Ще има нов поход към Москва. Но на редовната армия - реакциите след отстраняването на ген. Попов

Или ще изхвърлим боклука от армията, или ще закопаем руските войници в гробището, пише Телеграм каналът Сива зона

OFFNews 13 юли 2023 в 14:07 22454 3

Иван Попов
Генерал Иван Попов, командващ 58-а армия.

Публикуваният аудиозапис от депутата в руската Държавна дума Андрей Гурульов, в който генерал-майор Иван Попов обяснява на войниците си, че е бил отстранен от командването на 58-а руска армия, воюваща на Запорожкия фронт, след като докладвал откровено на висшето ръководство в Москва за проблемите, които изпитват на фронта, предизвика лавина от коментари сред руските военкори и пропагандисти.

Именно ген. Попов ръководи отбраната на Запорожкия фронт и до момента се справя удачно със задачата да спира настъплението на ВСУ на това направление.

"Казвам ви честно, имаше трудна ситуация с висшите командири, за която трябваше или да си мълчим и малоумничим и да казваме това, което те искат да чуят, или да наричаме нещата с имената им", казва командирът на 58-а армия в обръщението си до бойците си.

Той заяви, че "твърдо" е очертал всички проблемни въпроси в руската армия "по отношение на бойната работа, по отношение на осигуряването".

"В тази връзка висшите началници очевидно усетиха някаква опасност в мен и бързо за един ден съчиниха заповед, която министърът на отбраната подписа, за да се отърве от мен", добави Попов.

По думите на генерала "нашата армия не можеше да бъде пробита отпред от ВСУ, но затова пък е била ударена коварно и подло в гръб от висшето ръководство".

Попов посочил "липсата на средства за контрабатарейна борба и разузнаване, както и масовото осакатяване на нашите братя от артилерията на противника".

Новината за отстраняването на Попов се появи първо в Телеграм канала "Сива зона", свързан с ЧВК "Вагнер". Според информацията генералът е бил принуден да си тръгне, след като е докладвал на началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов и е предложил да се ротират руските части на фронтовата линия.

Според "Сива зона" Герасимов е заявил, че Попов "се занимава с разпространение на дезинформация и сее паникьорство".

Телеграм каналите на ЧВК Вагнер веднага направиха паралел между думите на командира на 58-а армия с действията на Евгений Пригожин, който също не мълчал за проблемите в армията.

"Същите проблеми бяха в основата на "похода на справедливостта", когато Евгений Пригожин докладваше за проблемите в армията в продължение на повече от половин година, а те просто не му обръщаха внимание. Първо беше Пригожин, сега е Попов. Тази практика на мълчание и безразличие към проблемите няма да доведе до нищо полезно в дългосрочен план", пише Телеграм каналът "Оркестър Вагнер".

Оттам посочват, че правотата на действията на Пригожин се потвърждава от един от най-изявените руски генерали.

"Врагът знае истинското положение в руската армия по-добре от Генералния щаб в Москва. Казват ни - не се бъркайте,  всички проблеми ще ги решим след войната. А дотогава! Или ще си изнесем боклука от къщата, или ще положим руските войници в гробището. Едно от двете", пише в коментар на Сива зона.

Позицията на руския терорист и бивш министър на отбраната на т. нар. ДНР Игор Гиркин-Стрелков, който по принцип е в остър конфликт с Пригожин, е в същия дух.

"Обръщение на освободен командир към обществеността... Това в редовната армия е абсурд, скандал, най-опасен прецедент. Почти бунт. Особено след като този път той е сътворен не от някой престъпник (има предвид Пригожин, който преди да стане любимец на Путин е лежал в затвора), който по волята на съдбата си е проправил път "от мръсотията на блатото до статута на принц", а от един истински кадрови генерал. (И то "не от най-лошите"). Освен това, както правилно отбелязват много коментатори - оттук следват само нови бунтове и неконтролируемо разпадане на армията. И всичко това е на една ръка разстояние. Само ново голямо военно поражение ни дели от нов "поход към Москва" и то в изпълнение на редовната армия. Което много бихме искали да избегнем, но Генерал Шперплат и Му-Му (има предвид министъра на отбраната Сергей Шойгу и командващия руските войски в Украйна Валерий Герасимов) - те са невнятни... Те самите го провокират", написа той в Телеграм канала си.

След известно забавяне говорителите на пропагандата на Кремъл също взеха отношение.

"Съвестта на генерал-майор Иван Попов, командир на 58-а армия, е чиста и страната може да се гордее с такива командири", заяви секретарят на Генералния съвет на "Единна Русия" и първи заместник-председател на Съвета на Руската федерация Андрей Турчак.

Той прехвърли вината за скандала на колегата си от Думата Андрей Гурульов, който разпространи записа с думите на ген. Попов.

"Обръщението на генерал-майор Иван Попов, в което той казва, че предполагаемо е бил отстранен от служба, беше публикувано в закрити чатове на офицери и войници от 58-а армия. Депутатът от Думата Андрей Гурулев обаче направи от него политическо шоу", добави той.

Позицията на Турчак веднага бе споделена от основните рупори на Кремъл - Соловьов, Скабеева, Симонян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

13.07 2023 в 16:25

Като му гледам погледа и фигурата на тоз генерал, то със сигурност пие като смок, униформена алкашка, обръсната до синьо!?

А от изнесеното от кремльовските пропагандатори излиза, че милитаризираните мурзилки си имат тайни информационни канали, в които могат да се оплакват и реват, след като са ги изритали от постовете им поради некадърност и/или някакви други причини, голямо реване ще пада...

2415

2

Пустиняк

13.07 2023 в 15:48

Нямам никакви симпатии към 58а армия. И да си разстрелят най-добрият им командир ще го намеря за нещъ добро за Украйна и света.

-1650

1

ob1

13.07 2023 в 15:17

"оттук следват само нови бунтове и неконтролируемо разпадане на армията. И всичко това е на една ръка разстояние. Само ново голямо военно поражение ни дели от нов "поход към Москва" и то в изпълнение на редовната армия."

Спокойно, и това ще стане :)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки