Срещата в Рамщайн: Германия иска съюзнически консенсус за реекспорта на танковете ''Леопард 2''

OFFNews 20 януари 2023 в 20:29 5807 22

Снимка Wojsko Polskie

Танк Леопард 2

Берлин иска съюзнически консенсус за реекспорта на произвежданите в Германия танкове "Леопард 2", заяви германският министър на отбраната Борис Писториус, след като някои европейски лидери призоваха страната му да одобри реекспорта на въпросните танкове, предаде Ройтерс. 

"Леопард 2" са на въоръжение в няколко европейски страни и сред тях има желаещи да предоставят на Киев част от своите танкове, припомня информационната агенция.

Писториус каза, че съюзниците от НАТО са обсъдили на днешната си среща във военната база "Рамщайн" в Западна Германия въпроса за одобрението на Берлин за реекспортиране на танковете, но че не се е стигнало до решение. "Вместо "Леопард" имаме "Лео - пат" коментира по този повод германският "Билд".

Борис Писториус допълни, че има достатъчно аргументи "за" и "против" изпращането на танкове от този тип в Украйна и че Германия е готова да "действа бързо", ако съюзниците се споразумеят.

При откриването на днешния форум американският министър на отбраната Лойд Остин призова за "задълбочаване" на подкрепата за Украйна и изтъкна, че точно сега не бива да се забавя темпото.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заяви, че страните, подкрепящи Украйна, трябва да се фокусират не само върху изпращането на оръжия за Киев, но и върху намирането на боеприпаси за по-стари системи, както и върху техническата им поддръжка .

Полша и Финландия вече казаха, че ще предоставят на Киев танкове "Леопард 2", ако Германия даде съгласието си за реекспорт.

Финландия обяви ново дарение на военно оборудване на стойност 400 милиона евро, което обаче няма да включва "Леопард 2". Хелзинки също изрази готовност да изпрати танкове от този модел, ако съюзниците се споразумеят по въпроса.

Белият дом обяви нов пакет от военна помощ за Киев в размер на 2,5 милиарда долара, включително системи за ПВО, 59 бойни машини на пехотата "Брадли" и 90 бронетранспортьора "Страйкър". Този пакет не предвижда изпращането на танкове "Ейбрамс".

Група от 11 страни от алианса, сред които и Великобритания и Полша, обещаха на Украйна голямо количество военно оборудване.

Канадска оръжейна компания планира да даде на украинските сили 200 бронетранспортьора, които Отава обеща още преди лятото.

Нидерландия финализира плановете си да предостави на Украйна системи за ПВО "Пейтриът" заедно с Германия и САЩ и по-късно ще обяви допълнителната си военна помощ, заяви нидерландския министър на отбраната.

Полша все още се надява на успех

Полският министър на отбраната заяви също днес, че се надява усилията за предоставяне на танкове "Леопард 2" на Украйна да завършат с успех, предаде Полската агенция по печата (ПАП).

Мариуш Блашчак взе участие в среща на лидери в сферата на отбраната от около 50 държави и НАТО, събрали се в германската военновъздушна база "Рамщайн", за да обсъдят военната помощ за Киев в рамките на Контактната група за отбрана на Украйна.

"Надеждата произлиза от факта, че министрите на отбраната на 15 държави се срещнахме в кулоарите на днешната конференция и разговаряхме по тази тема", каза той на пресконференция в "Рамщайн".

"Министър (Борис) Писториус каза, че това е вторият му ден като германски министър на отбраната, така че все още не е в състояние да представи заключение, но съм убеден, че изграждането на коалиция ще завърши с успех", каза Блашчак пред репортери.

Той заяви, че ще разговаря с Писториус по-късно днес.

Словакия и Чехия готови да се откажат от следващата партида "Леопард 2" в полза на Украйна

Словакия и Чехия подкрепят искането за доставка на германските тежки бойни танкове "Леопард 2" в Украйна, пише германското издание "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Двете страни вече изпратиха няколко бойни танка съветско производство на Киев, за да може Украйна да се защити от руската агресия.

Като част от т.нар. кръгов обмен Германия се съгласи да ги замени с по-малък брой с реновирани Леопард 2 А4, т.е. не с най-новите версии. Първите такива бяха доставени в Прага и Братислава през декември, а обучението на чешките и словашките военни за боравене с тях вече започна.

На днешната среща на министрите на отбраната на западните съюзници на Украйна в американската авиобаза "Рамщайн" Чехия и Словакия биха могли да предложат да се откажат от следващата доставка и танковете да бъдат изпратени директно в Украйна, която включва общо 30 танка "Леопард".

По-рано Полша също обяви, че ще предостави голяма част от своите танкове "Леопард" на Украйна и още страни показаха готовност за същото. Възможно е САЩ да са научили предварително за планираната акция и да са готови да доставят по-стари танкове "Ейбрамс" в Прага и Братислава за краткосрочна компенсация.

Въпреки това има различни нерешени въпроси, които трябва да бъдат разгледани, включително обучението на танковите екипажи и доставката на резервни части за основните бойни танкове. Освен това от военните среди посочват, че би могло да се помисли за доставянето на по-голям брой от по-стария и малко по-прост "Леопард 1", от който военната индустрия има на склад около 150 броя.

Украинските въоръжени сили вече доказаха през миналата година, че могат да боравят изключително умело и ефективно със западни и германски оръжия, противно на масовите резерви на експертите, че могат да използват зенитно-ракетния танк "Гепард", допълва германският вестник.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

22

StinkingSonOf

24.01 2023 в 15:33

За сведение на бай Пешо, ако излезе с анти-гей плакат на запад, нищо няма да му се случи. Ще го сочат с пръст и ще му се смеят може би. Може да потърси Westboro Baptist Church и да види, че те са известни с плакатите си и протестите си, а никой до сега не ги е спрял. Напротив, властите обикновено трябва да възпират хора от саморазправа, когато тези изроди организират протести на погребенията на близките им. Пешо спокойно може да се присъедини към тази секта.

2550

21

alfakentavur

21.01 2023 в 19:39

Тази рашистка подлога Пешото няма и една мозъчна клетка.

"Какво ще стане като излезеш с празен лист?" - "Същото като изляза с плакат против..."

Ега ти сравнението. Какво ще стане като влезеш с празен портфейл в магазин? Еми ще стане същото като да вляза с 10 хил. долара. Това е "логиката" на кремълските мекерета. Продали се за жълти копейки.

318

20

Valioka

21.01 2023 в 19:32

пешко, ако положението е катастрофално, ти как мислиш... Че всички ще ядат дървото, а тебе на ръце ще те носят? Пали свещи, нещастнико, да не е чак толкова катастрофално, колкото ти се иска, защото и тебе няма да те подмине...

-5840

19

Да ще стане същото ако излеза с плакат против негрите,гейовете или мигрантите на запад.

а ето още потвърждение по темата с тези 150 000 жертви, но вече от украински източници

https://t.me/belvestnik/36138

-1655

18

ob1

21.01 2023 в 13:24

винкел, като дрънкаш за западната цензура имаш ли идея какво би ти се случило ако излезеш на площада в някой руZки град с празен бял лист, м? Нещастни подлоги...

-5840

17

Може и да си има бръмбари МакГрегър, но първо беше Урсула, която се опусна за реалното положение. Въпроса е, че най- накрая се надига цензурата и на запад и хората започват да осъзнават и говорят, без пропаганда и украински глупости.

2550

16

alfakentavur

21.01 2023 в 06:52

Нацистите са в Кремъл. И "тридневната" им "операция" закъса от четвъртия ден и така вече 11 месеца.

5430

14

deyan_h

20.01 2023 в 22:46

157 хил...

5430

13

deyan_h

20.01 2023 в 22:46

Макгрегър има своите си бръмбари. Но 157 Укр. Загуби.. Към днешна дата ми се струва с около 1/3 подценено... А ако прибавим престараването на СБУ и терорбатите в първите месеци... Ужос Ужос.