Започнаха изслушванията за нападението над Капитолия. Тръмп: Политически бандити

OFFNews 10 юни 2022 в 08:59 1490 1

бунтовете
Нападението над Капитолия.

Изслушванията в Конгреса на САЩ за нападението срещу Капитолия през 2021 г. от поддръжници на Доналд Тръмп започнаха с телевизионно представяне в най-гледаното време в четвъртък, като председателят на комисията обеща да представи подробности за "заговора за осуетяване на волята на народа", предаде Ройтерс.

След почти едногодишно разследване избраната от Камарата на представителите на САЩ комисия за разследване на атаката от 6 януари се подготви да покаже видеозаписи на свидетелски показания от високопоставени представители на Белия дом от времето на Тръмп и представители на кампанията, заявиха сътрудници на комисията.

"Заговорът за осуетяване на волята на народа не е приключил", заяви председателят на комисията от демократическата партия Бени Томпсън в откъси от встъпителната си реч. В тази страна има хора, които жадуват за власт, но не обичат и не уважават това, което прави Америка велика: предаността към Конституцията, предаността към върховенството на закона, нашия общ път да изградим по-съвършен съюз. Трябва да се изправим срещу истината с откровеност, кураж и решителност. Трябва да покажем, че сме достойни за даровете, които са изконно право на всеки американец", добави Томпсън.

Откакто напусна поста си миналата година, Тръмп продължава да поддържа фалшивите си твърдения, че загубата му на изборите през 2020 г. от президента демократ Джо Байдън е резултат от широко разпространена измама - твърдение, което беше отхвърлено от множество съдилища, щатски изборни служители и членове на собствената му администрация.

Близки сътрудници на Тръмп, които са разговаряли с комисията, включват сина му Доналд-младши, дъщеря му Иванка и зет му Джаред Къшнър, бившият изпълняващ длъжността главен прокурор Джефри Роузън, бившият главен прокурор Уилям Бар и висши помощници на бившия вицепрезидент Майк Пенс.

Тръмп, който публично се заиграва с още една кандидатура за Белия дом през 2024 г., нарече вчера в изявление комисията "политически бандити".

На заседанието ще присъстват двама свидетели, които ще бъдат изслушани лично – полицейската служителка Каролин Едуардс, която претърпя черепно-мозъчна травма при нападението, и Ник Куестед, режисьор, който е заснел кадри на крайнодесните "Прауд бойс“, обвинени в планирането на смъртоносната атака.

Други служители на полицията на Капитолия, които са се сражавали с бунтовниците на 6 януари, присъстваха сред публиката по време на изслушването, включително Хари Дън, който носеше тениска с надпис "въстание" и Майкъл Фаноне, който е бил бит и подложен на електрошок по време на нападението.

Този месец се очакват общо шест изслушвания, тъй като ръководената от демократите комисия се опитва да обърне усилията на републиканците да омаловажат или отрекат насилието по време на нападението, при оставащите пет месеца до междинните избори на 8 ноември, които ще определят коя партия ще контролира Камарата на представителите и Сената следващите две години.

В комисията има двама републиканци: сенаторката Лиз Чейни, заместник-председателка на комисията, и Адам Кинцингер.

Шайката в подкрепа на Тръмп се опита да попречи на Конгреса да удостовери победата на Байдън, като нападна полицията и причини щети за милиони долара. В деня на нападението загинаха четирима души, един от тях беше прострелян смъртоносно от полицията, а останалите са починали от естествена смърт. Над 100 полицаи бяха ранени, а един от тях почина на следващия ден. По-късно четирима служители се самоубиха.

Комисията иска да докаже не само, че нападението е било планирано със съдействието на членове на екипа на Тръмп, но и че съществува постоянна заплаха за демокрацията в САЩ.

Вчера Байдън описа нападението като "ясно, демонстративно нарушение на конституцията", като заяви пред репортери: "Мисля, че тези мъже и жени са нарушили закона, опитали са се да обърнат резултата от изборите."

Проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, публикувано вчера, подчерта партийното пристрастие, през което много американци гледат на нападението. То установи, че сред републиканците около 55 процента вярват на невярното твърдение, че леви протестиращи са ръководили нападението, а 58 процента вярват, че повечето от протестиращите са спазвали законите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови