Съдът забрани на разследвания за дискредитиране на руската армия Евгений Ройзман да ползва интернет

Бившият кмет на Екатеринбург на косъм се размина с изискването да напуска апартамента си само за една минута дневно

OFFNews 26 август 2022 в 10:27 1505 0

Ройзман

Снимка Getty images

Евгений Ройзман

Съдът в Екатеринбург забрани използването на интернет и посещаването на обществени места на задържания преди дни бивш кмет на града Евгений Ройзман. Обвинението към него е "дискредитиране на руските въоръжени сили". Искането за разследване беше удовлетворено частично.

Прокуратурата е поискала да се забрани на Ройзман да напуска апартамента си от 00:00 до 23:59 ч. (т.е. да може да излиза само за една минута) до 29 септември, но това бе отхвърлено от съда, съобщава Би Би Си.

Ройзман обаче няма да може да посещава обществени места и събития. Съдът уважи и искането на следователите да забранят на политика да използва всякакви средства за комуникация, включително интернет, позволява му се да общува само с близките си роднини, адвоката си и следователя.

Представителят на разследващите в съда мотивира предложените ограничения с факта, че Ройзман може да повлияе на свидетели и "да продължи незаконните действия в бъдеще". 

"Ваша чест, аз съм откровено против. Дори когато бях в следствения арест, имах повече права и възможности. Просто не е честно спрямо хората, на които помагам", подчертава Ройзман (цитиран от E1.ru). 

Адвокатът на Ройзман представи на съда положителни характеристики за политика, написани от много известни хора, сред които музикантите Юрий Шевчук, Андрей Макаревич и Борис Гребеншчиков, писателят Борис Акунин и нобеловият лауреат Дмитрий Муратов.

Прокуратурата поиска процесът да бъде закрит за журналисти, но съдията отказа.

Ройзман не се признава за виновен пред съда.

"Най-голямата ценност за човека е свободата. Когато станах по-възрастен, започнах да осъзнавам, че свободата да казваш това, което мислиш, може да бъде по-голяма ценност", каза политикът преди началото на процеса.

Други версии

Константин Малофеев, основател на канала "Царьград", написа във ВКонтакте още преди два дни, че наказателното дело срещу Евгений Ройзман е "до голяма степен" свързано с дейността на обществото "Царьград".

"Няма съмнение, че задържането се дължи до голяма степен на инициативата на Центъра за правата на човека към "Цариградското общество" за проверка на случая "Ройзман". Специалната операция си върши работата: не само освобождава руските земи в Украйна, но и прочиства самата Русия", се казва в публикацията на Малофеев.

На собствената си страница във "ВКонтакте" "Царьградско общество" твърди, че е "основният инициатор на проверката на случая "Ройзман", образуването на наказателно производство и създаването на широк отзвук в информационното поле".

"Центърът за правата на човека вече е изпратил жалба до Главната прокуратура на Руската федерация. Първия път успя да се размине с глоба от 50 хил. рубли, после продължи да дискредитира публично нашите въоръжени сили, а за втория път няма да има предупреждение, ще получи реална присъда", се казва в публикацията.

Наказателно дело след няколко административни

Ройзман е задържан в Екатеринбург в сряда. Сутринта са претърсени едновременно три адреса - домът на политика, неговата фондация и частният му музей на иконите. По-късно московската полиция съобщи, че срещу Ройзман е образувано наказателно дело заради "публични действия, насочени към дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация" (част 1, член 280.3 от руския Наказателен кодекс).

Очакваше се той да бъде отведен в Москва за разследване, но вечерта стана ясно, че превантивната мярка за политика ще бъде избрана в Екатеринбург.

Като аргумент за започване на делото срещу политика прокуратурата използва видеоклип в YouTube, публикуван на 1 юли, в който Ройзман говори за войната в Украйна, "желаейки да дестабилизира политическата ситуация" и "да формира негативни настроения".

През май той е осъден да плати глоба от 85 хил. рубли по друг член - "неуважение" към властите - за реплика в Twitter по адрес на руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров заяви, че "специалната военна операция" срещу Украйна има за цел да сложи край на "безразсъдния курс към пълно господство на САЩ". Ройзман отговори, като написа: "И заради това решихте да издигнете стена ***(да унищожите) страната си?"

Ройзман е популярен политик в Екатеринбург. Той е кмет на града от 2013 до 2018 г. и от 2003 до 2007 г. - Депутат от "Справедлива Русия" в Държавната дума. Политикът от Екатеринбург спори остро в Twitter с лидера на партията Сергей Миронов за войната в Украйна и последиците от нея.

Ройзман става известен и с основаната от него фондация "Град без наркотици", която многократно е критикувана за това, че не винаги използва законни начини за борба с търговията с дрога и нехуманни методи за рехабилитация на наркозависимите.

По-късно политикът основава друга фондация "Ройзман", която помага на родители на неизлечимо болни деца и подкрепя други неправителствени организации и благотворителни проекти в Свердловск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови