Ръководството на МВР на Украйна загина в катастрофа с вертолет край Киев (обновява се)

Потвърдена е гибелта на вътрешния министър Денис Монастирски, заместника му Евгени Енин и държавния секретар Юрий Лубкович

OFFNews 18 януари 2023 в 10:47 7656 16

катастрофа

Снимка УНИАН

Кадри от катастрофата.

Ръководителите на украинското вътрешното министерство загинаха в катастрофа на хеликоптер при отдалечения на 30 километра от Киев град-сателит Бровари, съобщи шефът на полицията Игор Клименко. Вертолетът, с който е летял екипът на МВР, е на Министерството на извънредните ситуации.

"Ръководството на МВР - министърът (Денис Монастирски), първият заместник-министър (Евгени Енин) и държавният секретар (Юрий Лубкович) - загинаха при самолетната катастрофа. Засега е известно, че са загинали общо 16 души, включително две деца. Девет от тях бяха на борда", пише Клименко на страницата си във фейсбук.

По думите му 22-ма ранени са настанени в болница, от които 10 деца. Първоначално бе съобщено за деветима загинали, но по-късно стана ясно, че броят им е 18, включително три деца, ранените са 29, като 15 от тях са деца.  

Всички служби за спешна помощ работят на мястото на инцидента.

Президентът Володимир Зеленски възложи на Службата за сигурност, в сътрудничество с полицията и други оторизирани органи, да установи всички обстоятелства за катастрофата на хеликоптера, съобщи УНИАН.

"Ужасна трагедия се случи днес в Бровари, Киевска област... Всички служби работят на мястото на трагедията. Изказвам съболезнования на всички семейства и приятели на жертвите! Денис, Евгени, Юрий, екипът на МВР... истински патриоти на Украйна. Светла им памет! Светла памет на всички, чийто живот бе отнет в тази черна сутрин", написа Зеленски в социалните мрежи.

Съдейки по цвета и видимите по снимки и видеозаписи фрагменти от катастрофиралата машина, експерти предполагат, че става въпрос за хеликоптер H225 Super Puma на Министерството на извънредните ситуации на Украйна, произведен от френската самолетостроителна корпорация Airbus. Тези хеликоптери са на въоръжение в държавните структури на Украйна поне от 2018 г.

Обичайно за да се предпазят от инциденти, пилотите на хеликоптери се стараят да не летят над гъсто населени жилищни райони. Предвид звездния състав на пътниците е много вероятно хеликоптерът да е летял за спешна инспекция на юг към фронтовата линия и затова да е използвал подобен маршрут.

Сред първите коментирани версии за катастрофата са банална грешка при пилотиране, „приятелски огън“ на украинските системи за противовъздушна отбрана или на разчет на ПЗРК на териториалната отбрана.

Според съветника на Монастирски Антон Герашченко хеликоптерът е летял ниско при слаба видимост заради мъглата.

"Било ли е това диверсия, неизправност на техниката, нарушение на правилата за безопасност, скоро ще узнаем", каза Герашченко.

Главният прокурор на Украйна заяви, че към момента няма яснота какво е причинило катастрофата на хеликоптера и че се разглеждат всички възможни версии. Според Андрий Костин разследването е възложено на следователи от Службата за сигурност на Украйна и е под негов личен контрол. 

Представител на командването на украинските ВВС обясни, че изясняването на причините за трагедията ще отнеме няколко седмици.

"За съжаление, небето не прощава грешките, както казват пилотите, но наистина е рано да се говори за причините", каза Юрий Игнат. - Това няма да стане за един или два дни."

Малко по-рано агенциите обявиха, че жители на Бровари са съобщили за взрив в близост до детска градина, последван от голям пожар. Не беше ясно дали става въпрос за дрон или хеликоптер. Първоначалните коментари в публикувани в социалните мрежи видиоклипове от района на детската градина са за атака - ракетна или с дрон. После бе установено, че се е разбил хеликоптер.

В Телеграм се появиха кадри, за които се твърди, че показват горящата детска градина, отбеляза агенция УНИАН. Телевизионният канал Suspilne цитира регионалната полиция, според която на мястото на катастрофата е избухнал пожар.

"По време на трагедията в детската градина е имало деца и персонал. Към момента всички са евакуирани. Има жертви", каза зам.-шефът на президентската канцелария Кирил Тимошенко.

"Украинска правда" цитира говорителката на областната полиция в Киев Ирина Прянишникова, която казва, че има жертви, но не посочи техния брой.

Телеграм канала "Реалният Киев" съобщава, че всичко около сградата е обгърнато в огън и дим.

Говорител на киевската областна полицията е казал за УНИАН, че при падане на хеликоптер близо до детска градина в Бровари са загинали петима души, като сред тях може да има и деца.

"Проверяваме информацията за жертвите и обстоятелствата около случилото", обяснява Тимошенко и допълва, че всички служби за справяне с извънредни ситуации са на място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

15

alfakentavur

19.01 2023 в 07:59

Рашистката подлога евро-то, която получи стрес и изпадна в истерия като казах, че ще го скалпирам, продължава да произвежда фекална маса. Типично по раZZийски. Кога емигрираш във Фекалоландия? Да си сред свои :)

865

13

Constanza

18.01 2023 в 14:45

Некролозите на Путин и Сие им стърчат от джобовете по-скоро по политически, отколкото по гериатрически причини.

5330

12

deyan_h

18.01 2023 в 14:36

Ааааа, Шекерчо. Значи не е гадно да четеш, че са загинали деца, а е гадно да четеш, че велике крадивнитсве ще има нов получател. Страшен си.

5330

11

deyan_h

18.01 2023 в 14:33

Перчик маловат? Путин виноват. Засорился унитаз? Это Путина приказ.

Рука Кремля, клятые москали Където всите на гиляку.

Не, няма начин дебилизмът и самонадеяността на укро МВР шефовете да са еб**ма** на цяла детска градина... Арестович сиг. ще обясни..

-529

10

6екеr4о

18.01 2023 в 14:27

Гадно е да четеш, че са загинали хора от екипа на Президент Зеленски, Царство им Небесно!
Млади хора: Денис Монастирски е роден през 1980 г., а Евгений Енин през 1969 г., млади, нахъсани, начетени, това да не са рашънските пиздювци Путлер, Шойгу и новоназначения главнокомандващ Герасимов, на всеки от които некролога му стърчи от джоба, ма не по политически, а по гериатрически причини!?
Жалко, много жалко...

-1650

9

ob1

18.01 2023 в 13:22

веждичка, що се ласкаеш така? Ти никакъв русофил не си (що избяга от могилизацията?). Ти си си средностатистически безполезен страхлив ватник с високо мнение за собствената си особа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!