Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

Путин в програмна реч: Русия притежава хиперзвукови оръжия

OFFNews 01 март 2018 в 14:00 11201 13

Владимир Путин

Президентът обяви в годишната си програмна реч пред парламента, че Русия е изпробвала поредица от нови ядрени оръжия, сред които задвижвани с атомна енергия крилати ракети и подводен дрон, неуязвими за прехващане от противника, предаде БТА. Той каза, че Русия притежава хиперзвуково оръжие и добави, че страната му не възнамерява да напада никоя държава.

"Нарастващата военна мощ на Русия не заплашва никого, не сме имали и нямаме планове за използване на този потенциал за нападателни, камо ли за агресивни цели", подчерта той.

В същото време руският президент даде да се разбере, че страната му ще възприеме ядрена атака срещу нейни съюзници като ядрена атака срещу самата нея, предаде Ройтерс. "(Нашият) отговор ще е незабавен", предупреди той.

Путин изрази тревога от намаляването на прага за употреба на ядрено оръжие в новата военна доктрина на САЩ. Успокояват ни с думи, а в документа е ясно написано, че Съединените щати могат да използват ядрени оръжие в ответен удар на конвенционална атака и дори на киберзаплаха, обърна внимание той, цитиран от ТАСС.

Бедността да се съкрати двойно

В речта си Владимир Путин постави за задача да се намали двойно равнището на бедността в страната през следващите шест години.

Той отправи обръщението си малко преди президентските избори на 18 март, които се очаква той да спечели четвърти мандат.

"Ние трябва да решим една от ключовите задачи в предстоящото десетилетие - да осигурим уверен, дългосрочен растеж на реалните доходи на гражданите, а за шест години да намалим най-малко два пъти равнището на бедността", заяви Путин в годишното си обръщение пред руския парламент. Той отбеляза, че 20 милиона руснаци сега живеят под официалния праг на бедността, равняващ се на близо 180 долара месечно.

Руският президент очерта редица амбициозни икономически цели, обещавайки увеличаване на жизнения стандарт, подобряване на здравеопазването и образованието, изграждане на модерна инфраструктура в годишното си обръщение пред парламента.

Русия трябва да постигне технологичен пробив, за да положи основите на бъдещо успешно развитие, заяви държавният глава.

Путин посочи, че страната трябва да вземе мерки за подобряване на здравеопазването и постави за цел очакваната средна продължителност на живота, в момента 73 години, да надхвърли 80 години през идното десетилетие.

Той отбеляза нуждата да се насърчи развитието на обширните територии на Русия, обещавайки да удвои средствата за нови пътища и инвестиции и нови транспортни обекти и модерни комуникации.

Той акцентира и върху нуждата страната да укрепи демократичните си институции. 

"За да вървим напред, за да се развиваме динамично, ние трябва да разширим пространството на свободата във всички сфери - да укрепим демократичните институции, местното самоуправление, структурите на гражданското общество, съдебната система, да бъдем страна, открита към света, с нови идеи и инициативи", заяви той.

Руският президент подчерта, че "промените в света носят цивилизационен характер и мащабите на това предизвикателство изискват от нас също толкова силен отговор".

Отбрана

Руската военна операция в Сирия демонстрира нарасналите способности на Русия в областта на отбраната, заяви още президентът в годишното си обръщение към парламент. Той добави, че Русия е възстановила своите системи за противовъздушна отбрана. "По целия периметър на границите на Русия е създадено плътно радиолокационно поле на системите за предупреждение за ракетно нападение. След разпадането на СССР се появиха огромни дупки. Всичко е възстановено", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-103

13

spirit оригиналът

02.03 2018 в 15:56

То на времето и Т-34 и Катюшата и ИЛ 2 не са очаквали да ги има,но са ги изпитали на свой гръб...

77926

12

El Commandante

02.03 2018 в 08:54

Чисто технически въпроса е каква част от тая целата работа е хипербола и каква-чист тролинг.
От една страна някои неща звучат фантастично, но от друга имаме примера с Калибрите, които според ‘експерти” летяха на 300 км и изведнъж-о, шок, о ужас, от 2500 км-човек ли е, лалугер ли е-всичко пада.
Като бурските пушки.

При всички положения не бих искал да видя как изглежда едновременния взрив на 6-7 100 мегатонни Статуса по ничие крайбрежие, дори по пиндостанското.

29216

11

Лопе де Вега

02.03 2018 в 07:24

Коменданте, не е в стила ти да не четеш внимателно. Къде видя да обвинявам ПТН... в лъжа? А сравнението с боко е вуще... А иначе и на мен ми хареса ракетата, кято фърчи до Марс и до Енгелс и после се връща и прасва Трампик по гъзо!

Ей, Панел,кво направи бре, магаре такова? Накара ме да ти сложа плюс!

Поздрав!

77926

9

El Commandante

01.03 2018 в 20:08

Макар че честно казано, тоя номер с ядрената ядрена ракета (предполагам схващате) ако са го направили е мегаяко от техническа гледна точка, много ми е интересно как се случват нещата на практика.

77926

8

El Commandante

01.03 2018 в 19:55

Хехе, Лопе, тва да не е Баце та да лъже бе.

Първо-наближават избори и требва мобилизация.

И второ-сагата с Ким показа ясно че с онея тутманици в Пиндостан може да се говори само от позицията на "ейсявиебахмайката".

29216

7

Лопе де Вега

01.03 2018 в 19:49

Аз викам малко да се успокоим и да позачакаме така две-три седмици. Те тия работи търпят развитие във времето. Вече излезе инфо, че новото "Ну, погоди", демек "Сармат", е от шест години. Не казвам, че Вова лъготи, не знам. Може да са го пре...ли неговите от пропагандата, а може и всичко да е вярно. Та нека потърпим и после да се плашим.

Поздрав!

11800

6

limlim

01.03 2018 в 18:20

С една реч, е*а ма**та на пейзажа. Показа и мультик по темата. Ужас... Аплаузите, като се събудите, си извадете крачето от контакта...

12416

5

IBL IBL

01.03 2018 в 16:47

Тоя човек с една реч обезмисли съществуването на 99% от армиите по света. Май трябва да почнем да инвестираме не толкова в армии, колкото в подземни градове и инфраструктура. Поне децата ни да имат малко шанс. Дано да греша. Моля се за разум по света!