Преди използваха мобилизирани от ДНР и ЛНР за пушечно месо, сега руснаци

OFFNews 09 март 2023 в 13:08 6269 3

война

Снимка фейсбук профил на Володимир Зеленски

На война не отиват само смелите.

Руските мобилизирани все по-често се оплакват от условията на служба в частите на ДНР. Според военните те са сформирани набързо в щурмови подразделения и са изпратени на бой без артилерийска и техническа поддръжка. Всъщност частите, формирани в окупираните територии, се сражават по този начин още от началото на войната. Преди това в щурм са изпращани само местни мобилизирани, а когато те са се изчерпали, е дошло времето на руснаците, обясняват военните анализатори, цитирани от "Важни истории".

Как работи военната система в "ЛДПР"

След 2014 г. в окупираните територии на Донбас са създадени два военни корпуса, обяснява военният експерт Кирил Михайлов. Първият включва повечето от частите на ДНР, а вторият - на ЛНР. Разликата с руската армия е, че донбаският корпус е получил остаряла техника, например танкове Т-64.

По данни на украинското разузнаване двата корпуса са били незабавно подчинени на 8-а армия на руското министерство на отбраната, която е била формирана на изток от украинската граница. След анексирането на окупираните територии през септември м.г. корпусите официално стават част от руската армия. Тези части се наричат още "народна милиция": първият корпус е Народната милиция на ДНР, а вторият - Народната милиция на ЛНР.

Преди началото на инвазията в корпусите е имало недостиг на хора, някои подразделения са били пълни наполовина, казва Михайлов. За да се поправи това, на 23 февруари 2022 г. е обявена обща мобилизация за окупираните територии и са създадени няколко допълнителни мотострелкови полка. По време на войната частите са попълнени и със затворници от колониите в окупираните територии. Оръжията са малко: понякога на военните се дават пушки Мосин, които са изтеглени от употреба след Втората световна война.

Военният експерт Ян Матвеев добавя, че ДНР и ЛНР имат и доброволчески "полубандитски" части.

Как се сражава "народното опълчение"

В началото на войната корпусът в Донбас като цяло е по-боеспособен от руската армия, отбелязва Михайлов. Първо, те са имали боен опит, и второ, в "народното опълчение" служат мотивирани хора: заплатите там винаги са били ниски, така че те са воювали не за пари, а по убеждение.

Една от задачите на частите на ДНР и ЛНР е постоянно да атакуват позициите на украинските въоръжени сили по "старата" линия на съприкосновение, за да обкръжат украинците. Настъплението често се извършва без подкрепата на техника и артилерия, тъй като има недостиг на такива. Поради това частите понасят тежки загуби. Подразделенията на ДНР и ЛНР се сражават и край Мариупол и Северодонецк, където също губят много хора.

Когато ресурсът от мобилизирани в окупираните територии са изчерпани, частите започват да се попълват с мобилизирани от Русия. Бойната им ефективност обаче е толкова ниска, колкото на частите на руската армия, които се попълват с мобилизирани, обяснява Михайлов.

"По-рано донецките и луганските мобилизирани се използваха като пушечно месо, но сега те са руски. Те не могат да се бият по друг начин. Ако подходът не се промени из основи, в което се съмнявам, руските мобилизирани ще продължат да умират", казва анализаторът.

Матвеев също смята, че руснаците в корпуса в Донбас ще продължат да бъдат използвани за нападения.

От какво се оплакват руските мобилизирани

Най-гръмката и най-открояваща се история се случи с мобилизираните от Иркутска област. Ето и нейната хронология.

24 януари - първият видеопризив. Мобилизираните мъже от полк № 1439 заявиха, че са били обучени за защитници, но са били "хвърлени в щурмова група" на територията на ДНР. По данни на военните за два дни те са загубили двама души и 19 ранени. Новобранците заявиха, че не принадлежат към нито една военна част, сами си купуват храна и се лекуват за своя сметка.

На 25 февруари беше изпратено второ видеосъобщение. Мобилизираните заявиха, че са разпределени в първа Славянска бригада на ДНР, която е част от "народната милиция". В рамките на един ден са сформирали щурмови отряди и са ги изпратили "на заколение" - да щурмуват крепостта Авдийвка. Тези, които отказват, са "разстрелвани с автомати и БМП-та", разказват мъжете. По думите им един от батальоните на полка им е "почти напълно унищожен".

26 февруари - отговор от управителя. Игор Кобзев, ръководител на Иркутска област, пише, че военните скоро ще бъдат преместени "на ново място на служба".

