Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов не е прал пари и не е укривал данъци. Прокуратурата прекрати разследването

OFFNews 14 август 2023 в 12:01 2599 1

Мозъка

Снимка БГНЕС

Лъчезар Иванов

Депутатът от ГЕРБ и бивш личен лекар на Бойко Борисов - Лъчезар Иванов, не изпирал пари или укривал данъци при печалбата си от над 3,9 млн. долара, установи Софийската градска прокуратура и прекрати разследването, образувано от спецпрокуратурата по материали на КПКОНПИ, съобщи "Сега".

Документите са подписани още през февруари.

Разследването за пране на пари е образувано през август 2021 г. за това, че народният представител е придобил имущество, за което се предполага, че е придобито чрез общественоопасно деяние. Разследвано е обаче и данъчно престъпление.

Иванов бе депутат за първи път в 40-ия парламент и досега. 

Лъчезар Иванов е консултант на американска фирма, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, е получавал акции на дружеството. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата с голяма печалба и влиза в окото на службите, които започват проверка.

Като лекар, успоредно с депутатството, той от години работел с американската компания "Ензолитикс", в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя у нас през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов.

През 2018 г. Иванов сключва договор за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши, като още отпреди това работел за фирмата през посредник, но без да получава възнаграждение. В договора му от 2018 г. било записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството, но към онзи момент те не са му предадени.

През същата година Жабилов издал 20 млн. обикновени акции като компенсация на Иванов за вложените труд и усилия, без негово съгласие, но със знание за това, установява прокуратурата. Номиналната стойност на акциите била 0,0001 долара. Тъй като компанията била с акции под 3 долара, те можело да се търгуват само на специална борса. Това означава, че притежателят им няма право да търгува с тях 2 г. след издаването им. Затова и Жабилов не ги изпратил на Иванов веднага след издаването им. Направил го през януари 2021 г.

Процедурата по отблокирането и прехвърлянето им в акаунт на Иванов не е автоматична и била задвижена от него на 15 януари 2021 г. На 25 февруари Иванов сключва договор за брокерска услуга с инвестиционен посредник, който продава 18 459 993 акции на "Ензолитикс".

Преди 13 януари 2021 г. Иванов не е разполагал с акциите, не е можел да оперира с тях и не е имал сигурност, че ще му бъдат предадени, с оглед на което не ги е декларирал в имуществената си декларация пред КПКОНПИ, обяснява прокурорът в постановлението. Ако е притежавал акциите на хартиен или електронен носител, но не ги е декларирал, това би било нарушение, разсъждава още обвинителят.

По делото е назначена съдебно-банково-финансово и икономическа експертиза. Тя показва, че от инвестиционния посредник за периода 12 март 2021 г. - 25 май 2022 г. по сметката на Иванов са постъпили 3 949 767,09 долара. Акциите са продадени за над 4,1 млн. долара, но има комисионни и разходи за възлагане на трето лице.

По делото са наредени две ревизии - на Хари Жабилов и на Лъчезар Иванов. Те обхващат периода от началото на 2016 г. до края на 2020 г. За Жабилов не са констатирани доходи от източници в България, нито данъчни задължения.

За Иванов ревизиращият екип установил, че за 2016 г., 2017 г. и 2018 г. разходите му не превишават размера на приходите. Но съпоставката на доходи и имущество показала, че за 2019 г. и 2020 г. разходите превишават размера на получените средства и доходи. С 44 748 лв. за 2019 г. и с 23 439 лв. за 2020 г. Така е установено, че се дължат данъци - 4474 лв. за 2019 г. и 2343 лв. за 2020 г., а също и лихви - над 1400 лв. за двете години.

За 2021 г. е направена проверка, при която е констатирано, че Иванов е реализирал печалби от продажба на акции от "Екзолитикс", за които дължи 644 383 лв. данък, който е платил.

Прокуратурата е разпитала като свидетел данъчния служител К.А., който е участвал в ревизиращия екип, за да разкаже за данъчните задължения за 2019 г. и 2020 г. Той свидетелства, че е отправил две искания за предоставяне на документи от Иванов. Депутатът отговорил писмено, но не предоставил документи, които да подкрепят твърденията му. Иванов дал съгласие за падане на банковата и застрахователната тайна, а ревизорите работили и с имуществените му декларации от регистъра на КПКОНПИ.

Когато данъчните установили, че Иванов има недекларирани и неплатени данъци, той обяснил, че с помощта на счетоводителя си видял, че е объркал декларациите си, подадени пред КПКОНПИ, т.е. от НАП са ползвали погрешна информация, когато са го ревизирали.

За 2019 г. бил декларирал 106 350 лв. налични, вместо 46 350 лв., колкото имал. Грешката дошла от това, че на първия ред попълнил 27 900 лв., а на втория 78 450 лв., а не 18 450 лв., което било вярното. Срокът за коригираща декларация обаче изтекъл и Иванов не подал такава. Според него от декларациите за следващите години се виждало, че не притежава такава сума и става дума за техническа грешка.

Техническа грешка допуснал и за 2020 г. На първия ред попълнил 27 900 лв., а на втория 136 850 лв., а не вярната сума от 13 850 лв. Иванов твърди, че грешката се виждала през подадената от него втора декларация през 2021 г. при освобождаването му като депутат.

Повторно е разпитан данъчния К.А. и са му представени новите декларации на Иванов пред КПКОНПИ. Служителят на НАП тогава казва, че ако е разполагал с тези декларации, е щял да хване грешките на депутата и нямало да има недостиг на средства за 2019 г. и 2020 г. К.А. твърди, че ако Иванов му е дал всички документи, докато тече ревизията, е нямало да се стигне до установяване на данъчни задължения.

Въпреки това справка от НАП, актуална към 17 ноември 2022 г., показва, че депутатът няма данъчни задължения и е погасил сумите, установени с ревизията. 

В хода на проведеното разследване не са установени данни за пране на пари или за укриване на данъци, пише прокурорът в постановлението си. 

По делото освен Иванов и данъчни служител, са разпитани още 11 свидетели, сред които и Жабилов. Приобщени са документи от БНБ, КФН, Агенцията по вписванията, инвестиционния посредник, КПКОНПИ и НАП.

По информация на "Сега" прекратяването е потвърдено и от висшестоящите прокуратури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

1

Ibn Sina

14.08 2023 в 14:37

През годините Борисов се раздели с много хора от обкръжението си при най-малката вероятност техен негатив да бъде прехвърлен дори частично към него. Лъчезар Иванов (Лъчо Мозъка) е голямото изключение. Неговите гафове през годините са без брой, фигурата му е нарицателна и носи само негативи. Едва ли някой приема на сериозно, че точно на Л. Мозъка ще бъдат възложени консултантски задачи струващи милиони, при положение че всички знаят за скромния му интелектуален капацитет. Единственото обяснение за вечното му депутатско присъствие е, че върши някакви услуги. Не е трудно да се сетите какви, въпреки прекратяване на разследването за пране на пари.
 
X

Да помогнем на украинските деца!