Сводка на войната, 19 май 2023 г. 'Ето защо се бием': Зеленски пред Арабската лига

OFFNews 19 май 2023 в 19:25 4871 0

Зеленски

Снимка фейсбук профил на Володимир Зеленски

Володимир Зеленски на посещение в Риад.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Очакван в Япония за срещата на върха на Г-7, Зеленски направи неочаквана спирка в Саудитска Арабия за срещата на върха на Арабската лига. Украинският президент пристигна в саудитската столица Рияд в петък, преди да се отправи към град Джеда, където се провежда 32-рата среща на Арабската лига. Срещата е наблюдавана отблизо, тъй като тя отбелязва завръщането на сирийския президент Башар Асад в организацията на арабските държави, докато доскоро всички страняха от него заради отговорноста му във войната, която опустоши страната му. Украинският държавен глава беше поканен на дискусиите на арабските лидери, за да представи лично в Джеда "формулата за мир", защитавана от Украйна. Видимо напрегнат пред тази аудитория от държавни и правителствени ръководители, някои от които са близки до Москва или предпочитат да запазят дистанция от този европейски конфликт, президентът Зеленски помоли всички да прочетат представения документ "на собствения си език" и да подкрепят позициите на Киев. "Украинците никога не са избирали войната. Нашите войски не са отишли в други държави. Ние не се занимаваме с анексиране и ограбване на ресурсите на други държави", каза той. "Но ние никога няма да се подчиним на чужденци или колонизатори. Ето защо се бием."

Китайският режим продължава интензивната си дипломатическа дейност. След визитата си в Киев специалният представител Ли Хуей този петък е във Варшава, а в началото на следващата седмица ще бъде в Париж, докато страната му, която официално не взима страна в украинския конфликт, иска да играе ролята на посредник и се представя за миротворец. Китай също така обяви, че ще приеме руския министър-председател Михаил Мишустин на 23 и 24 май, за да обсъди сътрудничеството между двете страни и "да даде силен тласък на възстановяването на световната икономика". В Китай се намират в момента и президентите на петте централноазиатски държави - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан, по повод срещата на върха Китай-Централна Азия, която се провежда по едно и също време със срещата на върха на Г-7 в Япония. Вчерашната групова снимка на държавните глави и техните съпруги около Си Дзинпин сигурно не се е харесала на Москва, която смята Централна Азия за своя зона на влияние, но в момента китайското приятелство е безценно за Москва. Очаква се по време на тази среща Казахстан да подпише споразумение с Китай за премахване на визите между двете страни.

Москва плаши Запада с "радиоактивен облак". Това е слух, който се разпространява от няколко дни в руската мрежа и днес беше потвърден от секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, смятан за един от най-влиятелните хора в страната след Владимир Путин. Той заяви, че след унищожаването на склад за боеприпаси с обеднен уран в Украйна от руски удар се е образувал радиоактивен облак, който е на път към Европа. "В Полша вече се наблюдава повишаване на радиоактивността", каза той и добави, че следващите засегнати страни ще бъдат Германия, Франция и Швейцария. Няколко руски източника смятат, че по време на удара на 13 май са били унищожени складове с боеприпаси с обеднен уран в Тернопол и Хмелницки, което е довело до образуването на т.нар. радиоактивен облак. Тази информация се отрича както от местните власти, така и от много учени, които повтарят, че тези боеприпаси по никакъв начин не могат да предизвикат такива последици, дори и евентуално да замърсят непосредствената околна среда на мястото на използването им. От своя страна полските власти твърдят, че нивото на радиация в страната е в рамките на нормите. В същия дух Николай Патрушев обвинява САЩ и в използването на "химически и биологични оръжия, включително в Украйна".

САЩ няма да се противопоставят на това техните съюзници да доставят F-16 на Украйна. Според "Вашингтон пост" американската администрация е информирала европейските си съюзници, че Вашингтон няма да блокира износа на тези изтребители за Украйна. По-рано президентът Джо Байдън беше заявил, че е против изпращането на F-16 директно от САЩ за Украйна. Разработеният от американската компания "Локхийд Мартин" F-16, който е създаден, за да се конкурира със съветския "МиГ", влиза на въоръжение през 1978 г. и оттогава е модернизиран няколко пъти. Той е толкова успешен в търговско отношение, че много армии са оборудвани с него, въпреки че в момента се заменя с F-35. По-рано тази седмица Обединеното кралство и Нидерландия обещаха да сформират "международна коалиция, която да предостави на Украйна бойни въздушни способности (...), вариращи от обучение до доставка на самолети F-16". Остава да се види кога тези доставки ще бъдат осъществени.

Линк телеграм-канала на "Svodka" на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови