Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Подсъдимият Чеци иска салфетките на убитата Яна

Владислава Тричкова 15 юни 2015 в 15:10 9005 2

Снимка Мирослав Златев/Булфото

Николай Русинов - Чеци, който е обвинен за убийството на Яна в Борисовата градина, днес отправи нови доказателствени искове в съда. 

Тялото на 28-годишното момиче бе открито на 10 юли 2011 г., а Чеци бе задържан в края на 2012 г. Софийски градски съд осъди Русинов на доживотен затвор, както и да изплати по 150 хил. лв за неимуществени вреди на родителите на Яна. Чеци обжалва решението на първоинстанционния съд пред Софийски апелативен съд (САС). На първото съдебно заседание пред САС съдията не даде ход на делото по искане на обвиняемия.

Днес Чеци поиска от съда да види веществените доказателства, на които им е направена експертиза в лаборатория в Австрия, а именно - 9 бр. салфетки, намерени до тялото на жертвата, тампон, напоен със суха кръв, както и косми от половата област на Яна. Русинов иска да получи и снимките, направени в Австрия. Пред съда той каза, че отправя тези искания, тъй като е забелязал няколко разминавания в констатацията на доказателствата на различните инстанции. 

По искане на прокуратурата пък на следващото съдебно заседание, насрочено за 6 юли, ще бъдат повторно разпитани три вещи лица, направили съдебно-психологическата и сексологичната експертиза, като така според съда ще могат да се разяснят обстоятелствата около смъртта на Яна. 

По време на съдебното заседание днес бяха представени две нови съдебно-медицински експертизи. Интересното обаче е, че Чеци и защитниците му се "хващаха" за малки детайли, а не за експертните становища на вещите лица. На първата експертиза, касаеща дънките, потника, чорапите и бикините на Яна се оказа, че има проблем с номерирането на страници, затова и защитата на обвиняемия се усъмни в липсата на такава. След обяснение от страна на вещото лице, че става дума за техническа грешка - нещо, което той не може да обясни, тъй като не това е работата му и не разбира от софтуери, Чеци продължи да задава въпроси, свързани с разминаванията на цифрите. 

Тогава прокурорът се намеси и напомни, че вещите лица не са техници и нямат задължение да номерират страниците и призова съдебният състав да се намеси. Магистрати многократно направиха забележка на Чеци и защитниците му и ги призоваха да задават въпроси, които касаят единствено и само компетентността на вещите лица в качеството им на медици и биолози.

От експертизата пък стана ясно, че по бикините на Яна е намерена кръв, но не може да се констатира откъде е. Вещите лица са категорични, че може да се установи единствено произхода на менструалната кръв, заради специфичните клетъчни материали, затова и не могат да кажат от коя част на тялото е кръвта по бельото на жертвата. 

Съдебно-техническата експертиза според Чеци е неточна, тъй като той твърди, че е използвал един модел телефон, а вещите лица друг. Хората, изготвили експертизата обаче са категорични, че са получили информацията за телефона именно от мобилния оператор, откъдето е закупен и чийто клиент е бил обвиняемият.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!