Затворниците от ДНР са превърнати в пушечно месо в Украйна. Нито са помилвани, нито - освободени

OFFNews 05 юли 2024 в 16:00 2924 4

Войната в Украйна.

Снимка АП

Надеждите на затворниците от ДНР са попарени.

Лъжа се оказа обещанието да бъдат помилвани вербуваните от колониите в т.нар. ДНР затворници за войната в Украйна. Те са държани във военно поделение и са принуждавани да подписват договори чрез заплахи.

Това разказва един от вербуваните пред "Важни истории". На разположение на редакцията е и жалба на затворниците до президентската администрация.

През есента на 2022 г. затворниците са вербувани в оперативно-бойното тактическо формирование "Каскада" под ръководството на началника на МВР на ДНР Алексей Дикий. Обещано им е, че присъдите им ще бъдат заличени след шест месеца и ще бъдат помилвани, както и съдействие за получаване на документи след освобождаването им. Още в учебния център обаче им е било казано, че няма да бъдат пуснати до края на войната. След това са изпратени в щурмови части.

"За да те пуснат в отпуск за 24 часа, отидеш в щурмово поделение! Не искате? Няма отпуск!" - разказа един от бойците.

Според него ротите бързо губели войници, а ранените или болните били докарвани от града. Командирите измъчвали провинилите се с електрошок. Онези, които се опитвали да избягат, били пребивани и хвърляни обратно в атака.

През януари 2024 г. на бойците от "Каскада" вече не се плаща. През април 2024 г. едно подразделение и "Каскада" са разформировани.

"В продължение на няколко месеца подразделението се бореше за съществуването си, докато се опитваше да избегне пренасочването си към Министерството на отбраната", съобщава в канала си в Телеграм z-блогърката Анастасия Кашеварова.

Затворниците са уволнени, но така и не са помилвани. Те не са освободени от военното поделение и са принудени да подпишат безсрочни договори с Министерството на отбраната.

"Искам да бъда помилван и да бъда свободен. Не искам да подписвам този шибан договор. Заплашват, че ще ме обявят за издирване, ще ме върнат в центровете за предварително задържане и лагерите, ще ме бият, докато не загубя съзнание, а след това ще ме хвърлят отново в боя", казва затворник от Донецк, който воюва от ноември 2022 г.

По думите му около 500 души са в това положение.

Тъй като "Каскада" не е част от руските въоръжени сили, нейните бойци не получават обезщетения и социални помощи. Както отбелязва Кашеварова, "отговорността е на страната, с която боецът е подписал договор, т.е. МВР на ДНР".

"Военните звания на МВР в ДНР са анулирани въпреки атестационната комисия още след признаването на т.нар. Донецка народна република. Според службата за военна регистрация: ако ви уволнят като офицер от МВР на ДНР, тогава досието ви отива в архива, а новото започва от нулата като част от Министерството на отбраната на Руската федерация", допълва военният кореспондент Влад Филин.

"Каскада" включва подразделения на силите и органите за сигурност на ДНР. Тя е създадена през 2017 г. и оглавена от министъра на вътрешните работи на ДНР Алексей Дикий. От 2022 г. формированието участва в щурма на "Азовстал", в битките за Мариупол и Угледар. Според Държавния департамент на САЩ Дикий контролира филтрационните лагери в Донецка област. През февруари 2023 г. Владимир Путин го удостоява със званието генерал-полковник от полицията, а през май 2024 г. - със званието Герой на Русия.

Доброволците са били привличани в "Каскада" с обещания за "невероятни приключения" във войната с Украйна и лукс.

Но веднага се сблъскват с отчайващите условия. По думите им командването не е осигурило на войниците дрехи и униформи, затова те носят екипировката, бронежилетките и ботушите на загиналите украинци.

Войниците посочват още, че ще подадат иск срещу командването във "Върховния съд на Донецката народна република", защото "става дума за кражба на доста голяма сума пари".

След разформироването на "Каскада" чуждестранните доброволци заявяват, че са заплашени от депортиране в родните си страни.

"Те неколкократно подаваха документи, но им беше отказано, тъй като договорът беше сключен не с руските въоръжени сили, а с МВР на ДНР", обяснява пропагандистката Маргарита Симонян.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  3724

  4

  GB

  06.07 2024 в 14:11

  Жалват се, че ги излъгали.
  Че те какво са очаквали?
  Това, което върлува от години в Донбас под влиянието на руzzия, е познатият ни рашизъм!
  Цял свят го научи, а те - не.
  Къде са живяли, на Марс ли, че не знаят, че рашистите лъжат?!

  100

  3

  демотиватор

  05.07 2024 в 21:53

  Рашибозукът се оплаква от всичко- нищо особено, но приятно за четене... (ジ) ✊

  615

  2

  швейк

  05.07 2024 в 16:26

  Е нали искаха руский мир? Записали се да убиват невинни хора заради удобства и лукс? Какво се оплакват? Получили са каквото заслужават, а дано скоро и от украинците да получат наградата си.

  145

  1

  Джендо Джедев

  05.07 2024 в 16:25

  Русский мир, батенце. Някой учуден?

   
  X

  Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика