Участвал ли е мъжът на обявената за убийца на Дугина в референдума за ДНР?

Георги Ангелов 23 август 2022 в 13:31 8413 0

Андрий Вовк и Наталия Вовк

Снимка ВКонтакте/Alexander Vovk

Андрий Вовк и Наталия Вовк

Съпругът на Наталия Вовк - Андрий, която беше обявена за основен извършител на убийството на Даря Дугина, е включен в списъка на уебсайта "Миротворец" от четири години като организатор на референдума в т.нар. ДНР, съобщиха няколко Телеграм канала, цитирани от украински и руски медии.

"Миротворец" е неправителствена организация, която издирва лица, които са заплаха за националната сигурност на Украйна след войната в Донбас и незаконното анексиране на Крим през 2014 г. Вовк е включен в списъка като "организатор на референдума на ДНР" в Мариупол през май 2014 г., а като доказателство е даден списък на участници в изборните комисии. През 2014 г. Мариупол е контролиран от сепаратистите само два месеца, от 13 април до 13 юни 2014 г. 

Информацията, че Андрий Вовк е съпруг на Наталия Вовк, не е официално потвърдена. Проверка на OFFNews показа, че между снимката в "Миротворец", за която се казва, че е на Андрий Вовк, и снимките му профила във ВКонтакте има огромна прилика. Там се виждат и негови снимки с огромна прилика с пуснатите от ФСБ, на които трябва да е Наталия Вовк и предполагаемата ѝ дъщеря, с която тя пътува.

Има обаче и разлика. Тя е в датата на раждане. Според "Миротворец" той е роден 20.05.1986 г. В същото време, на профила си в руската социална мрежа Вовк получава поздравления за рождения си ден на 9 юни. 

Андрий Вовк е често срещано име в Украйна и района на Донецк. Според профила му Вовк живее в Мариупол и работи в автосервиз. Или поне е правил това до края на март миналата година, когато е последната му публикация. В коментари от днес и вчера негови контакти обсъждат възможността той да мъртъв, да е в Русия или някъде в окупираните зони под руски контрол. 

Убиецът-чиновник опериран от мозъчен тумор

През април 2022 г. лични данни на Вовк са публикувани на уебсайта Nemesis, създаден от руската хакерска група RaHDit. Сред тях е свидетелство за член на Украинската национална гвардия, за което се твърди, че е издадено на името на Шабан (бащиното име на Вовк). Според него през 2020 г. жената е постъпила във военна част 3057, която е трансформирана в 12-а бригада на Националната гвардия на Украйна, включваща отделно подразделение със специално предназначение "Азов". Документът беше обявен за фалшив от съветника на украинския министър на вътрешните работи Антон Геращенко и дори от депутата от руската Държавна Дума Евгений Попов. "Азов" също отрекоха връзка между Вовк и тяхното подразделение.

Братовчедката на Наталия заяви пред РИА Новости, че поради заболяване Наталия не може да служи в армията и въпреки че е работила в армията, е била служител в офис. Бащата на Наталия също потвърди това пред руски медии, като уточни, че дъщеря му е претърпяла операция за отстраняване на тумор в главата, при която ѝ е била поставена пластина. След това жената била уволнена от армията, но станала по-"разкрепостена", "по-жизнена", "хвърчаща напред-назад".

Дупките във версията на ФСБ

По данни на ФСБ Наталия Вовк заедно с дъщеря си София Шабан пристигат в Русия през втората половина на юли 2022 г. с личния си автомобил Mini Cooper и остават в Москва. От министерството твърдят, че при преминаването на границата автомобилът е бил с регистрационни номера на ДНР, които в столицата са били сменени с казахстански. Според ФСБ Наталия наема московски апартамент в съседство с жилището на Даря Дугина и започва да събира информация за руската "журналистка". ФСБ дори публикува видеоклип, на който има кадри от градската система за видеонаблюдение на Москва, докато тя влиза в московски вход. Тази система има софтуер за разпознаване на лица, с който е възможно не просто ранното разпознаване, но и проследяване на всеки човек, още повече за служещ в Украинската национална гвардия. "Въпрос: дали е сменила номерата на колата си, успяла е да постави бомба и да я взриви, но не е взела предвид, че в Москва камерите на входа са свързани със системата за разпознаване на лица?", иронизира в Туитър журналистът от руската секция на БиБиСи Андрей Захаров. 

Според ФСБ на 20 август майката и дъщерята посещават патриотичния фестивал "Традиция" в музея на имението "Захарово", където идеологът на възраждането на руската империя Александър Дугин изнася лекция, а неговата дъщеря е почетен гост. Там камерите, случайно или не, не са работели. 

В края на събитието двамата Дугини трябвало да си тръгнат заедно, но момичето тръгнало само зад волана на Toyota Land Cruiser Prado, докато философът решил да пътува с приятел. Десет минути по-късно, недалеч от село Болшие Вяземи, в движещия се луксозен джип на Даря избухва взривно устройство, в резултат на което журналистката загива на място.

Само два дни по-късно, на 22 август, руските разследващи органи обявиха, че става дума за поръчково убийство. Руската Федерална служба за сигурност посочи Наталия Вовк, като основен заподозрян за убийството на журналистката. Агенцията заяви, че извършителката е действала под ръководството на СБУ (Служба за безопасност на Украйна - бел. авт.).

Ден след взрива Наталия и дъщеря ѝ София пътуват през Псковска област до Естония със същия "Мини Купър", но вече с украински номера. На видеото на ФСБ се вижда, че при преминаване на граничния пункт на задната седалка на колата има и котка. 

Това също предизвика шеги на руснаци в социалната мрежа, че котката е украинско биологично оръжие или разузнавач. 

За същия Mini Cooper с украински регистрационен номер, с който Вовк напуска Русия, е публикувана обява за продажба. Публикацията е от името на Данил Шабан, за когото се твърди, че е племенник на Наталия.

По повод съобщенията, че съпругът на Вовк фигурира в сайта на "Миротворец" като един от организаторите на референдума в ДНР през 2014 г., руският политолог Аббас Галямов припомня стар чекистки виц: "По време на разследване е важно следите да не доведат до самия тебе".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови