САС напълно оправда бившата съдийка Румяна Ченалова

OFFNews 24 ноември 2022 в 13:26 2048 1

Ченалова

Снимка БГНЕС

Румяна Ченалова

Софийският апелативен съд напълно оневини бившата съдийка от СГС Румяна Ченалова.

Тя бе предадена на съд от Специализираното звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура на 2 декември 2016 г. по обвинение за длъжностно и документно престъпление. Обвинението за престъплението по служба бе за това, че от 19 юли 2013 г. до 22 януари 2015 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - съдия от СГС, докладчик по търговско дело, образувано по молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ООД, при условията на продължавано престъпление, с 14 отделни деяния е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения, визирани в Закона за съдебната власт и Гражданския процесуален кодекс, за да облагодетелства търговското дружество.

Съдия Ченалова насрочила разглеждане на търговско дело по искова молба на дружеството от 18 юли 2013 г. до СГС срещу Националната електрическа компания за сумата от 6 459 922 лв. Допуснала разглеждане на молбата, въпреки нейната нередовност: дружеството не било внесло дължимата в случая държавна такса в размер на 258 396 лв., за което исковата молба е следвало да бъда оставена без движение до отстраняване на нередовността. Заради това сметките на НЕК са били запорирани.

Ченалова е обвинена, че е поправяла протокол, в който грешно допълнила, че ищецът ОЕТ е представил преводно нареждане и е констатирана идентичността му с приложено по делото копие от документа. Тя бе призната за виновна само за документното престъпление. Според съда деянието е било умишлено, защото Ченалова не е уведомила съдебния секретар за поправката, който по традиция в такъв случай изслушвал записа от предходното заседание. 

Но тогава съдът сметна, че това невярно документиране е маловажен случай, защото не е довело до вреди. В този случай наказанието е само до 1 г. затвор или пробация, а за такова престъпление давността е само 4,5 г. и тя е изтекла.

Делото срещу нея беше внесено в спецсъда, който миналата година я оправда по основното обвинение за длъжностно престъпление. Съдът прие, че не са събрани доказателства за връзки на Ченалова с ОЕТ и се довери на обясненията ѝ, че е допуснала грешка от недоглеждане и предоверяване на написаното в исковата молба, че в нея е приложен и документ за платена държавна такса.

След закриването на специализираното правосъдие делото бе гледано на втора инстанция от САС, който днес оправда Ченалова и за документното престъпление, а оправдателната ѝ присъда за престъплението по служба бе потвърдена.

Присъдата не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Върховния касационен съд.

През май 2020 г. ВАС окончателно потвърди дисциплинарното уволнение на Румяна Ченалова. Дисциплинарното производство срещу нея бе образувано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов заради забавяне на производство, нарушение на Етичния кодекс, накърняване на престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения.

Главоболията на Румяна Ченалова започнаха след като бе посочена от някогашния френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан като пример за една от "гнилите ябълки" в съдебната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!