Полското контраразузнаване арестува хокеист от I лига, шпионирал за Русия (обновена)

Красимир Крумов 30 юни 2023 в 09:30 3779 2

Снимка ABW

Руснакът е 14-ти поред, когото агентите на полското контраразузнаване ABW арестуват във връзка с разработка срещу руска шпионска мрежа в Полша.

„Арестуван е шпионин, който е действал под прикритието на спортист“, обяви в петък сутринта в профила си в Туитър министърът на правосъдието и главен прокурор на Полша Збигнев Жобро. Първоначално се смяташе, че задържаният е руски гражданин, който играе за полски футболен клуб от I лига. Впоследствие от реакцията на руските власти стана ясно, че състезателят е хокеист, пребиваващ в Полша от октомври 2021 година. Той е 14-ият арестуван във връзка с разследването на шпионска мрежа на руските специални служби в Полша.

„Руските шпиони се провалят един след друг. Пореден успех за разследващите от Националната прокуратура на Полша и Агенцията за вътрешна сигурност. Заловен е шпионин, който е действал под прикритието на спортист. Руснакът е бил състезател от клуб от I лига. Това е 14-ият задържан член на разработваната от нас шпионска мрежа. Благодаря на прокурорите и служителите на Агенцията за ангажираността им в защитата на Родината!“, напис Жобро.

Разследването е установило, че спортистът е извършвал дейности, включващи в частност идентифицирането на критичната инфраструктура в няколко административни области на страната. Държал е в течение ръководителите си за резултатите от разузнавателната си дейност и е получавал за това възнаграждение. Арестуваният руснак е в Полша от октомври 2021 година.

Заради необходимостта да се осигури нормалното протичане на досъдебното производство и заради реалната опасност заподозреният да избяга, прокурор от отдела за борба с организираната престъпност и корупцията на прокуратурата в Люблин е внесъл искане за прилагане на най-тежката мярка за неотклонение – предварително задържане под стража и тя е наложена от съда, съобщиха от Националната прокуратура на Полша.

Полската рокуратура, съгласно полските процесуални правила не съобщава никога имената на лицата, срещу които се водят производства или са в ход съдебни дела. Първоначално подозренията паднаха върху единствения руски футболист в I лига, но Асошейтед прес обяви, че става въпрос за хокеист от I лига на полското първенство.

По-рано в петък Асошиейтед прес съобщи, че руски хокеист, който е бил в Полша от октомври 2021 г. и е играл за хокеен клуб от първа лига, е бил задържан по подозрение в шпионаж. "Полските служби смятат, че той е събирал информация за критична инфраструктура от името на чуждестранното разузнаване", съобщи АП. Името на руснака не се съобщава. Известно е само, че е играл за полски клуб от Първа хокейна лига, който е вторият по големина клуб в Полша. Според неофициални съобщения в пресата това е Максим Сергеев, състезател на "Заглембие Сосновец". 

"Службите го арестуваха преди около две-три седмици. Дотогава не сме имали никакви подозрения към него. Дойде да играе при нас преди да избухне войната в Украйна, подписа декларация за неутралитет, държеше се нормално. Затова сме изненадани от този случай. Разбира се, ние се разграничаваме от неспортните му занимания. Ние нямаме нищо общо с това", заяви Гжегож Клих, треньорът на тима от Сосновец, пред полското издание "Факт".

„Руското посолство във Варшава разследва обстоятелствата около инцидента. На руския гражданин ще бъде оказано цялото необходимо съдействие“, заяви говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Руската страна ще се опита да изясни ситуацията със задържането в Полша на хокеист от Руската федерация, обвинен в шпионаж. Това каза пред журналисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, като обърна внимание на трудностите при работата на руските дипломати в Полша поради русофобията на властите на тази страна", пише ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

2

user4eto

30.06 2023 в 10:35

А тука в меката на шпионите и петите колони, ако хванат един, после си прави партия и участва на изборите.

-1650

1

ob1

30.06 2023 в 09:54

Добре бе, толкова ли са тъпи орките, та не могат да оценят свободата?!? Ег@ти долната робска сган!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки