ООН: Всеки 122-ри човек по света е бежанец, идва нова опасна ера на разселване

OFFNews 17 септември 2015 в 21:18 4804 2

Снимка UNHCR/I.Prickett

Идва опасна нова ера на разселване по света. Почти 60 милиона души са прогонени от домовете си, сочи разпространеният днес доклад на Агенцията на ООН за бежанците.

Броят на разселените по света вследствие на войни, конфликти и преследване е достигнал до най-високите регистрирани някога нива и нараства бързо.

Новият Годишен доклад на ВКБООН за глобалните тенденции показва стремително нарастване на хората прокудени от своите домове: към края на 2014 г. броят им е 59.5 милиона, при 51.2 милиона една година по-рано и 37.5 милиона преди десет години. Увеличението спрямо 2013 г. е най-голямото регистрирано някога за една година.

Основният ръст започва от началото на 2011 г., когато избухва войната в Сирия, превърнала се в най-мощния самостоятелен двигател на разселване в света. През 2014 г., всеки ден средно 42 500 души са ставали бежанци, търсещи убежище или вътрешно разселени лица (ВРЛ), което представлява четирикратно увеличение само за четири години. Всеки 122–ри човек по света е бежанец, ВРЛ или търсещ убежище. Ако това бе населението на една страна, тя щеше да е 24-та по големина в света.

“Свидетели сме на фундаментална промяна – неуправляемо навлизаме в ера, в която мащабът на глобалното принудително разселване и на необходимите ответни действия са такива, че пред тях бледнее всичко виждано досега“, заяви Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутереш.

„Ужасяващо е, че от една страна тези, които разпалват конфликти, стават все по-безнаказани, а от друга страна международната общност изглежда напълно неспособна да работи заедно за прекратяване на войните и за въвеждане и запазване на мира“, каза още Гутереш.

През последните 15 години са избухнали или са били подновени поне 15 конфликта: осем в Африка (Кот д’Ивоар, Централноафриканска република, Либия, Мали, североизточна Нигерия, Демократична република Конго, Южен Судан и тази година в Бурунди), един в Европа (Украйна) и три в Азия (Киргизстан и някои райони на Мианмар и Пакистан). Малко от тези конфликти са намерили решение, а повечето продължават да генерират ново разселване. През 2014 г. едва 126 800 бежанци са могли да се завърнат по домовете си – най-скромният брой от 31 години насам.

Междувременно, заради продължаващите с десетилетия конфликти и нестабилност в Афганистан, Сомалия и на други места, милиони хора са постоянно в движение или – което се наблюдава все по-често – остават загубени в периферията на обществата и неспособни на нищо поради несигурното им продължително положение на ВРЛ или бежанци. Сред последните и най-видими последици от световните конфликти и ужасните страдания причинявани от тях е драматичният ръст бежанците, търсещи безопасност чрез впускане в опасни морски преходи, включително в Средиземно море, Аденския залив, Червено море и Югоизточна Азия.

Докладът на ВКБООН за световните тенденции показва, че само през 2014 г. 13.9 милиона души са се присъединили към разселеното население – четири пъти повече в сравнение с 2010 г. По света е имало 19.5 милиона бежанци (при 16.7 милиона през 2013 г.), 38.2 милиона, разселени в границите на своите страни (при 33.3 милиона през 2013 г.) и 1.8 милиона чакащи решение по молби за убежище (при 1.2 милиона през 2013 г.). Тревожното е, че над половината от бежанците по света са деца.

“В условия на остър недостиг на финансиране и сериозни недостатъци в световния режим за закрила на жертвите на войни, хора нуждаещи се от състрадание, помощ и убежище биват изоставяни“, заявява Гутереш.

Сирия най-големият световен „производител“ на ВРЛ (7.6 милиона) и бежанци (3.88 милиона към края на 2014 г.). Следващите най-важни страни на произход са Афганистан (2.59 милиона) и Сомалия (1.1 милиона).

Запазва се сериозният дисбаланс в глобалното разпределение на бежанците, като по-голямата тежест лежи върху по-бедните страни за сметка на по-богатите. Почти девет от всеки десет бежанци (86 процента) са били в региони и страни, считани за по-неразвити в икономическо отношение. Цели 25 процента от всички бежанци са в държави, включени в съставения от ООН Списък на най-неразвитите страни.

В Европейския съюз са подадени общо 570,800 молби за закрила или 0,010% от разселените по света. От тях 11,041 - в България.

За 2014 година България е предоставила 7,000 бежански и хуманитарни статута, което означава, че тези хора имат право да живеят и работят в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!