Сводка на войната, 21 юни 2023 г. Изгубената чест на МГУ

Александър Леви и Катрин Гишар 21 юни 2023 в 20:25 8180 0

университет

Снимка Архив

Московският държавен университет, но без символите на войната.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Москва чества редник Андрей Кравцов. Този руски войник е първият, който получава награда от един милион рубли (10 855 евро) за унищожаването на танк "Леопард". Чекът му бе връчен в московска военна болница от сенатора Александър Карелин, който е и трикратен олимпийски шампион по гръко-римска борба, съобщава патриотичната руска преса. Чекът идва от мистериозно сдружение на сибирски предприемачи и е в допълнение към наградите, изплащани от Министерството на отбраната. От началото на войната повече от 10 000 военнослужещи са получили специални премии от министерството по точно определен ценоразпис: един милион рубли за залавяне на пускова установка HIMARS, 300 000 рубли за унищожаване на самолет или "Точка-У", 200 000 рубли за хеликоптер, 100 000 рубли за танк и 50 000 рубли за всяка друга бойна бронирана машина. А що се отнася до редник Кравцов, той получи чека си в лявата ръка, тъй като беше загубил дясната в неравната битка срещу немския "Леопард".

Какво знае ГУР за унищожаването на язовир "Каховка". Кирил Буданов, ръководителят на разузнавателната служба на украинската армия, не само не е мъртъв, както твърдят руснаците, но и разказа пред украинските медии за какво е знаела службата му за случая. Според радиоразговори, прихванати от ГУР, на руската военна част, разположена в Каховка, е било наредено "незабавно да се евакуира" от мястото на инцидента половин час преди експлозията, за която се смята, че е дело на група от специалните сили. Другите руски части по левия бряг на Днепър (контролиран от Москва) дори не са били информирани поради страх от изтичане на информация. Това може да обясни и странната атмосфера на отричане, а после и на пълен хаос от руска страна в нощта на разрушаването на язовира на 6 юни.

Кметът на Киев Виталий Кличко подложен на натиск. Известният кмет на украинската столица, бивш шампион по бокс, изказа предположение, че той и неговата администрация са подложени на кампания на административен и съдебен тормоз "отгоре". В Украйна това означава президентската администрация. Конкуренцията и дори ревността между кметството на Киев и президентството са пословични и датират отпреди войната. Оттогава двете водещи фигури в украинската политика - Виталий Кличко и Володимир Зеленски, и двамата на върха на славата си, не позволяват конфликтът им да излезе наяве в името на свещеното единство по време на война. Но може би тези дни са отминали и политиката е взела връх в Киев.

Загубената чест на Московския университет. В Московския държавен университет (МГУ) е възникнала неформална организация - Патриотична асоциация на студентите (ПАС). На логото ѝ е изобразен символът Z и дрон над кулата на университета. Според разследване на руското научно списание "Т-инвариант" членовете ѝ се подкрепят от администрацията на Юридическия факултет на МГУ и събират там пари, които даряват на някакъв "ПТСР Team" - "група хора, които активно позират с оръжие, твърдят, че са участвали в бойни действия в Украйна и пропагандират омраза към украинците по изключително ясен начин", пише списанието. Ректоратът си затваря очите, а когато журналистите от "Т-инвариант" са се опитали да се свържат с "ПТСР Team", веднага били заплашени с физическа разправа.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!