Украински тийнейджър може да бъде принуден да влезе в руската армия

OFFNews 10 ноември 2023 в 14:40 2214 0

Украинският тийнейджър

Снимка VESTI.RU

Украинският тийнейджър

17-годишен украинец, който е преместен от Украйна в Русия, може да бъде призован в армията, която се бие срещу родината му. Богдан Ермохин, родом от украинския град Мариупол, се е опитал да се върне в Украйна през март, но е спрян от руската гранична охрана, разказва Би Би Си.

Сега му е наредено да се яви в наборния център в Московска област следващия месец - след като навърши 18 години.

Тийнейджърът остава сирак през 2014 г. и преди нахлуването на Русия в Украйна е живял в приемно семейство в пристанищния град Мариупол. Директорът на технически колеж, в който младежът е учил, станал негов законен настойник през 2021 г.

През 2022 г. Мариупол беше превзет от руските сили след една от най-кръвопролитните битки на войната. Тогава Богдан се озовал в Русия. Остава неясно как и защо е бил преместен.

Комисарят по правата на децата на Русия Мария Лвова-Белова заяви, че той е бил сред украинските деца, „намерени в мазета“ от руските войници по време на бруталната им обсада на града.

Украйна обвини Русия в незаконно депортиране на украински деца в Русия, което е военно престъпление. Киев изготви списък с близо 20 000 деца, чиято самоличност е установена и за които се твърди, че са били насилствено преместени. Според властите в Украйна истинският брой може да е много по-висок.

Москва отхвърля обвиненията и обясни, че децата са били отведени на руска територия за тяхна безопасност.

През март 2023 г. Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Лвова-Белова и президента на Русия Владимир Путин. Според МНС целта на Русия е "трайно отстраняване на тези деца от собствената им страна".

Богдан Ермохин първо е преместен в град Донецк в окупираната от Русия част на Украйна, а по-късно в младежки летен лагер в района на Москва с група от 30 украински деца, включително едно момче, отглеждано от самата комисарка по правата на децата.

В крайна сметка тийнейджърът е поверен на местно приемно семейство и получава руски документи. Той влиза в колеж в Русия, за да продължи обучението си, аЛвова-Белова твърди, че е работил в летен лагер с цел „интегриране“ на тийнейджъри.

В допълнение към руските си документи обаче, Богдан Ермохин наскоро получава призовка, потвърдила пред Би Би Си Ирина Рудницкая, която е негов законен настойник в Русия от 2022 г.

Ако бъде принуден, той може да попадне в руската армия, въпреки че Рудницкая вярва, че той не е изложен на риск.
„Той е студент“, обяснява тя и добавя, че „новобранците не участват в специалната военна операция“, използвайки официалния термин на Русия за пълномащабната война в Украйна.

Докато руските власти често настояват, че не изпрата на фронта новобранци, Би Би Си многократно е установила, че това всъщност се случва.

През април 2023 г. Мария Львова-Белова съобщи на пресконференция, че Богдан Ермохин се е опитал сам да се върне в Украйна.
По думите ѝ руските граничари са успели да го спрат.

„Хванахме го на границата с Беларус“, обяви тя и допълни, че Богдан е спрян „в последния момент“.

Както руският детски омбудсман, така и журналисти от руската държавна телевизия са категорични, че тийнейджърът е бил "измамен чрез манипулация и заплахи". Руската пропагадна обвини украинските власти, че се опитват да го привлекат обратно в Украйна.

„Много позитивно момче, помагаше на нашата армия, беше толкова проруски настроен“, заяви Лвова-Белова, цитирана от Би Би Си.
Преди неуспешния си опит поне още един украински тийнейджър от Мариупол, настанен в руско приемно семейство, е успял да се върне в Украйна.

Украинският омбудсман по правата на човека Дмитрий Лубинец заяви, избягалото момче е потърсило помощ онлайн през декември 2022 г.
Богдан Ермохин също е бил активен в социалните медии, но е спрял да публикува под името си през март, горе-долу по времето, когато се опитал да напусне Русия.

Жената, която се грижи за него - Ирина Рудницкая, е активист по приемни грижи в региона на Москва и местните медии пишат, че тя е отгледала най-малко 12 деца и е получила медали за работата си.

Руските власти, поне в началото, са предпочитали да настаняват украински деца в приемни семейства с известен опит, допълва Би Би Си.
Миналия месец Русия се съгласи да върне четири украински деца на възраст от две до 17 години при семействата им.

И руското приемно семейство на Богдан, и бившите му украински настойници потвърждават, че руските власти вече го смятат за руски гражданин. Това означава, че според руското законодателство той е длъжен да служи в армията.

Но според международното право издаването на документи в окупирани територии е незаконно и Украйна осъжда тази практика. Това стана едно от основанията за заповедта на МНС за ареста на Мария Лвова-Белова.

Украйна и останалата част от международната общност приема Богдан Ермохин като украински гражданин, а призовката на руската армия - за незаконна.

Русия отрича да възпрепятства връщането на непълнолетни в Украйна. Властите обаче настояват само майки или други близки роднини да пътуват лично до Русия, за да върнат децата си в Украйна.

В много случаи това е невъзможно, особено когато едно дете е сираче или ако роднините не са в състояние да пътуват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews