''Върви след мен!'' Историята на едно руско престъпление и едно невероятно спасяване с дрон

OFFNews 29 март 2023 в 14:09 9245 14

Снимка Национална полиция на Украйна

Дронът помага на Валерия да се отдалечи от автомобила, към който вече вървят руснаците, и да стигне до позициите на ВСУ

Една история от лятото на 2022 година обиколи всеки дом в Украйна, а за публиката извън страната всичко изглеждаше като измислен в киноцентър сюжет. Руските нашественици откриха огън по цивилен автомобил в района на Изюм, но украинската армия успя да измъкне пътничката от колата под носа на врага с помощта на дрон. Днес вече разследването на случая е приключило, а виновникът за него се очаква да бъде съден, макар и задочно.

В юнски ден на военното украинско лято по пътя Хрушувах – Барвинково руски военни с БМП-2 откриват огън по лек автомобил „Мазда“ с двама цивилни. За забавление. Първо руснаците използват картечница с голям калибър, после и минохвъргачка. При обстрела 35-годишен мъж получава няколко наранявания.

По време на стрелбата бойци от ВСУ извършват въздушно разузнаване с помощта на дрон. Виждат какво се случва и изпращат на мястото на нападението при оцелялата жена дрон със залепена бележка: „Върви след мен!“. Така жената е изведена на позиции далеч от простреляната кола, към която вече се приближавали руските окупатори.

„Това е история за циничните престъпления на руснаците, за изобретателността храбростта на украинските защитници, за издръжливостта на човешкия организъм и, вероятно, за съдбата и чудото“, разказва „Укринформ“.

Според разследването на 23 юни 2022 г. съпрузите Андрий Б. и Валерия П. пътували към родния Бахмут за да приберат оттам възрастните си родители. Идвали от Киев, където живеели временно. Не знаели пътя и избрали маршрут с навигатора. Някъде до село Велика Комишуваха в Изюмския район на Харковска област автомобилът попаднал под обстрела на руски военни.

„Нещо започна да гърми, но не разбрахме дали е обстрел или сме се натъкнали на нещо. След това прелетя над колата, от дясната страна - изскочихме, хукнахме по пътя. Видяхме как летят такива големи гилзи, - сочи с пръсти 28-годишната Валерия. Побягнахме надясно, където видяхме спирка и искахме да се скрием, но тя се оказа разрушена. Тогава стрелбата спра. Андрий вика: ще се върнем при колата, ще се опитаме да запалим и да се махнем оттук“.

Върнали се, но колата не запалила. В този момент нов обстрел контузил Андрий. Валерия го извлякла зад колата, зад багажника. Видяла, че кракът му е прострелян, а много кръв била изтекла по асфалта. Измъкнала нещо от багажника да превърже и спре кървенето. Едва по-късно видяла, че е ранен и в главата, защото започнала да тече кръв оттам. Изплакала го с вода от тубичка, която носела и увила главата му с пуловера си. „А той вика – гърбът. Вдигам дрехата му, и там ранен, превързах го с дънките. Понякога губеше съзнание, после идваше на себе си, питаше къде сме, какво ще правим. И тогава почна пак обстрел. Гледам, а то, наблизо, по колата.

Всичко, което разказва Валерия, го забелязали и патрулиращите с дрон войници на ВСУ, чийто коптер летял над магистралата. Наясно били, че трябва да спасят по някакъв начин цивилните. Направили облитане с дрона, за да дадат някакъв знак на цивилните да го последват. Валерия ги виждала, но не не разбирала какво става, само гледала към дрона и викала за помощ.

Дронът отлетял и след няколко мига се върнал обратно с прикрепена бележка. На нея пишело „Върви след мен!“. Жената разбрала, че я викат, но не можела да остави мъжа си.

„Не тръгнах веднага. В тоя момент успях да звънна на брата на Андрий и той ми каза: тичай след него, тичай за помощ. Когато дронът ме отведе в гората, при военните, поисках да приберат мъжа ми, но беше невъзможно. Беше започнало сражение.

Камерата е заснела как жената следва дрона, а няколко минути по-късно се появяват трима руски войници. Оглеждат колата, но дори не се опитват да помогнат на пострадалия. Сигурно са го помислили за мъртъв. Нашествениците хванали мъжа за краката и ръцете и го хвърлили в най-близкия ров.

Според материалите по делото Андрий пролежал в канавката повече от 30 часа. На самия него му се сторило, че са минали поне три дни.

„Свестих се, защото валеше и беше много студено. Излязох от рова, видях простреляната си кола, допълзях до нея. Изхвърлих всичко от багажника и влязох в него. Не знам колко време съм лежал там. По-късно излязох, кръвта сякаш спря да тече, усещах крака си, разбрах, че мога да стоя. Наметнах се с червено одеяло и тръгнах към посоката, от която бях дошъл. И след известно време стигнах до войници на ВСУ. Те ме откараха в болницата“, спомня си Андрий.

След като Валерия стигнала до позициите, заети от ВСУ, военните си разменили с нея телефоните и обещали да закарат съпруга й веднага, щом ситуацията позволи.

На 27 юни семейството се среща отново в болницата в Харков.

Андрий прекарва 4 месеца в лечение - първо в Харков, а след това в Киев, и е претърпял няколко операции, премахната е част от белите му дробове, сложили плочка на черепа му.

„Това е удивителна и невероятна история. Тя ме впечатли лично на няколко пъти по време на разследването. Дори сега, като говоря за нея, аз настръхвам. Руснаците изхвърлят човек в канавката за да умре. Трудно е да си представим как той, с прострелян крак, глава, гръб, след кръвозагуба, лежи в яма. Не знам по какво чудо успя да оцелее, да се измъкне, да стигне до позицията. Сигурно това е съдба. Това е разказ за едно руско военно престъпление, за изобретателността и интелигентността на нашите защитници, за съгласуваността на работата на следователи, оперативни работници и прокурори, отбелязва Сергий Болвинов, началник на Следственото управление на Националната полиция на Украйна в Харковска област.

Наказателно производство за обстрела на цивилен автомобил е образувано още на 24 юни по текст за нарушение на законите и обичаите на войната в НК на Украйна. В рамките на разследването служителите на реда са получили и огромен масив от прихванати по електронен път разговори на агресорите. Установени са съвпадения по дати и обстоятелства – в един от разговорите руският агресор казал на жена си, че е разстрелял цивилен автомобил, убил е мъжа, а жената е заминала някъде. На което съпругата на окупатора пита: "Хохла (руснаците нарицателно за украинец) уби ли го?" Двамата обсъждали убийството на цивилни като нещо светско – между разговорите за сватбата на приятели и възмущението на съпруга от разточителството на жена му. Жената го уверява: не е купила нищо дори за себе си, само най-необходимите неща за детето и храната. Накрая звучи квинтесенцията за това защо нашественикът-убиец е на украинска земя „А как щяхте да живеете с 30 хиляди?“. В разговор със свой приятел, също военен, 26-годишният руски военен се смее, че на пътя вече си има "автокъща".

Те са стреляли на пътя по цивилни коли, които минават край тях, като на спортно стрелбище, разказва Болвинов. След време службата му приобщава като доказателство и записа от дрона.

„Не успяхме веднага да се свържем с военните, които спасиха жената с помощта на дрон, тъй като бяха в зоната на бойните действия край Бахмут. Видеото ни шокира. След това започнахме да работим със социалните мрежи. Важно беше да се разбере кои руски части са били във Велика Комишува по това време. Ангажирахме киберполицията, която помогна за идентифицирането на стрелеца. Това е Клим Кержаев, гражданин на Руската федерация, жител на Москва, старши лейтенант, командир на мотострелкова рота на Първа танкова армия, казва Болвинов.

