Украйна с пробив край Херсон, Русия контратакува безуспешно

OFFNews 30 август 2022 в 10:58 24411 14

Украйна с пробив до Херсон.

Снимка https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua

Украйна с пробив до Херсон.

Украйнскaтa армия извърши пробив на юг през първата линия на отбраната на руската армия край Херсон. Киев обстрелва руски позиции и в близкия район - Новая Каховка. Пентагонът смята, че това е проучване на фронтовата линия, което подготвя голямо контранастъпление на Украйна. Конкретната информация засега е оскъдна. 

Според военен украински източник на CNN са освободени 4 села - Новая Дмитровка, Архангелское, Томина Балку и Правдино.

Вечерта в понеделник президентът на Украйна Володимир Зеленски призова руснаците да бягат или да се предадат.

Украйна е пробила на няколко места линията на фронта (в Херсонска област, бел. ред.) и на тези места напредва навътре в територия, контролирана от Русия, съобщи късно вечерта в понеделник съветникът на украинската президентска администрация Алексей Арестович.

Той каза, че около 21 ч. Киев е ударил и фериботи по река Днепър, натоварени с техника за руската армия. Едновременно с това Украйна обстрелва и руски бази от другата страна на Днепър, в които се намира техника, подготвена за изпращане на помощ на руските части.

Контрол върху Днепър е важен, защото минават доставките за руската армия и само оттам руската армия би могла да се изтегли сравнително безопасно в случай на нужда.

По-рано през юли и август бяха прекъснати почти напълно линиите за доставки на руската армия по мостовете над Днепър (Антоновският автомобилен и Антоновският железопътен, както и този до Новая Каховка) и над река Ингулец, приток на Днепър (Дариевският). След съобщението на Арестович от понеделник вечерта става ясно, че вече е затруднено и прекосяването на реката с фериботи.

Украинската армия е ликвидирала около 450 руски войници

Според последното обобщение на Генералния щаб в Киев украинската армия е ликвидирала около 450 руски нашественици за последните 24 часа сражения, като общо 47 550 руски войници са загубили живота си в пълномащабната война. В понеделник ВСУ унищожиха 7 танка, 19 артилерийски системи, 3 РСЗО (Реактивна система за залпов огън), 2 системи за противовъздушна отбрана, 1 хеликоптер, 3 руски дрона, 29 автомобила и цистерни, още две единици специална техника, се казва в сводката.

На 29 август командването на ВСУ официално обявява началото на военна контраофанзива в Херсонска област. Напредването на украинските сили е съпроводено с унищожаване на руската логистика в окупираните територии.

Русия твърди, че контраофанзивата на ВСУ е била потушена същия ден вечерта. Според ВСУ обаче украинците са отблъснали вражеските атаки в пет направления - Харков, Славянск, Бахмут, Авдийвка и Южнобухск. Продължава артилерийският обстрел в някои райони край Авдийвка.

Едновременно с началото на контраофанзивата на ВСУ Русия отново нанася ракетни удари по цивилното население в Николаев. Сутринта на 30 август имаше руски ракетен удар по Запорожието.

Русия обстреля тази сутрин и централната част на източния град Харков, убивайки най-малко четирима души и ранявайки още четирима. Председателят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов съобщи това в своя канал в Telegram.

Прогнозата на британското разузнаване

Успехът на украинските въоръжени сили при освобождаването на териториите в Херсонска област ще зависи от способността им да провеждат продължителни настъпателни операции и от това доколко сплотени ще бъдат руските войски, създадени от различни военни формирования, според разузнаването на Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

"От началото на деня на 29 август няколко бригади на украинските въоръжени сили увеличиха мощността на артилерийския огън в секторите на фронтовата линия в Южна Украйна. Украинските прецизни удари с голям обсег продължават да пречат на руското снабдяване. Сега е невъзможно да се потвърди мащабът на украинския напредък", се казва в доклада.

Отбелязва се също така, че от началото на август Русия полага значителни усилия за укрепване на окупационните си войски на западния бряг на река Днепър близо до Херсон.

"49-та съединителна армия на Южния военен окръг на Руската федерация вероятно е била допълнена от части на 35-та съединителна армия на Източния военен окръг. Повечето части край Херсон вероятно не разполагат с достатъчно личен състав и зависят от ненадеждни канали за снабдяване благодарение на фериботните и понтонните мостове през Днепър", заявява разузнавателната служба.

В същото време интегрирането на двете армии предвижда значителна реорганизация на руските сили в Украйна.

Според разузнаването съществува реална възможност Русия да е пристъпила към оптимизиране на няколко полунезависими оперативни командвания, които в началото на инвазията показаха ниска ефективност.

"Ако Украйна успее да проведе продължителни настъпателни операции, единството на тази неизпитана структура вероятно ще бъде ключов фактор за устойчивостта на руската отбрана в южната част на страната", се отбелязва в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

14

pdm35561

31.08 2022 в 18:12

за 2 суток с 29-30 безуспешных атак ВСУ на Херсонщине потеряли 4 боевых самолета (2 Су-25, Су-24 и МиГ-29) и 3 вертолета Ми-8, уничтожены 63 танка, 59 БМП, 48 других боевых бронемашин, 14 пикапов с пулемётами и более 1700 солдат ВСУ. Вот это перемога

-490

13

EA Trash

31.08 2022 в 08:32

Големи мечтатели е приютил този козяшки рупор... На поле с трупове и скрап викат "пробив". Браво!

1810

12

Maxim

30.08 2022 в 16:17

Т.к. руската армия е събрана от кол и въже и играе ролята на пушечно месо, затова на Путлер и тези около него не им пука. Нито един боец няма и от Москва или Петербург, и никои няма да отиде в Украйна да се бие за кефа на фашистите, каквито и пари да им дават.

9347

10

Анализи

30.08 2022 в 15:36

И по-бързо да бягат руските фашисти, че светът да мириса.

2550

7

alfakentavur

30.08 2022 в 14:23

Тролчета, 6 месеца "Втората армия в света" не прави нищо друго освен да руши цивилна инфраструктура, да окупира АЕЦ и около 20% от територията на Украйна, при това с помощта на местни сепаратисти, чеченски изроди, затворници, вагнеровци и каквито още се сетите. Жалка картинка.
Резулалт:
Украйна - сплотена каквато никога не е била.
Целият нормален свят е против СССР2.
С поколена след тези военни престъпления няма да могат да изтрият срама.
Икономически срив на СССР2, който ще става все по-голям.
И т.н., и т.н., и т.н.

А вие - мекерета на Путлер, вашият срам кой ще го бере? Или се оперирани от това чувство, както и от мозъци?

1000

6

pdm35561

30.08 2022 в 14:20

Арестович- ,,това бе малка симпатична контраатака,,.Според руски източници 560 украински загуби,
 
X

Да помогнем на украинските деца!