ВСУ атакува мощно. Започна битката за Херсон (Обновява се)

OFFNews 29 август 2022 в 15:27 42196 26

Контранастъплението
ВСУ напредват към Херсон.

Преди часове започна мощна офанзива на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Херсонска област. Част от руските сили вече са обърнати в бягство, първата линия на отбрана е пробита. Руснаците са изоставили дори оръжието и боеприпасите си.

Пълна картина на случващото се в момента няма, но в украинските Телеграм канали настроението е приповдигнато.

Руски войник: Пробиха ни, 109-и полк избяга! ВСУ настъпва с танкове, артилерия и авиация към Херсон

16:45 Появиха се подробности за контранастъплението на ВСУ в Южна Украйна от страна на руснаците.

В публичната публикация на частната армия "Вагнер" се казва, че украинците са извършили няколко успешни атаки. По-специално, в посока Андреевка-Лозовое ВСУ са успели да напреднат с 10 км и да превземат село Сухой Ставок (на 50-60 км северозападно от Нова Каховка).

16:30 часа - Канцеларията на президента призова информацията за хода на военните действия в южното направление да бъде внимателно проверявана и да гражданите да се въздържат от разпространяване на вътрешна информация и субективни мнения, заяви Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската администрация.

"Разбирам желанията и мечтите ни. Но аз все пак предлагам да подхождаме с предпазлив коментар към всички наши военни действия. Ето защо бих искал да се възползвам от възможността да напомня още веднъж на всички политици, експерти и лидери на общественото мнение (ясно е, че те знаят всичко много по-добре от преките изпълнители) колко е важно да не се манипулира и спекулира с информация за хода на военните операции", каза той.

15:50 часа - Жителите на Херсон бяха призовани да се скрият на безопасни места, да се снабдят с храна и вода и да се снабдят с аптечки за първа помощ.

15:25 часа - В Херсон се чуват експлозии.

15:21 часа - Съобщава се за изстреляни ракети от окупираната Херсонска област към Николаевска област.

15:10 часа - Пристигна реакция на руския ръководител на Крим Сергей Аксьонов. Той твърди, че няма настъпление на ВСУ. По този повод от Киев коментираха, че очакват следващите му изявления да са за "жест на добра воля" от страна на руските нашественици.

14:55 часа - Водещият на CNN Джим Саюто, позовавайки се на информация от Министерството на отбраната на САЩ, заяви, че украинската армия е започнала да "проучва" фронтовата линия в южната част на страната, преди да подготви мащабна контраофанзива.

14:35 часа - Ръководителят на съвместния пресцентър на силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк направи изявление във връзка с настъплението на ВСУ в Херсонска област и призова за сдържаност.

"Всяка военна операция се нуждае от тишина. В условията на хибридна война подобни реакции на новини от фронта са пагубни за ВСУ. Новината за настъплението в южна посока е налице, тя вдъхновява украинците. Но засега трябва да осъзнаем, че всяко действие трябва първо да бъде завършено, само тогава то ще бъде ефективно. Сега трябва да изчакаме и да разберем правилата и последователността на действията на военните части", каза тя.

Гуменюк подчерта, че вражеските сили в Южна Украйна са доста мощни.

14:27 часа -  Обявена е евакуация в окупираната Нова Каховка, съобщават руските средства за масова информация.

14:25 часа - Украинските канали в Телеграм вече "празнуват" съобщения, че украинските въоръжени сили са превзели Сухой Ставок в посока Херсон. Това съобщение се появи в Телеграм канала "Валерий Залужний", който обаче не е официалният канал на главнокомандващия на ВСУ.

14:20 часа - В Берислав е регистриран удар по завода за металорежещи машини, където се намират окупаторите. Освен това има информация за удар по кръстовище в района на Берислав, където руските части също са били напълно унищожени. В близката Гавриловка са е нанесен удар по склад с боеприпаси на руснаците.

14:10 ч. - В Херсонска област се чуват бомбардировки и стрелби. Местните жители съобщават, че на Антоновския мост отново са долетели "подаръци" от украинските хаймарси.

14:00 ч. - Заместник-началникът на Одеската областна военна администрация Олексий Мацулевич написа, че официално вече са започнали боевете за Херсон. После изтри въпросното съобщение в Телеграм.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

24

putifob

31.08 2022 в 13:13

Успех на украинците!

-490

22

EA Trash

31.08 2022 в 08:44

ВСУ напредва към Лвов! МУАХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА

1000

21

pdm35561

30.08 2022 в 17:05

Минобороны: ВСУ потеряли 1200 военных убитыми в ходе провалившегося наступления

210

18

Merc

29.08 2022 в 21:19

Винаги е така , когато армия от свободни хора срещне армия от роби.

Тролчета рашистки , искам ви тихи !.....