27 февруари - трети призив от мобилизираните мъже. Военнослужещите отново се оплакват, че ги изпращат в атака без подготовка, заплашват ги с клауза за дезертьорство и да ги изпратят в настъпление, от което няма да се върнат. Заместник-командирът на полка, който се опитал да се застъпи за тях, бил задържан и отведен.

3 март - новина за унищожаването на полка. Роднини на мобилизираните мъже, позовавайки се на военните, съобщават на Sibir.realii, че полкът е бил "практически унищожен" в резултат на щурма на Авдеевското укрепление. "Засега се знае само за двама ранени, останалите са или мъртви, или са изоставени там в тежко състояние", казва една от жените.

Същия ден в ДНР заминаха представители на правителството на Иркутска област и ветерани от войните в Афганистан и Чечня. По думите на губернатора Кобзев те трябва да "установят взаимодействие" с полка в ДНР.

5 март. Яков Миндрулев, член на делегацията от Иркутск, нарече информацията за тежки жертви недостоверна. "Голяма част от нашите момчета са живи и в добро здраве", пише Миндрулев.

Мобилизираните от други региони също се оплакват от командирите на ДНР.

Войници от Оренбургска област казват, че командването на "народната милиция" ги използва за "пушечно месо".

Мобилизирани от Томска област разказват, че когато са се присъединили към "армията на ДНР", са започнали да ги преквалифицират от артилеристи в пехотинци: "След няколко пътувания [до полигона] започнаха да искат пари за бензин. Отказът от наша страна би означавал, че нямаме нужда от обучение и сме готови да се бием на фронта".

Мобилизираните от Тува се оплакват, че войниците на "ДНР" ги бият и стрелят по тях с картечници.

Мобилизираните от Калининградска, Мурманска и Архангелска област съобщиха, че командирите на Пета бригада на ДНР, носеща името на Захарченко (част от Първи корпус), ги изпращат да атакуват "челно". На недоволните се обещава да бъдат затворени в мазета.

Според мобилизирани от Белгородска област те са били докарани в ДНР и изпратени в щурм без подготовка, след като са били разпределени в първия корпус на ДНР. Мъжете твърдят, че "опълченците" са им отнели военните карти. 

Дойде свежо месо

В групата на мобилизираните имало хора не само от Белгород, но и от Курска, Брянска и Воронежка област. В учебния център на мъжете било казано, че ако не искат да се бият, са на правилното място: обещали им да ги зачислят в рота на администрацията на тиловата отбрана. "Нашите момчета имаха три пътувания до полигона, две от които бяха медицински и тактически, т.е. тичаха през гората и това беше всичко. Третия път отидоха на стрелбището, там хвърлиха една граната и това беше всичко. Така че те никога не са произвели нито един изстрел", разказва роднина на един от мобилизираните с условното име Мария.

В края на декември мобилизираните били изпратени в Белгородска област и започнали да ги "вкарват в териториалната отбрана". След това обаче подразделението е прехвърлено в Южния военен окръг и е обещано да бъде изпратено в Ростов на Дон. "Беше обещано, че тъй като не са боеспособен полк, трябва да има преквалификация. Когато започнахме да се свързваме с тях, разбрахме, че не ги водят в Ростов, а в ДНР", казва Мария.

"Днес те се свързаха и казаха, че са в щурмовата част. Никой не се вслушва в това, че не са обучени и са в контролната рота. Те не се вслушват в думите на мобилизираните там. Офицери за свръзка, шофьори - всички те бяха поставени в щурмовото подразделение. Свежо месо дойде", посочва жената.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

09.03 2023 в 14:24

Цитат: "...В началото на войната корпусът в Донбас като цяло е по-боеспособен от руската армия, отбелязва Михайлов. Първо, те са имали боен опит, и второ, в "народното опълчение" служат мотивирани хора: заплатите там винаги са били ниски, така че те са воювали не за пари, а по убеждение."
Да им имам убежденията, да им с+рем на мотивацията!
Според Православната църква за тежки грехове се плаща до девето коляно, колко ли поколения блядове трябва да се сменят, та да изтече тая отровна кръв, да се затрие тая безумна семка...

-240

2

редовно четящ

09.03 2023 в 13:23

Помощ, нямаме подходящо оборудване за да убиваме хората в окупираните теритотии!

345

1

Джендо Джедев

09.03 2023 в 13:22

Абе орицата в Луганск и Донецк май си живееха доста по-щастливо преди 2014, когато рашнята реши да ги "освобождава". А? :D