Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Преговорите между Русия и Украйна се провалиха. Какво се случи?

OFFNews 26 февруари 2022 в 23:02 34185 3

Анонсираните преговори между Русия и Украйна се провалиха, въпреки заявената готовност и от двете страни, съобщи телевизионният канал Дожд.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова руският президент Владимир Путин към преговори още преди няколко месеца, когато в американски и европейски медии започнаха да се появяват съобщения за натрупването на руска военна техника близо до границата с Украйна. След началото на руската военна операция Зеленски също се обърна към Путин с призив за преговори.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, цитиран от ТАСС, че Москва е готова да преговаря с Украйна и очаква тя да се съгласи на неутрален статут. По думите на Песков по инициатива на Путин е била сформирана делегация от представители на Министерството на отбраната, Външните работи и президентската администрация. Той не посочи конкретни имена. Песков каза още, че Путин се е съгласил беларуската страна и президентът на Беларус да направят всичко възможно, за да уредят пристигането на делегацията и да осигурят нейната безопасност. 

Подобно заявление имаше от самия Путин по време на заседанието на Съвета за сигурност на 25 февруари. Часове по-късно Песков обяви, че украинските власти са поискали срещата да се проведе във Варшава вместо в Минск, след което са "прекъснали връзката". Според руското външно министерство Украйна е отложила въпроса за преговорите с Русия за събота, тоест за днес.

По време на брифинга, цитиран от ТАСС, Песков добави, че „националистически елементи“ в големите градове на Украйна разполагат реактивни системи за залпов огън и ситуацията е опасна.

Той спомена и още един факт, че Путин е дал заповед за прекратяване на военната операция, но след като украинската страна не е спряла бойните действия, операцията е била възобновена.

Каква е версията на украинската страна?

На брифинг днес Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, съобщи, че Киев не е отказвал преговори.

„Украйна реагира на инициативата на руската страна, която заяви, че е готова да седне на масата за преговори. Казахме да, готови сме да седнем на масата за преговори и започнахме да подготвяме преговорната си позиция. Тоест онези точки, които биха ни удовлетворили за сключване на примирие. По това време, разбира се, руската страна започна да играе традиционните си игри - единият казва едно, другият казва друго. Това е тяхната тактика, ние я разбираме, трябваше да ни разколебае, да ни направи по-сговорчиви. Освен това в някакъв момент, според мен, вчера през деня, руската страна постави няколко ултимативни искания, които са неприемливи, тъй като г-н Зеленски многократно е подчертавал, че Украйна няма да приеме ултимативни искания от каквото и да е естество", каза Подоляк.

Той обясни, че руската страна е преустановила дискусиите къде и кога могат да се водят преговори. Подоляк не обясни какви са били ултимативните искания на руската страна, което предизвика въпрос от журналист от "Ехото на Москва", дали ултиматумът е свързан с капитулация. 

„Не бих го нарекъл така. Ултиматумът беше "да сложим оръжията", обясни Подоляк. Според него не е имало спиране на спецоперацията, за която Песков е обявил.

„За да приемем ултимативните искания на Руската федерация, беше предприета най-активна ескалация на напрежението. Вчера вечерта през цялата нощ и тази сутрин продължават системните ракетни артилерийски обстрели на големите ни градове и въздушните удари по мирни градове. Имаме жертви сред мирните жители и разрушени сгради. Това продължава непрекъснато, в Киев не спира воя на сирените, не спират експлозиите“, каза Подоляк.

По думите му, Русия е хвърлила в бой „изключително голямо количество техника и хора", надявайки се на бърза победа. Официално руските власти не казват, че има война. Според тях това е "специална операция, подчерта той.

Подоляк подчерта, че Минск не е подходящо за място за срещи, нарече идеята „глупава“ и добави, че „градът е престанал да бъде легитимен терен, тъй като Беларус е страна в конфликта.

„Руската страна предположи, че преговорите могат да бъдат ултимативни, но това не сработи“, каза Подоляк. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1200

3

Boris A. Johnson "The Great"

27.02 2022 в 03:05

Спряха SWIFT транзакциите на Русия. Не ми се мисли за пълчищата платени медийни подлоги на Путин у нас...ще умрят от глад горките. Явор Дачков сега плачеше в съседната стая ве ????????????????https://edition.cnn.com/2022/02/26/politics/biden-ukraine-russia-swift/index.html

10212

2

Човека

27.02 2022 в 02:29

Значи е настъпил момента е който е разбрал, че се е усрал и няма полезен ход. Зеленски ще направи голяма грешка ако преговаря с този психопат.

-8580

1

Джуджето Путин заслужава един снаряд в празната кафа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!