Бившата съдийка Румяна Ченалова осъди прокуратурата заради обвиненията по 'Белведере' и 'Соло'

OFFNews 02 юни 2023 в 13:04 5512 0

Ченалова

Снимка БГНЕС

Румяна Ченалова

Макар и неокончателно, бившата съдийка Румяна Ченалова успя да осъди прокуратурата заради обвиненията в престъпления по служба, които ѝ бяха повдигнати във връзка с делата "Белведере" и "Соло", съобщи "Лекс".

По тях делото срещу Ченалова бе прекратено още през 2017 г., а след това в специализираните съдилища продължи процесът за длъжностни и документни престъпления, по които тя е напълно оправдана вече на две инстанции.

Главоболията на Румяна Ченалова започнаха след като бе посочена от някогашния френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан като пример за една от "гнилите ябълки" в съдебната система. Тогава той имаше предвид делото за несъстоятелност, образувано срещу дъщерните фирми на френската компания "Белведере", по което съдия бе Ченалова и бе обвинена в престъпление по служба.

През 2015 г. съдийката бе обвинена и за това, че след като оправда и пусна от ареста сочения за двоен убиец от "Соло" Илиян Тодоров, е забавила протеста на прокуратурата срещу отменената му мярка за неотклонение до изтичане на крайния срок и той остана на свобода, след което се укри от правосъдието. След това Тодоров бе осъден на доживотен затвор, но едва тази година бе задържан в Узбекистан, но все още не е върнат в България за изтърпяване на наказанието.

Още през 2017 г. разследването по тези случаи срещу Ченалова бе прекратено с мотив, че няма достатъчно доказателства да е извършила престъпление по казуса с "Белведере", а деянието ѝ по делото "Соло" бе прието за несъставомерно.

Самата Ченалова сочи в исковата си молба, че шумните коментари по обвинението за "Белведере" са ѝ повлияли много зле, колегите ѝ я отбягвали, служители на ДАНС идвали редовно в съда, разпитвали деловодители, а след отстраняването ѝ от длъжност се затворила в себе си и пиела успокоителни. Недоволна е и от мотивите, с които делото било прекратено, тъй като не се казвало, че не е извършено престъпление, а че няма достатъчно доказателства. Обвинението за "Соло" пък допълнително я разстроило, а разследването се проточило.

"От магистрата, повече от всеки друг, се очаква да действа законосъобразно, воден изцяло и единствено от закона. Обвиненията, че Румяна Ченалова, именно в качеството си на съдия, е престъпила задълженията си по служба допълнително накърнява достойнството ѝ. Естествена реакция е и ограничаването на социалните контакти поради чувството на срам, обида и унижение. Личният ѝ живот и здравословно състояние също са негативно повлияни", мотивира се сега съдът.

Освен това обаче всички описани от Ченалова проблеми не са се дължали единствено на това разследване, а също и на неприключилото дело срещу нея, както и на производството за дисциплинарното ѝ освобождаване от длъжност, по което тя бе уволнена от съдебната власт. Съдът припомня, че в дисциплинарното дело са били описани нарушения, които Ченалова е допуснала по казуса "Белведере".

За широкото медийно отразяване на делата срещу бившата съдийка в решението на градския съд се казва, че отзвукът е обективно следствие на заеманата от Ченалова длъжност и затова интересът на обществото и медиите е бил толкова голям. Не споделя и оплакването й, че разследването се е проточило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика