Русия забрани музикалните легенди Лайбах

ОFFNews 14 ноември 2014 в 17:18 6570 8

Лайбах преди години.

Снимка thequietus.com.

Лайбах преди години.

"Лайбах все още не е добре дошла в Русия", написаха във Фейсбук страницата си словенските музикални легенди.

Причините са забранените концерти на бандата и мнението на Руския християнски център за правата на човека (РХЦПЧ), който ги обвинява в сатанизъм и величаене на насилието и животинските инстинкти.

"Творчеството на Лайбах е прослава на грубостта, насилието и животинските инстинкти и е в нарушение на всички морални и религиозни норми. Творчеството на гореспоменатата рок група е очевидно сатанинско. Достатъчно е да отбележим "шедьовъра", наречен "Симфония на Дявола" (бел.ред. - истинското име на песента е "Съчувствие към Дявола"), в който вокалистът пее от името на дяволите", пишат руснаците.

Оригиналът на посочената от РХЦПЧ песен всъщност не е на словенците, които правят неин кавър, а е на Ролинг Стоунс.

Наскоро стана ясно, че Лайбах е искала да направи 2 концерта в Москва и Санкт Петербург през 2015 г., но агентът на групата в Русия е бил посъветван от "по-високо ниво на властта" да се откаже, защото "имало висок политически риск от обществени вълнения от страна на местните православни активисти". 

"Лайбах очевидно не е единствената чужда група в "Черния списък". Искрено се надяваме, че тези нови тъмни векове в Русия (и навсякъде другаде по света) скоро ще приключат и ще можем да се върнем при вас за концерт, без да се сблъскваме с истерията на лова на вещици и черни списъци. Господ да ви пази", пишат словенците.

Лайбах е най-странната, най-коментираната и вероятно най-успешната група от бившия Източен блок. Това вероятно е единствената група в света, която е забранена още преди да бъде създадена - само заради плакатите, с които кани публика на първия си концерт в изоставена фабрика, за който съставът на групата още не е уточнен.

Забрана е наложена и заради името й - немското произношение на словенската столица Любляна.

Лайбах са основатели на движението Neue Slovenische Kunst (Ново словенско изкуство) - най-силното интелектуално дисидентско течение в бившия соцлагер. Още по времето на Югославия обявяват, че създават своя виртуална държава без територия с името NSK и започват да издават паспорти за нея.

Най-честото обвинение срещу тях е, че проповядват фашизъм, на което отговарят: "Ние сме толкова фашисти, колкото Хитлер е художник".

Всъщност посланието на Лайбах е точно обратното на фашизма, но е доведено до такава крайност, че наистина е трудно разбираемо за ограничените им критикари.

Лайбах изследват границите, до които може да стигне психологията на тълпата. Концертите им са като учебник докъде може да се стигне със злоупотребата с пропагандата и манипулацията и безпощадно показват колко безпомощен може да бъде човек срещу тях.

Фронтменът на Лайбах винаги е с будьоновка. Запазена марка на концертите са двете барабанистки в кожени униформи, а в песните им най-често се редуват стихове на немски, английски и словенски, но също така и на други езици. Най-емблематичният им албум е Volk, познат в DVD-версията си и с името Devided States of Amerika (Разделените щети на Америка). Всичките песни в него са кавъри на химни и популярни песни в претендиращи да са империи страни, използвани за надъхване и манипулация на населението.

Най-големият хит на групата също е кавър - потресаваща военна версия на леката песничка от 80-те Live Is Life, която във варианта на Лайбах се казва Opus Dei.

Един от най-големите им познавачи - Ричард Уолфсън пише за тях:

На първо място, те овладяват маниерите на врага, използвайки съблазнителите парадни украшения и символи на държавната власт, а после преувеличават всичко до ръба на пародията.
След това обръщат фокуса към въпроси със силен обществен заряд – страхът на Запада от имигрантите от Източна Европа, игрите за власт в ЕС, аналогиите между западната демокрация и тоталитаризма.

Лайбах са групата, която най-силно е повлияла на далеч по-популярните от тях Rammstein. Рамщайн винаги признават това влияние и наричат Лайбах свои учители, макар че според най-верните фенове на словенците, популярната немска група е само бледо копие на оригинала.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!