Зеленски 'отчаяно моли' Сената на САЩ за руски самолети (обновена)

OFFNews 05 март 2022 в 19:15 17309 12

Украинският президент Володимир Зеленски отправи днес "отчаяна молба" до американски сенатори Украйна да получи самолети руско производство, съобщи лидерът на мнозинството в долната камара на американския Конгрес Чък Шумър, предадоха Ройтерс и БТА.

Тези самолети са много необходими. И аз ще направя всичко по силите си, за да помогна на администрацията да улесни прехвърлянето им, каза Шумър в изявление.

По време на разговор през онлайн платформата Zoom с всички 80 американски сенатори Зеленски е разкритикувал решението да не се налага забранена за полети зона над Украйна, целяща да се осигури защита за украинския народ, предаде Фокс нюз. Телевизията съобщи още, позовавайки се на източник от Сената, че президентът на Украйна е поискал доставяне на още самолети и е настоял използването на "Виза" и "Мастъркард" в Русия да бъде преустановено.

Зеленски е казал на американските сенатори, че на руския петрол трябва да бъде наложено ембарго и че ако санкциите са били наложени преди месеци, сега "нямаше да има война".

Зеленски каза, че под заплаха е Южноукраинската АЕЦ, предаде Асошиейтед прес. Тя се намира се на 20 км северно от гр. Николаев.

САЩ призоваха гражданите си да напуснат Русия

Междувременно САЩ са одобрили извършването на чартърен полет, с който руското правителство да изведе от страната руските дипломати от ООН, изгонени заради злоупотреба с привилегиите им на пребиваване, съобщи днес говорител на Държавния департамент, предаде Ройтерс.

Това специално изключение беше направено в съответствие с федералните разпоредби, за да се гарантира, че служителите на руската мисия и семействата им ще заминат до датата, която сме посочили, каза говорителят.

САЩ освен това призоваха американските граждани да напуснат Русия незабавно. "Гражданите на САЩ трябва незабавно да тръгнат от Русия", се казва в съобщение в сайта на американския Държавен департамент. "Не пътувайте до Русия заради непровокираната и неоправдана атака на руските въоръжени сили в Украйна", се допълва в съобщението. Подчертава се, че посолството на САЩ има ограничена способност да помага на американски граждани в Русия.

Американските граждани ще трябва сами да уредят напускането си на Русия и да се обърнат за помощ от американските власти в друга страна, ако имат нужда от такава, се казва още в текста. В него се предупреждава и че има възможност за тормоз в Русия на чужденци, в това число и посредством разпоредби, специално насочени срещу чужди граждани.

Висш американски военен отхвърли възможността за зона без полети

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили посети днес Рига. По време на визитата пред местни медии той изключи идеята за обособяване на зона забранена за полети в Украйна, защото това би означавало активно участие в боевете с руските сили, предаде БТА.

"Ако зона забранена за полети бъде обявена, някои трябва да следи дали тя се спазва. Тогава трябва човек да отиде там и да се сражава активно с руските военновъздушни сили", поясни генералът пред местни медии. "Това не е нещо, което генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, нито друг високопоставен политически ръководител от страна членка на алианса би искал да се случи", заяви той.

"Следователно днес аз не съм в течение на нито един план за установяване на такава зона", добави генерал Мили.

Украйна иска от няколко дни обособяване на такава зона. По-рано днес руският президент Владимир Путин предупреди, че Русия ще смята за страна в конфликта всяка държава, която се опитва да наложи подобна зона над Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

15

гледайте расийската пропаганда. Обикалят по цяла Украйна с едни и същи артисти да праеят пропаганда.

https://twitter.com/antiputler_news/status/1500368520135200771/photo/2

500

13

Hackerman

06.03 2022 в 07:52

Да вземат да им осигурят самолети на украинците, да изгърмят още руската гмеш. Какъв кеф да гледаш на колене беззъбите орки как се молят, как не знаели, как само следвали заповеди.

23293

12

Стефан

06.03 2022 в 07:44

Байдън вече говори за "правителство на Зеленски в изгнание".
Значи са побегнали, и значи няколко дни до края на стрелбите.
Хубаво, че ще спрат да мрат хора. И че ще обесят мръсниците също не е лошо.
Като ширпотреба - тука пак ще могат да разговарят хора, вместо да се носи непрекъснатия вой на укробабуини.

23293

11

Стефан

06.03 2022 в 06:57

Което пиша тука по повод на тая война, не е моето мнение по случая. То не е важно за никого.
Правя каквото правя от отчаяние, заради нелепите действия на администрацията на сайта, към който имам отношение още от преди възникването му.
Естественото култруртрегерско подскачане срещу която и да е война, е разбираемо. Естествени са и вълните на възмущение, и на всичко добро против всички танкове.
Но е противоестествена подкрепата за откровенните нацисти, което предполага намесата вече на разума, срещу задействаната от началните емоции пропаганда.
Първоначалния шок отмина, някак озаптих най-бесните тролове, някак се появи обективна информация. Макар отначало да беше забранена. А радостта от писането на много глупости продължава.
А кво ще правим утре? Не като дойдат руснаците, ами като се възроди разумът?

23293

10

Стефан

06.03 2022 в 05:54

Ако честно - едва ли. Там е много интересно, и яденето е хубаво, но живота е всъщност сложен. Като във всяка голяма страна. Но в американията със сигурност не ми се живее. И в европедерастията - еднозначно не.
Защо трябва да живея в чужбина? България е страната на българите, тука и си живея.
Е някво укротролче казва че живея в околията на Варна - значи Варна.

2744

9

AAA

06.03 2022 в 04:51

Стефане би ли живял в русия?