Руски войник: Пробиха ни, 109-и полк избяга! ВСУ настъпва с танкове, артилерия и авиация към Херсон

Контраофанзивата на украинската армия на юг май наистина започна

OFFNews 29 август 2022 в 14:39 33122 11

Пробив
Първата линия на руската отбрана е пробита.

Някои части на руските окупационни войски вече напускат позициите си в Херсонска област под натиска на ВСУ. Това съобщи оперативната военна група в Каховка.

Става дума за 109-и полк на така наречената "ДНР", който напусна позициите си, както и за подкрепящите ги руските десантчици. Днес те са избягали от бойното поле. В публикуваното видео един от окупаторите, който изглежда, че е ранен, се оплаква, че украинските въоръжени сили вече са пробили първата линия на отбрана и обстрелват руските позиции с танкове, артилерия и авиация.

"Ситуацията във временно окупираните територии на Херсонска област е изключително сложна. Мощните и ужасяващи HIMARS-и унищожиха практически всички големи мостове. Останали са само пешеходните преходи. Руската армия е отрязана от доставки на оръжие и личен състав от територията на Крим. Това е блестящ шанс за Украйна да си върне териториите", коментира ситуацията на бойното поле ОГВ - Каховка.

Те публикуваха и карта, която показва как точно е била нарушена логистиката на противника.

По-късно информацията за бягството на споменатите вражески части от бойното поле беше потвърдена от Наталия Гуменюк, ръководител на обединения пресцентър на силите за отбрана в южната част на Украйна.

В коментар за "Хромадске" Гуменюк добави, че украинските въоръжени сили са започнали офанзива в много посоки в Южна Украйна.

По-рано днес от Генералния щаб съобщиха, че руските окупатори съсредоточават основните си усилия върху това да попречат на украинските войски да напреднат в Южнобугско направление.

Оперативно командване "Пивден" съобщи за унищожаването на вражеските системи "Ураган" и "Панцир", както и за четири дузини окупатори. Съобщава се също, че пусковите установки С-300, с които руснаците са обстрелвали Николаев, са били унищожени.

Новината за пробива на първата линия на руската отбрана в Херсонска област бе потвърдена и от съветника на председателя на Херсонската областна военна администрация Серхий Хлан.

Той отбелязва, че "географията на унищожението на рашистите се разширява".

Хлан заяви, че само през нощта и първата половина на деня е имало обстрел от страна на ВСУ в Херсон, Антоновка, Олешки, Нова Каховка, Любимовка, Берислав.

Председателят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким се пошегува в Телеграм по повод частичното отстъпление на руските окупатори в Херсонска област.

Бях информиран за "рязко нараснало търсене на надуваеми лодки и дюшеци на десния бряг на Днепър", написа той, намеквайки за взривените мостове, и че окупаторите ще трябва да бягат именно с такива плавателни съдове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1780

9

Най-сетне започна ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА НА УКРАЙНА!!!
Смърт за руските нацисти и свобода за Украйна!!!
Слава на ГЕРОИТЕ!!!

2099

8

Mateevk

29.08 2022 в 17:46

Как авиация! Това са глупости! Нали тази сутрин беше съобщено от руснаците, че цялата украинска авиация е на практика унищожена...за пореден, но вероятно не за последен път.А и тези Хаймърси колко пъти ги унищожаваха още при пристигането им, после за втори път на фронта ги пленяваха и разглобяваха, а сега пак с тях стрелят украинците.

12182

7

sawall

29.08 2022 в 16:26

троловете мълчат още. Нямат опорни точки. Къде си, Радев, да кажеш, че Херсон е руски?

2905

6

sparebits

29.08 2022 в 16:24

@belovejdov, надявам се да си жив и здрав дълго време. За да може да видиш всичко. От началото до края :)

2550

5

alfakentavur

29.08 2022 в 15:28

Ура-а-а-а! Напре-е-ед!
До пълно прочистване на Украйна от рашистките орки!

4038

4

Moirae

29.08 2022 в 15:07

Минимално отстъпена територия за сметка на максимално омаломощаване на противника, запазване и подготовка на собствените войски и натрупване на западно оръжие и боеприпаси. Това наблюдаваме досега, а от последното зависи кога ще е пълномащабната контраатака.

12073

3

IvanofRumen

29.08 2022 в 15:00

Бой по рашистките орки, докато не остане жив орк.

3189

2

Гроздан

29.08 2022 в 14:51

Слава на Украйна!