Глобалният форум за никотина: Хората не получават вярната информация, която може да спаси живота им

Лекари и законодателни експерти обсъдиха вредата от тютюнопушенето и ползите от бездимните алтернативи

Ружа Райчева 22 юни 2022 в 15:36 20280 0

GFN

Снимка GFN

Тази година "Global Forum on Nicotine" се проведе в полската столица Варшава

Борбата с тютюнопушенето, стратегиите за намаляване на вредата от него и регулациите на алтернативите никотинови продукти бяха водещите теми на глобалния форум за никотина “Global forum on nicotine”, който събра лекари, психолози и законодателни експерти от цял свят. 

Специалистите обсъдиха проблемите на тютюнопушенето и ролята на бездимните никотинови продукти като средство за намаляване на вредата от тютюна на тридневна конференция във Варшава. 

Сред акцентите на форума бяха неподозираните ползи на никотина и това как е възможно той да се използва като средство за лечение на дадени психологически заболявания, както и темата за дезинформацията по отношение на бездимните алтернативи на тютюна.

Според лекаря по обществено здраве, употребата на наркотици и намаляването на вредите д-р Марк Тиндал тече световна кампания за заблуда на обществеността, която убеждава хората, че вейпингът е по-вреден навик от тютюнопушенето.

Думата "вейпинг" произлиза от английския глагол “vaping”, което буквално преведено означава „вдишване и издишване на аерозолни изпарения“. Тези изпарения се генерират при употребата на електронни цигари или "вейп" устройства. Вейпингът е съвременна алтернатива на конвенционалното тютюнопушене, която е с доказано намалено вредно въздействие върху здравето на човека.

Д-р Марк Тиндал, който е и специалист по инфекциозни болести и епидемиолог, обяснява, че дезинформацията си “върши работа” и съответно само 10% от хората в света разбират, че електронните цигари са по-малко вредни от стандартните. Това става ясно от редица научни изследвания и от практиката на няколкото държави лидери в употребата на различните бездимни алтернативи - Англия, Япония, Швеция.

Марк Тиндал посочи, че глобално трябва да се положи усилие хората да получат достъп до по-безопасни начини на прием на никотин, вместо да бъдат заблуждавани. 

"Постоянно чувам от мои колеги лекари: "Ако вейпингът е толкова добър начин за отказване от тютюнопушенето, защо повече хора не го правят?" Причината е в дезинформацията", каза той. 

Тютюнопушенето е взело осем пъти повече жертви отколкото т.нар. "бич” на 20-ти век - имунодефицитния вирус СПИН, сочи световната статистика за последните 40 години. В същото време и пушачите, и носителите на HIV-вируса са подложени на сериозна стигматизация от обществото, заяви д-р Тиндал.

За какво е полезен никотинът? 

Директорът на Центъра за когнитивна медицина в катедрата по психиатрия в Медицинския център на университета Вандербилт д-р Пол Нюхаус изследва как никотинът влияе при дегенеративни мозъчни нарушения, както и ролята на никотиновите рецепторни системи в нормалното и нарушеното когнитивно функциониране при хората.

Д-р Нюхаус обясни, че изследвания доказват, че никотинът влияе благоприятно на хората с психични разстройства, тъй като е свързан с регулирането на настроението. 

"Разполагаме с убедителни доказателства, че когато никотинът се използва за лечение на депресия, той подобрява когнитивната функция и емоционалното състояние на пациентите. Също така имаме причини да мислим, че никотинът е в състояние да подобрява еластичността на мозъка", заяви той и добави, че проучвания по този конкретен въпрос най-вероятно ще започнат в края на 2022 г.

Пол Нюхаус каза, че някои негови колеги дори проучват как никотинът влияе върху загубата на слуха и разучават как той може да се използва като средство за лечение при загуба на слуха в късна възраст.

Все пак Д-р Нюхаус каза, че е важно да се отбележи, че хората не са еднакви и никотинът влияе на всеки по различен начин. 

За човешките права и тютюнопушенето

Дейвид Суинър е професор в Юридическия факултет и председател на консултативния съвет на Центъра за здравно право, политика и етика към Университета на Отава. Той активно се занимава с проблемите, свързани с тютюна и здравните политики от началото на 80-те години на миналия век.

Проф. Суинър заяви, че много хора нямат никакъв шанс да се откажат от тютюнопушенето заради нуждата си от никотин и затова всеки трябва да може сам да взима индивидуално решение за здравето си. Суинър каза, че дълги години се е борил с големите тютюневи компании заради невярната информация, която дават на хората. 

"Занимавах се с хора, които заблуждаваха обществеността в опитите си да им попречат да използват алтернативни цигари. Всеки може да вземе добро решение, стига да разполага с необходимата информация. Не е нормално хората да се лъжат и да им се казва, че е за тяхно добро", каза Дейвид Суинър.

Той е работил в световен мащаб и с множество организации, включително Международния съюз за борба с рака, Световната здравна организация, Световната банка и Панамериканската здравна организация, и е имал ключова роля в постигането на множество законодателни промени в областта на тютюневите политики по света. Понастоящем Суинър съсредоточава голяма част от усилията си, свързани с тютюна и никотина, върху стратегиите за намаляване на риска.

Проф. Дейвид Суинър e категоричен, че предоставянето на достъп до алтернативи на тютюневите изделия предпазва хората от смърт: "Това са човешки права - предоставянето на достъп до алтернативни цигари и до точната информация за относителния риск."

Непознатият за България снус е далеч по-безопасна алтернатива на тютюнопушенето

Снусът е влажен, прахообразен никотинов продукт без тютюн. Консумира се като се поставя зад устната за продължителен период от време. Масово се използва в Швеция. Директорът на “We Vape” и на Асоциацията на потребителите на снус Марк Оутс заяви, че правителствата по света разбират, че вейпингът действително намалява тютюнопушенето, както показва статистиката, но не осъзнават как и защо. 

Той е категоричен, че снусът и вейпингът са далеч по-безопасна алтернатива на тютюнопушенето и че потребителите трябва да имат право на избор, когато става въпрос за личното им здраве.

Оутс обясни, че във Великобритания, откъдето е той, мненията около снуса са противоречиви:"Британското правителство вече признава, че снусът е много по-безопасен от тютюнопушенето, но не иска да легализира "още един тютюн на пазара". Това означава, че те отказват на хората възможността да намалят значително вредата, на която са изложени."

“Трябва да се полагат усилия за по-голяма информираност на лекарите относно новите алтернативи с намалена вреда, защото те са по-безопасният начин пациентите им, които не могат да спрат да пушат, да приемат никотин. Всички ние се нуждаем от това, за да намалим смъртността от най-големия убиец на земята - тютюнопушенето”, заяви Марк Оутс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови