Зеленски е отказал на Нетаняху подкрепата на Украйна за Израел в ООН

OFFNews 01 януари 2023 в 10:05 9153 5

Нетаняху и Зеленски

Снимка Getty Images

Нетаняху и Зеленски в Киев през август 2019 година.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е поискал в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски късно вечерта в петък Украйна да гласува против резолюция на Общото събрание на ООН, която призовава Международния съд да излезе с правно становище относно последиците от окупацията на Израел на палестинските територии, съобщи американското издание Axios с позоваване на украински и израелски правителствени чиновници. Зеленски е отказал на Нетаняху исканата подкрепа, пише порталът.

Комитетът по специалните политически въпроси и въпросите на деколонизацията на ООН одобри на 11 ноември издигнатата от палестинската страна инициатива за обръщане в Международния съд в Хага за юридическо заключение по въпроса с продължителната окупация на Западния бряг на река Йордан. Инициативата беше подкрепена от 98 страни, 17 държави бха против, а 52 се въздържаха. На 30 декември Общото събрание на ООН прогласува обръщането към Международния съд в Хага по палестинския въпрос с 87 гласа. 26 страни, сред които Израел и САЩ бяха против, други 53 се въздържаха. Палестина иска становище по правните последици от „окупацията, заселването и анексирането от Израел (...) включително мерките, насочени към промяна на демографския състав, характера и статута на Свещения град Ерусалим.
В Комитета на ООН Украйна подкрепи резолюцията, но не присъства на гласуването в Общото събрание в петък, както твърди украински служител „за да даде шанс на отношенията с Нетаняху“.

Киев се противопостави на исканията на Израел да гласува против резолюцията по време на гласуването в комитета на ООН преди няколко седмици поради отказа на Израел да предостави военна помощ на Украйна, коментираха украински официални лица.

Тогава служители на израелското външно министерство бяха бесни и извикаха украинския посланик за тежък разговор. В петък Нетаняху, който положи клетва като министър-председател ден по-рано, се обади на Зеленски като част от поредица от телефонни разговори с лидери на някои страни, които преди това са гласували в подкрепа на резолюцията. Израел искаше те да променят гласовете си и да се противопоставят на резолюцията или поне да се въздържат, е казал високопоставен израелски служител пред Axios.

По време на разговора с Нетаняху Зеленски е заявил, че в замяна на гласуване „против“ или „въздържал се“ иска да чуе как новото израелско правителство ще промени политиката си и ще предостави на Украйна отбранителни системи срещу руски атаки с балистични ракети и ирански дронове, е казал украински служител пред Axios. Нетаняху не е поел никакъв ангажимент, но заявил, че е готов да обсъди исканията на Зеленски в бъдеще.

Според украинския източник Зеленски не е харесал отговора на новия израелски премиер и не се съгласил Киев да гласува против резолюцията или да се въздържи. Вместо това той инструктирал постоянния представител на Украйна в ООН да не присъства на гласуването. Изданието обобщава, че и двамата лидери не са останали доволни от телефонния разговор и не са получили това, което са поискали. „Зеленски реши, че няма да присъстваме на гласуването, за да даде шанс на отношенията с Нетаняху“, коментира източникът от украинска страна.

Високопоставен израелски служител каза, че въпреки че Украйна не е гласувала в подкрепа на резолюцията, Израел е разочарован, че вместо да се въздържи, Киев е решил да не присъства на гласуването.

От офиса на Нетаняху са коментирали разговора лаконично: „Премиерът Нетаняху е разговарял с президента Зеленски и Украйна, която преди това гласува в подкрепа на антиизраелската резолюция, този път не присъства на гласуването. Извън това ние няма да коментираме дипломатически разговори.“

Зеленски написа в Twitter в събота, че в телефонния разговор на двамата лидери той е поздравил Нетаняху за встъпването в длъжност като министър-председател. „Обсъдихме двустранното сътрудничество между нашите държави, включително в сферата на сигурността и взаимодействието на международни платформи. Също така засегнахме прилагането на украинската мирна формула“, се казва в изявлението на президента на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

5

Valioka

05.01 2023 в 22:53

Едно ще кажа - само с Израел не се закачайте... Разбирате ме де, не вие, защото всички тука сме смешковци, говоря за тези, които наистина мислят да се закачат с Израел...

22548

3

dolivo

01.01 2023 в 16:03

Десния чичак корумпе Нетаняху, не е цял Израел, само да подчертая.

-795

2

Дедо МразИ

01.01 2023 в 12:14

бЕлото е с пари, особено в Изрел

1236

1

БотоксПутю

01.01 2023 в 10:19

Израел прави със Западния Бряг на река Йордан това, което прави Путюва Русия в Украйна - анексира незаконно чужди територии.
 
X

Да помогнем на украинските деца!