва да забави края на делото. Единият от двокатите та Чеци Иво Найденов обаче заяви пред съда, че категорично това не е така и че "е право на подсъдимия да търси обективната истина".

От Софийската апелативна прокуратура обявиха, че ще протестират решението, тъй като наказанието е несправедливо ниско и несъответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!