Радетелят за Брекзит Борис Джонсън - външен министър (кой кой е в кабинета на Тереза Мей)

OFFNews 14 юли 2016 в 10:52 4856 4

Един от основните привърженици на Брекзит Борис Джонсън стана външен министър на Великобритания.

Името му обяви новият премиер и лидер на Консервативната партия Тереза Мей, която обяви част от състава на правителството си.

Кой кой е в новия британски кабинет

Министър-председател - Тереза Мей

Привърженик на оставането в Европейския съюз.

Бившият вътрешен министър (59 г.) стана втората жена в историята на Великобритания след оставката на Дейвид Камерън, дошла след вота от референдума, който определи страната да напусне Европейския съюз. Преди това Мей е работила във вътрешното министерство повече от 6 години.

Министър на финансите - Филип Хамънд

Привърженик на оставането в Европейския съюз

Филип Хамънд беше външен министър в кабинета на Дейвид Камерън (2014 до 2016 г.), работил е и в отбраната и транспорта. Той заменя Джордж Осбърн, който няма да е част от новия кабинет.

60-годишният Хамънд се смята за един от най-сигурните хора в Уестминстър. Смяташе се, че е евроскептик, заради настояването му Великобритания да напусне ЕС, ако блокът не се реформира, но преди решерендума всъщност подкрепи оставането на кралството в съюза. Сега той е нагърбен с тежката задача да прекара британската икономика през тежкия период, последвал Брекзита.

Министър на външните работи - Борис Джонсън 

Привърженик на напускането на Европейския съюз

Бившият лондонски кмет наследява поста на Филип Хамънд като външен министър. Джонсън беше главното действащо лице в кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз. За разлика от други, той няма предишен опит в кабинета на Камерън, но въпреки това прие поканата да се включи в новото правителство. 52-годишният Джонсън може и да е един от най-известните политици на Острова, но заемането на поста външен министър е голяма крачка за него. 

Министър на вътрешните работи - Амбър Руд

Привърженик на оставането в Европейския съюз

Амбър Руд е бивш министър на енергетиката и климатичните промени, задържала се на поста само година. Сега тя поема освободеното от Тереза Мей място на вътрешен министър.

52-годишната Руд е бивш инвестиционен банкер, рисков капиталист и финансов журналист. По нейни думи навлиза в политиката след 40 г., за да вземе живота си в ръце. Издига се бързо до представител на избирателен район Хейстингс и Рай в Парламента и тогава на нея се гледа като дясна ръка на финансовия министър Джон Осбърн, служейки като негов личен секретар в Парламента. През 2014 г. заема поста в министерството на енергетиката и климатичните промени.

Министър на отбраната  - Майкъл Фалън 

Привърженик на оставането в Европейския съюз

64-годишният Майкъл Фалън запазва поста си, който заема от 2014 г. насам. Между 1983 и 1992 г. е представител на избирателен район Дарлингтън в Парламента като част от Консервативната партия, преизбран е през 1997 г.

Служи като заместник-председател на консерваторите, министър на енергетиката и бизнеса, а преди това и като държавен секретар за бизнеса и предприемачеството. На Фалън се гледа като на доверен човек в Уестминстър, а самият той се описва като доста неохотен поддръжник на идеята за оставане в ЕС след референдума.

Министър по излизането на Великобритания от ЕС - Дейвид Дейвис

Привърженик на напускането на Европейския съюз

Дейвид Дейвис е назначен на новосъздадената позиция като отговарящ за  излизането на Великобритания от Европейския съюз. Евроскептикът е заемал постове като председател на Консервативната партия, както и вицепремиер и вътрешен министър в сянка. През 2005 г. губи битката с Дейвид Камерън за лидер на британските тори. 

Все още не е съвсем ясно каква ще е работата на новото министерство, но вероятно то ще се занимава с преговорите за напускане на ЕС, както и премахване на вплетените в британския закон европейски регулации. Засега се знае, че Тереза Мей е наредила да бъде намерена сграда за министерството. 

Министър на международната търговия - Лиъм Фокс

Привърженик на напускането на Европейския съюз


54-годишния Лиъм Фокс също заема новосъздаден пост. Между 2010 и 2011 г. той е министър на отбраната, но подава оставка заради обвиненията, че е позволил на близък приятел лобист достъп до министерството и присъединяване към официални пътувания отвъд океана. 

Също както Дейвид Дейвид, Фокс е евроскептик, подкрепил излизането от ЕС и загубил битката с Дейвид Камерън през 2005 г.


Кои напускат постовете си?

Тереза Мей освободи от длъжност министъра на правосъдието Майкъл Гав. Гав планираше да извърши реформи в областта на затворите, допълва изданието.

Той е поредният министър от кабинета на Дейвид Камерън, който губи поста си. Новият премиер вече смени финансовия министър Джорд Озбърн и даде позицията му на досегашния министър на външните работи Филип Хамънд.

Министърът на образованието на Ники Морган също е свалена от поста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

4

Стринка Минка

14.07 2016 в 11:14

А и да не пропуснем,
Даунингстриит да глади вечер гащите които сутрин обува премиера или да няма снимки от ъгъл от който слънцето вади на показ гънките.
Че лошо пичатление прави.

20374

3

Стринка Минка

14.07 2016 в 11:14

А и да не пропуснем,
Даунингстриит да глади вечер гащите които сутрин обува премиера или да няма снимки от ъгъл от който слънцето вади на показ гънките.
Че лошо пичатление прави.

20374

2

Стринка Минка

14.07 2016 в 11:11

Какво значение вече има кой бил и кой не бил за оставането?
Зарът е хвърлен. Пътят е ясен и всички трябва да вървят по него иначе ще го ду.
 
X

Да помогнем на украинските деца!