На мястото на обстрела следователи и експерти установили откъде точно са стреляли нашествениците, откриха следи от БМП и извадиха 10 гилзи калибър 30 мм. В рамките на разследването са извършени над 15 експертизи, които са установили видовете оръжия, посоката на огъня, щетите по автомобила и нанесените наранявания на пострадалия. Направена е и фоноскопска експертиза, при която е потвърдено, че именно Кержаев говори за стрелбата по цивилен автомобил.

„Освен това сред военнопленниците, които бяха в следствения арест, идентифицирахме един, който беше точно на тези длъжности, той разпозна командира на ротата по снимка и глас. Нямаме съмнение, че именно Кержаев е извършител на посоченото военно престъпление. В момента той е обвиняем. Изтрил е снимките си от социалните мрежи, но това не го спаси от публичността за престъплението, което е извършил, - подчертава шефът на Следствения отдел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

14

6екеr4о

03.04 2023 в 15:01

Уважаемият Бучер искрено ме разсмя! Не бях срещал този цитат...

А и Гуглето нищо не ме светна по въпроса...

1000

13

bucher

30.03 2023 в 12:58

Значи братушките мирно си ги пуцат с 30мм оръдие, а гадовете нацисти, войнолюби, както казва нашия най-висш шапкар, не само че не умират, ами позорно се преструват на умрели, без дойстойство. Даже имат наглостта да се лекуват, вместо да умрат в името на велиия работническо-селски мир.
....
Както е казал Чърчил - Май застреляхме грешната свиня...

-529

12

6екеr4о

30.03 2023 в 11:56

Уважаеми Един С.,
доколкото съм запознат с православния канон до девето коляно страдат поколенията заради смъртни грехове на техните предшественици.

Всеки сам си плаща греховете, блядовете също!

12078

11

edin slep

30.03 2023 в 11:30

В родното село на майка ми има едно семейство, в което има много случаи на деца, които се раждат с увреждания. Имат и много болни от рак и други болести.

Според мълвата всичко започнало през ВСВ, когато войник от това семейство убива в окупираните от нас части на Гърция младо момиче. На мостче той и още един войник се засичат с две момичета, едното от богато семейство, имало модерното тогава колие ли, наниз ли от златни монети. Той я убил с щик, намушкал момичето в корема, за да я ограби.

Семейството се сдобило със значителна сума пари и проклятие, което се прехвърля през поколенията.

Кой знае какво бъдеще очаква потомството на този и на много други орки, но искам да кажа, че тази жестокост и плиткоумие не е патент само на един народ.

22548

10

dolivo

30.03 2023 в 09:46

браво, че правят тези разследвания и събират данни. в тази среда на дезинформация, всичко трябва да се проверява, за съжаление, защото моралните ценности са девалвирали, и се лъже за най-дребното нещо

събирайте

съдете пленници разпознати

а по-късно на еквивалента на Нюрнбергския процес, и сатрапа ще осъдим, ако не е паднал от някой прозорец

-529

9

6екеr4о

30.03 2023 в 09:32

Публичност, повече публичност!
Уродите трябва да знаят, че имената им, званията им и техните лица вечно ще са на показ в световната мета сфера!!!

-1650

8

ob1

29.03 2023 в 17:14

Къде са спиртакът и черния пират да обяснят как орките не избиват цивилни за забавление?

1236

7

БотоксПутю

29.03 2023 в 16:30

"Братушки" сър. Напират да ни "освободят" и за трети път.

345

6

Джендо Джедев

29.03 2023 в 16:29

Освободители, братче! Братушки! ;)

2550

5

alfakentavur

29.03 2023 в 15:30

Представете си колко такива истории не са завършили добре...
Военни престъпления, граничещи с геноцид, издевателства над мирното население и безразборни убийства.
Народ от изверги с фюрер изверг.
 
X

Да помогнем на украинските деца!