Под ядрена заплаха от Севера САЩ и Южна Корея започнаха мащабно военно учение

OFFNews 22 август 2022 в 16:59 1993 1

Военно учение

Снимка Архив

Военно учение

САЩ и Южна Корея започнаха днес най-голямото си комбинирано военно обучение от години насам. Те засилват отбранителната си позиция срещу нарастващата ядрена заплаха, идваща от Северна Корея, предава АП.

То може да предизвика гневен отпор от Северна Корея, която тази година увеличи до рекордни темпове дейността си по тестване на оръжия и многократно заплашваше с конфликти Сеул и Вашингтон на фона на дипломацията в задънена улица.

Учението, наречено Ulchi Freedom Shield, ще продължи до 1 септември в Южна Корея и включва полеви учения с участието на самолети, военни кораби, танкове и потенциално десетки хиляди войници. Вашингтон и Сеул го описват като отбранително, а Северна Корея - като репетиции за инвазия. Под този претекст тя оправдава развитието на ядрените си оръжия и ракети.

Ulchi Freedom Shield започва с 4-дневна южнокорейска програма за обучение по гражданска отбрана, водена от държавни служители. Ще се включат учения, симулиращи съвместни нападения, подсилване на фронтовата линия с оръжия и гориво и премахване на оръжия за масово унищожение. Съюзниците ще се обучават и за атаки с безпилотни самолети, ще тренират съвместни военно-граждански реакции при нападения срещу морски пристанища, летища и заводи.

През изминалите години САЩ и Южна Корея отмениха някои от редовните си учения, а други намалиха до компютърни симулации, за дадат възможност за дипломацията между администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп и Северна Корея, а също и заради опасенията от COVID-19. След провала на втората среща между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в началото на 2019 г. напрежението нарасна. Тогава американците отхвърлиха севернокорейските искания за значително облекчаване на санкциите в замяна на демонтиране на остаряващия ядрен комплекс. Това би било равносилно на частичен отказ от ядрения потенциал на Севера. Оттогава насам Ким се заканва да засили ядреното „възпиране“ в лицето на "гангстерския" натиск от страна на САЩ.

Южнокорейската армия не разкрива броя на южнокорейските и американските военнослужещи, участващи в Ulchi Freedom Shield.

Миналата седмица Министерството на отбраната на Сеул заяви, че учението ще подпомогне укрепването на съюза между Южна Корея и САЩ и ще засили отбранителната им позиция срещу нарастващата севернокорейска заплаха.

Преди пандемията САЩ и Южна Корея провеждаха големи съвместни учения всяка пролет и лято в Южна Корея. Пролетните включваха бойни стрелби с участието на широк спектър от сухопътни, въздушни и морски средства. Участваха около 10 000 американски и 200 000 корейски военни. В летните се включваха десетки хиляди съюзнически войски. Те се състояха главно от компютърни симулации за усъвършенстване на съвместното вземане на решения и планиране.

Сегашното учение бе предшествано от севернокорейския отказ миналата седмица на "дръзкото" предложение на южнокорейския президент Юн Сук Йол за икономически ползи в замяна на стъпки за денуклеаризация, обвинявайки Сеул, че подновява предложения, които Пхенян отдавна отхвърля. Ким Йо-джонг, все по-влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, определи предложението на Юн като „глупаво“ и подчерта, че Северът няма намерение да се отказва от арсенала, който брат ѝ явно смята за най-силната гаранция за оцеляването си.

Седмица преди изявлението си Ким Йо-джонг заплаши Южна Корея със "смъртоносно" отмъщение заради неотдавнашната севернокорейска епидемия от COVID-19, за която Пхенян твърди, че е причинена от листовки и други предмети, пуснати от въздуха от южни активисти. Съществуват опасения, че заплахата предвещава провокация, която може да включва ядрен или ракетен опит или дори гранични сблъсъци, и че Северът може да се опита да повиши напрежението около съюзническите учения.

Изстрелванията на две предполагаеми крилати ракети миналата седмица увеличиха рекордния темп на севернокорейските ракетни изпитания през 2022 г. През последните пет години са били изстреляни повече от 30 балистични ракети. Повишената активност на Северна Корея в областта на изпитанията подчертава намерението ѝ да усъвършенства арсенала си и да принуди САЩ да приемат Севера като ядрена сила, за да могат да договарят отстъпки в областта на икономиката и сигурността от позицията на силата, казват експерти, цитирани от АП.

Ким Чен Ун може скоро да повиши залога, тъй като има индикации, че Северът се готви да извърши първия си ядрен опит от септември 2017 г., когато заяви, че е разработил термоядрено оръжие, което да се монтира на неговите МБР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови