Независимо как ще завърши войната, Украйна вече постигна стратегическата си цел

Анализ на автора към 17 часа на 2 март (само по открити източници)

Иван Орлинов* 02 март 2022 в 19:10 11846 14

Снимка УНИАН

Отломките на площад "Свобода" в Харков

Първоначалният шок и ужас с хвърлянето на всички сили на руската армия в стремително нахлуване в обход на основните административни центрове на Украйна се прояви на терена в „бърза разходка“, но с разтегнати комуникации. 120-хилядната армия на нахлуването, поддържана от цялата мощ на военно-космическите сили на Русия и от основните сили на военноморския флот на Русия (без участието на стратегическите ядрени сили) със стоварването на многобройни тактически и оперативни десанти успя да блокира столицата Киев, вторият по значение град в Украйна - Харков (където е основната маса от рускоезичното население в страната) и заплашва да изолира Украйна от крайбрежието на Азовско море след евентуалното овладяване на Мариупол и с перспектива на последващо развитие на успеха и по отношение на крайбрежието на Украйна на Черно море. Това внезапно настъпление по целия фронт и в дълбочина обаче оставя фланговете на настъпващите сили без защита, те са без единна и ясно осмислена композиция на терена по отношение на следващите цели. Всичко това е съпроводено от логистичен ад, отнасящ се до своевременния подвоз на необходимото гориво, боеприпаси, храна и друго имущество.

Оказа се, че водена по такъв начин „мълниеносна война“ предоставя идеални условия за действието на малки украински подразделения и диверсионно-разузнавателни групи, на силите за териториална отбрана, дори и на пасионарни местни ентусиасти с ловни пушки и коктейли „Молотов“.

Базовата стратегическа грешка при планирането, която сега наблюдаваме да се мултиплицира на оперативно и тактическо равнище беше предвиждането на Путин, че войските ще бъдат посрещнати с хляб и сол и най-малкото – той ще успее да инсталира в Харков куислингови управление.

Еднозначно украинците са нервирани и зли и стискат палци Зеленски да не капитулира и като добър актьор да учи бързо ролята на украински Рамбо за предстоящите преговори.

В съзнанието на обикновения руски редник при тези условия настъпва мозъчна имплозия, защото вижда, че картинката от телевизора и това, което е чул от офицерския състав, е напълно различно от реалиите в Украйна.

Такава война се печели, само ако руският войник прояви самурайски дух, което обаче по-скоро сега се наблюдава сред украинците. Това обяснява (но не доказва) автентичността на клипове, в които руски бойци „искат вкъщи при мама“.

След като устояха на първоначалния натиск украинците преминават към тактиката, за която доказано са най-способни – тотален Майдан. При това те вече постигнаха главната си стратегическа цел в тази война – независимо как тя ще завърши. Украйна ще бъде, не е важно кога точно, член на ЕС.

В рамките на санкциите на ЕС е забранена продажбата, доставката и предоставянето или износа на банкноти евро в Русия. Комитетът по защита на човешките права към Съвета на Европа предлага онлайн психологически консултации и психологическа помощ на засегнатите от санкциите граждани на ЕС, работили в сферата на масовите комуникации. В рамките на същата програма фрийланс сътрудници на комитета, владеещи руски език, ще бъдат ангажирани да оказват подобна помощ на граждани на Русия или такива, притежаващи двойно гражданство с ЕС, постоянно или временно пребиваващи в ЕС.

По непотвърдени данни културният аташе на посолството на Русия в София е обсъждал с неназовани експерти от „Позитано“ следната идея: изгоненият от Мюнхен главен художествен ръководител на Мюнхенската филхармония маестро Гергиев – световноизвестен като много близък приятел на Путин, и диригент, да организира по случай 3 март онлайн излъчване на химна „Боже, царя нашего спаси“ пред олтара на Патриаршеската катедрала „Христос Спасител“ в Москва за отбелязване. Идеята щяла да се обсъжда в конкретика, след като Гергиев с полет на Военно-транспортната авиация на Русия успее да бъде доставен на московска земя.

Във връзка с настъпилото календарно начало на пролетта в Русия Путин издаде заповед, ограничаваща правото на физически и юридически лица да изнасят от Русия в кеш или електронно (факс не се споменава) на средства в каквато и да било чужда валута, превишаваща 10 000 долара. При това съобщение Московската борса обяви, че няма да работи още една седмица, считано от следващия понеделник.

Акциите по корпоративния дълг на Русия, който е 478 млрд. долара отбелязаха известна волатилност, а тези на „Газпром“, на Лондонската борса, въпреки натиска, успяха да се закрепят на рубежа 4 цента за акция. За заинтересованите, финансираната от „Газпром“ „алтернативно-независима“ медия „Ехото на Москва“, която попадна под санкции на руския медиен регулатор за неустановено до момента инакомислие, може да се гледа на сайта https://echo.msk.ru/

Смея да изкажа лична и никого неангажираща хипотеза, че в бъдеще датата 3 март ще има отношение не само към нашия сегашен национален празник. Не трябва да се изключва тази дата (или не дай, Боже 8 март) да стане повод за отбелязване от „екстремистки джендърски среди“ в Европа, на това, което в крайна сметка ще се случи в Украйна.

За експертните среди в Брюксел остава загадка защо бащата на концепцията за хибридната война, началникът на генералния щаб на Русия ген. Герасимов хвърли на острието на руската групировка, която настъпи в Украйна, елитните части и подразделения на специалните полицейски сили в Русия, на руската национална гвардия и на кадировските бойци, които по щат се използват единствено за борба с масови нарушения на обществения ред и тишина. Спори се доколко това е „хибридно“ при евентуални условия, които могат да възникнат на Червения площад.

* Името на автора е сменено, тъй като той има съображения да остане анонимен

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

13

Стефан

03.03 2022 в 01:54

Да, поканените автори се оказват резко издънки. Тая статия не става и за бг-мама, камо ли за прилична публика.

900

12

Петър Манчев

02.03 2022 в 21:58

Най-много се лъже пред избори, след лов и на война! Авторчето лъже като на война! Медиите трябва да се издържат! Само САЩ дават!

23293

10

Стефан

02.03 2022 в 21:38

Ти виж какво ще стане с яденето, като се свършат торовете. Понеже те не щеш ли, се правели от същия тоя газ. Това азотните. А фосфорните и калиевите, кой можеше да си помисли, са от Белорусия.
И като ще настанат едни евроатлантически ценности ...

-8580

8

Путин и Зеленски са приблизително с еднакъв ръст.
Целият свят нарича Путин джудже, а Зеленски - голям.

500

7

Hackerman

02.03 2022 в 20:35

айдее руснаците си циментираха мястото в клуба на абсолютните помийни ями заедно със Сирия, Северна Корея, Еритрея. Браво Путин, показа им. Дано някой да го снима в тези последни му дни.

-8580

6

Войната за 1 седмица
- 7000 убити руска сган
- над 2000 единици техника разбита
- нито един завладян областен град
- 500 пленника.

СРАМ ЗА РАСИЙСКАТА СГАН

-8580

5

4 коментара ама миришат на Варненски потни пръстчета.
 
X

Да помогнем на украинските деца!