Съветът за сигурност посъветва Путин да признае независимоста на ЛНР и ДНР

Георги Ангелов 21 февруари 2022 в 19:29 3891 2

Снимка Getty Images

Владимир Путин и президентският Съвет за сигурност

Президентът Владимир Путин каза, че решението дали двата сепаратистки района в Източна Украйна  - ЛНР и ДНР ще бъдат признати от Русия ще бъде взето днес. Той каза това в края на предавана по телевизията среща на президентския Съвет за сигурност, по време на която висшите му служители говориха за влошаваща се ситуация в двете самопровъзгласили се републики. Путин подчерта, че Русия обмисля признаване на независимостта на двете републики а не тяхното анексиране. В такъв тон бяха и изказванията на останалите участници в съвета. Като всички участници бяха за "за" признаването им.

Директорът на службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин каза, че Русия може даде "последен шанс" на западните си партньори да убедят Киев да започне да изпълнява Минските договорености, предаде ТАСС. "В противен случай е необходимо да бъде взето решението, което се обсъжда днес", добави той. Пуитн го попита какво решение трябва да бъде взето днес. Наришкин изглежда се обърка и каза, че говори за присъединяването на двете непризанти от никого републики към Руската федерация. А ние не говорим за това, каза Путин след което разузнавач номер едно на Русия се сконфузи и започна да заеква. 

Държавната дума също е поискала от руския президент Владимир Путин да вземе решение за признаване на независимостта на двете самопровъзгласили се народни републики, съобщи председателят на думата Вячеслав Володин.

Признаването на ДНР и ЛНР ще остане единственият ход за Москва, ако ситуацията в региона се развие по негативния сценарии и няма никакви признаци, че ще има подобрение, заяви Дмитрий Медведев, бивш премиер и президент на Русия, в момента заместник-председател на Съвета по сигурност. "По мое мнение, ако ситуацията се развива по такъв път и няма никакви признаци за подобрение, то единственият в този случай ход на Русия би бил признаване за правосубектността, който съответства не тези територии, което се намира изцяло в компетенциите на президента на страната. Но по тези признаци, които ние в момента виждаме, това и ситуация, която по всяка вероятност няма да се подобрява", каза Медведев

Медведев също така напомня, че на територията на двете републики в момента живеят около 800 хиляди граждани на Русия, а общо 1,2 млн. са поискали гражданство. 

"В случая имам предвид дори не руския свят, за който се грижим, помагаме, подкрепяме по всякакъв начин, а граждани на Руската федерация. Граждани, които живеят в друга държава. Това са нашите хора", подчерта Медведев

Медведев посочва и две други неща - че според него Донбас реално не е нужен на Украйна, както и че мнозинството руски граждани биха подкрепили признаването на двете републики като правилна крачка от страна на Кремъл.

Според Медведев двете територии са се превърнали в разменна монета със запада за статута на Украйна и именно затова не са нужни на Украйна при настоящото развитие на ситуацията.

"Ще бъде трудно, но след известно време, с умело управление на ситуацията това напрежение, което е сега, но само вибрира из страната ни, така или иначе ще стихне", подчерта зам.-председателят на Съвета за сигурност. Това е урок, който е научен под умелото ръководството на президента, каза Медведев към Владимир Путин.

Руски и международни наблюдатели коментират, че признаването на двете формирования ще бъде легитимация за легалното навлизане на руските части на територията на Украйна. 

Важен въпрос са и границите в които ще бъдат признати районите на Донецк и Луганск, тъй като голяма част от административните единици се контролират от Украйна. 

За утре е свикано и заседание на Съвета на федерацията, който трябва да вземе оконачателното решение за признаването. 

Подкрепяните от Русия сепаратисти се сражават срещу украински правителствени сили в региона от 2014 г. По информация от Киев в конфликта са загинали около 15 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови