''Хамас'' обяви освобождаването на две американки по ''хуманитарни причини''

OFFNews 20 октомври 2023 в 21:09 3272 0

Заложниците на Хамас

Снимка jta.org

Заложниците на Хамас

Терористичната групировка "Хамас" публикува изявление, в което обявява, че е освободила двама американски граждани - майка и дъщеря ѝ - "по хуманитарни причини", предаде The Times of Israel. 

"Стъпката следва усилията на Катар, предприети да "докаже на американския народ и света, че твърденията, направени от [президента на САЩ Джо] Байдън и неговата фашистка администрация, са неверни и неоснователни", заяви говорител на "Хамас".

Групировката не посочва кои заложници е освободила.

За момента няма израелско потвърждение за движението или кадри от освобождаването на заложниците.

Канал 12 написа, че "израелски източници" са потвърдили твърдението на "Хамас". Жените ще бъдат прехвърлени на Международния червен кръст, който ще ги отведе в Египет и след това в Израел.

Очаква се това да стане скоро. 

Еврейските медии цитират израелски официални лица, които поясняват, че решението на Хамас да освободи двама заложници е направено едностранно и че Ерусалим не е предложил нищо в замяна.

Семейството на майката и дъщерята, които "Хамас" освободи от плен, се е свързало от израелските власти, твърди Канал 12.

Според медията жените са пристигнали в Египет преди минути. 

CNN съобщава, че "Хамас" е избрал да освободи двойката поради влошеното здраве на майката. И двете са с двойно гражданство на Израел и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки