До месец съдът решава дали Чеци ще лежи доживот

Владислава Тричкова 14 юли 2015 в 10:26 3132 0

Снимка БГНЕС

До месец Софийският апелативен съд (САС) ще се произнесе по делото срещу Николай Русинов - Чеци, обвинен за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина.

Софийски градски съд (СГС) осъди Русинов на доживотен затвор без право на замяна. Защитата му обаче обжалва това решение пред САС. Вчера страните по делото пледираха. Защитата на Русинов поиска от съда да признае клиента му за невинен. Като мотиви адвокат Иво Найденов изтъкна факта, че жертвата и подсъдимият са правили секс с презерватив - знак, че не е изнасилване. Адвокатът смята също, че ако Русинов е извършил престъплението, то е щял да укрие веществените доказателства. Това обаче не е сторено, което означава, че подсъдимият не е имал притеснения, обясни той. 

Многократно защитата изтъкна и факта, че по веществените доказателства са открити улики от още двама души, които към този момент за неизвестни. 

Прокуратурата поиска от САС да потвърди присъдата на първоинстанционния съд в цялост, признавайки факта, че Русинов е автор на престъплението, което е извършено по особено тежък и мъчителен начин. Според прокуратурата е невярно твърдението на Чеци, че жертвата е правила секс по свое желание, тъй като потникът и панталонът на Яна са били разкъсани, а по вътрешността на едното и бедро е имало кръвонасядане - белег на насилие, а не на доброволност, подчерта прокуратурата.

Адвокатът на гражданските ищци по делото, които са родителите на Яна, поиска от съда да потвърди присъдата на СГС. Майката на жертвата се присъедини към това искане, а бащата категорично подчерта, че присъдата трябва да е доживотен "без право на замяна"

Яна беше убита на 10 юли 2011 г., а тялото ѝ бе открито на следващия ден в Борисовата градина. Чеци пък бе задържан в края на 2012 г., когато се прибра от Турция. 

Ден преди да бъде убита Яна е приета да учи в Софийския университет. Вечерта излязла с приятели, за да се почерпят в столичното заведение "Маймунарника". Там се срещнала с Русинов. Според Чеци двамата се запознали същата нощ, а според други свидетели, които са приятели на Яна, двамата се запознали на морето през 2006 г.

След като се видели в "Маймунарника" подсъдимият и жертвата си тръгнали заедно и отишли в Борисовата градина, където, по думите на Чеци, правили доброволен секс. На зазоряване Русинов се събудил, видял, че Яна е до него и спи, станал и си тръгнал. Пред съда той няколко пъти повтори, че е убеден, че Яна и била жива в този момент. 

Съдебно-медицинските експертизи доказват, че Николай е бил последният човек, с когото Яна е правила секс, а дрехите й са разкъсани от него. Кръстева е имала два телефона. Единият, от които е изключен, с изхвърлена карта и батерия, като следите по апарата са от Чеци. 

Вещите лица определят подсъдимия като агресивен и с желание да доминира. 

Чеци взе активно участие в процеса. Той направи няколко доказателствени иска и редовно се захващаше за техническите детайли по делото. Това накара прокуратурата да смята, че Русинов нарочно се опитва да забави края на делото. Вчера обаче адвокатът му заяви пред съда, че  "е право на подсъдимия да търси обективната истина. Не е нужно да бързаме, все пак съдбата на няколко човека зависи от това". 

Решението на САС може да се обжалва пред Върховния касационен съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови