МВР благодари на валията на Одрин за ограничаването на миграционния натиск

ОFFNews 17 септември 2015 в 18:43 2501 3

Снимка БГНЕС

Бежанци в Одрин.

На граничния пункт Капъкуле главният секретар на МВР Георги Костов се срещна с областния управител на Одрин Дурсун Али Шахин.

Костов изказа благодарност на валията на Одрин за "усилията, които полагат правоохранителните органи на Турция и за неговия личен принос за ограничаване на миграционния натиск към България."

Към момента служители на МО и военна техника вече се включват в охраната на границата със задачи да осъществяват патрулно – постова дейност съвместно с екипите на „Гранична полиция“. Не бива да имаме притеснения за изостряне на миграционния натиск. Полицейските сили са достатъчни, обстановката се следи непрекъснато и съобразно с нея има готовност патрулите по границата да бъдат усилени своевременно, коментира главният секретар на МВР.

Страната ни ще изпрати до 1000 военнослужещи на границата с Турция до края на седмицата заради наплива на мигранти. Към този момент в Одрин има над 4000 бежанци, които са се насочили към Гърция и България на път за Германия.

„Колегите от армията ще извършват рутинна дейност по охрана на държавната граница заедно със сили на Гранична и Национална полиция“, обясни главният секретар на МВР по-рано днес.

От МВР официално не потвърждават дали в последните дни има засилване на натиска по границата, а до вчера нищо не налагаше засилване на охраната по граничната бразда. По данни на ведомството обаче за изминалото денонощие от границата са върнати 660 души, които са искали да преминат през оградата. В сравнение с данните денонощие преди това, увеличение на искащите да минат е три пъти, което красноречиво говори за засилване на натиска.

Видно е и увеличението на каналджиите. Само за първите 9 месеца на годината задържаните и предадени на съд за каналджийство са със 70% повече, в сравнение с цялата предходна година. Осъдените за каналджийство са 283 души.

МВР мотивира задействането на плана с необходимостта от „отговор на усложнената обстановка“ по отношение на миграцията в Европейския съюз. „Нашите действия в никакъв случай не следва да бъдат тълкувани като недоверие към партньорите ни от турска страна. Турските партньори са изключително коректни по отношение на справяне с миграционния натиск към ЕС. Нашите действия следва да бъдат тълкувани единствено и само като действия на подкрепа към колегите от турска страна в усилията им за справяне с миграционния натиск“, обясни Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!