Лозан Панов към член на ВСС: Сравнихте ПИК и Блиц с Ройтерс и Блумбърг

Рени Петрова 22 юли 2021 в 15:24 22177 3

Благодаря на колегите, които се изказаха. Колегата Стоев (Йордан Стоев - бел. ред.) сравни изданията ПИК и Блиц с Ройтерс, Блумбърг, Политико и Дойче веле. 

Така председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов иронизира дебата по време на заседанието на ВСС за отстраняването на главния прокурор. Думите му бяха адресирани директно към Стоев, който в началото на дебата цитира публикации в сайтове, които твърдят, че атаките срещу Бойко Борисов и Иван Гешев целят да направят Бойко Рашков посланик, а Стоилов - конституционен съдия. Стоев добави, че без съмнение мотивите на Янаки Стоилов са користни.

Панов нарече уникални членовете на ВСС, които са в състояние да говорят повече от 5 часа, докато дори вносителят на искането за отстраняване на Гешев забрави какво иска. "Според мен това е целенасочено", заяви още шефът на ВКС.

След това Панов благодари на "човека, който обедини нацията - Иван Гешев". 

"В искането до нас има данни за извършени нарушения. Пред нас е въпросът дали са допуснати нарушения от главния прокурор. Нормално е въпросът да бъде повдигнат от министъра на правосъдието, след като никой друг не го прави", бе категоричен Панов. 

По думите му и преди са провеждания заседание, в началото на които членовете на ВСС са се питали в каква процедура са.

"Бих дал пример с това, когато аз бях наказан без производство. Тогава това се случи по настояване на ВСС и тогавашния правосъден министър Данаил Кирилов. Бях наказан без решение, но то стана благодарение на г-н Чолаков (Георги Чолаков - председател на ВАС - бел. ред.). 

Според Панов именно това показва различните стандарти на ВСС.

Освен това председателят на ВКС заяви и че много негови колеги го питат защо се е променило поведението на Цветинка Пашконува, която по-рано заяви, че предложението на Стоилов трябва да бъде разгледано, но не е мотивирано. "Не мога да кажа, но пожелавам успех на вашия син в попрището му", обърне се Панов към нея.

В този момент главният прокурор Иван Гешев го прекъсна с думите: "Това не е поведение на кавалер, трябва да се срамувате". 

Лозан Панов коментира и нахлуването от служители на Бюрото по защита към Гешев в президентството миналия юли, като обясни, че атаката срещу президентската институция е започнала преди това, когато в края на 2019 г. Румен Радев е започнал консултации за конституционни промени.  

"Когато Гешев сезира Конституционния съд за президента, той предупреди по демонстративно мутренски начин Радев. Гешев направи заявка и я реализира, като използването на записите доказват това", категоричен е той и допълни, че президентската институция е била поругана и унизена. 

По отношението на разгласяването на СРС-та Панов заяви, че когато "избирателно и по непонятни правила избират СРС-та, то това не цели публичност на прокуратура, а нарушава презумпцията за невинност и се прави опит да се дискредитира президентството и името на президента. 

"Дали министърът на правосъдието е съзнавал какво ще се случи? Видяхме дебат на процесуална тема от орган, който крепи основите на завладяната държава. Винаги, когато във ВСС се вършат безобразия, няма защо да се учудваме, че всички реагират, това е задължението им, а безобразията станаха страшно много", заключи председателят на ВКС Лозан Панов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

3

Рашето

24.07 2021 в 11:47

Браво! Пожелавам му успех и аз в политическата му кариера. Дано поне в това му поприще си попълни данъчните декларации! Успех в работата му с властолюбивия, дългонос шкембе-законотворец!

2602

1

Г-н Колев

22.07 2021 в 15:56

Браво! Обнадеждаващо е, че в България ООД на Доган, Пеевски и Бойко има хора като Лозан Панов!