Главният прокурор Иван Гешев се срещна с родители на загинали в катастрофи деца

Диана Варникова 20 декември 2022 в 19:46 1523 0

Иван Гешев

Снимка Диана Варникова

Иван Гешев

Разбирам болката ви и съм съпричастен с вашите страдания, тъй като, ще ви призная нещо лично, но една от двете ми дъщери щеше да има същата съдба като на загиналите деца. Ще направим всичко възможно да се получи справедливост за вас и за децата ви, но за това са необходими съвместни усилия на прокуратура, неправителствени организации, граждани, църква и т.н. Трябва да накараме институциите да си свършат работата и е нормално да поискате справедливост.

Това заяви на среща във вторник вечер вечер в народното читалище в пазарджишкото село Братаница главният прокурор Иван Гешев. Той бе в селото по покана на Иван Спасов, близък на семейството на Марин и Блага Стоименови, чиято 8-годишна дъщеря Моника бе прегазена от бившия вече антимафиот Владимир Панайотов, докато пресича на пешеходна пътека в селото.

В читалищния салон бяха дошли много близки на деца, загубили живота си заради безразсъдни шофьори. Те настояват за справедливи наказания и промени в законодателството, така че виновните да не се разхождат на свобода, а да изтърпяват присъди в затвора. „Извинявам се от името на българската държава, че не е направила необходимото и не е защитила своите деца. Българската прокуратура чува вашите болки и страдания и сме съпричастни с вас", заяви Гешев.

Според главния обвинител на държавата остарелите закони, които позволяват потенциални убийци на пътя да избегнат затвора, са основен проблем и в тях има множество „вратички“. Той даде пример това, че всички пътно- транспортни произшествия се квалифицират "по непредпазливост" и поясни, че това не е проблем на съдебната система, а на законодателството. Според главния прокурор може да се приеме предложение да се квалифицират като умишлено престъпление шофирането над определени количества алкохол и наркотици и над определени километри превишение на скоростта, в следствие на което е причинена смърт или телесна повреда. Друга промяна в законодателството, която по думите на Иван Гешев, чувствително ще намали риск от катастрофи е дерегистриране на автомобила за пет години на водач, при който е установено, че шофира след употреба на алкохол или наркотици.

Може да бъде въведена и система за сигурно електронно връчване на фишовете, която е разработена преди 6 години. Има предложение да се квалифицира като умишлено престъпление шофирането над определени количества алкохол и наркотици и причинена смърт и телесна повреда. Също така може да се квалифицира като умишлено престъпление и шофирането над определена превишена скорост.

„Като руска рулетка сме по нашите пътища и най-големият проблем е, че ни се внушава, че сме виновни. Този, който убива и този, който е убит са жертви на тази опасна система. От началото на годината с 546 са се увеличили тежките катастрофи, с 824 души са повече тежко пострадалите и загиналите са с 14 души повече“, изнесе данни инж.Богдан Милчев, председател на УС на Института по пътна безопасност, който призна, че транспортната ни система ни убива. През тази година по негови данни били основно ремонтирани само…7 километра пътища, а страната ни има много тежък проблем с корупцията. МВР работи със старание и въпреки огромните усилия резултати няма-не можем да променим поведението на хората само с глоба, смята Милчев.

В залата Ива Монева, майка на 17-годишния Ангел Монев, загинал преди 2 години край Любимец и неговата баба. Тук беше и Петя Иванова, чийто син Васил заедно с приятелите си Георги и Светльо са били погубени след челен удар на пътя до село Български извор. Искаме да обединим усилия, за да постигнем заедно справедливи наказания, категорични са родителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови