Нерви на върха: Бен Уолъс обяви, че Великобритания не е Amazon за доставка на въоръжение за Украйна

Обединеното кралство и САЩ очакват повече благодарност от Киев, пише ''Гардиън'', Риши Сунак се дистанцира от думите на министъра си

OFFNews 12 юли 2023 в 20:48 13069 17

Снимка Getty Images

Риши Сунак се опита да се дистанцира от думите на военния си министър, като каза, че в среща по-рано днес Зеленски е изразил благодарността си и тази на украинския народ.

Обединеното кралство не е услуга на Amazon за доставка на оръжия за Украйна и може би е разумно Киев да позволи на съюзниците си да усетят благодарност, заяви директно в недипломатичен стил министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс, цитиран от Sky News. Уолъс и добави "съвет" към украинците - да имат предвид, че трябва да убедят някои съмняващи се политици във Вашингтон и други столици, че десетките милиарди лири, които харчат за военна помощ на страната им за нейната война с Русия, си струват.

Военният министър на Лондон направи острото заявление, докато отговаря на въпрос на Sky News дали това, че съюзниците не успяха да дадат на президента Володимир Зеленски времева рамка за членство в НАТО на голямата среща на върха тази седмица ще подкопае морала на неговите войски на фронтовата линия.

Малко по-късно украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Sky News, че е бил смутен от казаното от министъра на отбраната, като добави: "Ние винаги сме били благодарни". "Не знам какво има предвид и как иначе да изразя думите си на благодарност", допълни украинският президент и се опита се пошегува: „Можем да ставаме сутрин и да изразяваме думи на благодарност лично към министъра. Благодарни сме на Обединеното кралство".

Пред Sky News военният министър на Великобритания каза, че не вярва, моралът на украинските войски да бъде повлиян от подялбата в НАТО, а после описа как Украйна винаги иска още, дори когато тъкмо е получила последната партида оръжия.

„Тук имаме малка забележка, независимо дали ни харесва или не, хората искат благодарност. Моят съвет към украинците е следният: забележете, че понякога убеждавате страните да се откажат от собствените си доставки. И да, тази война е благородна война и да, виждаме, че вие ​​се биете в тази война не само за себе си, но и за нашите свободи. Но понякога трябва да убедите законодателите на Капитолийския хълм в Америка, трябва да убедите съмняващите се политици в други страни, че си струва, че се отплаща и че ще получат нещо за това. Това е реалността“, каза Уолъс на брифинг пред журналисти в кулоарите на двудневната среща на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ също заяви, цитиран от "Гардиън" че „американският народ наистина заслужава известна благодарност", в отговор на остър въпрос от украински активист, който попита дали Джо Байдън отказва членство в НАТО, защото се „страхува Русия да загуби, и изпитва страх от победа на Украйна“.

Съливан, явно раздразнен от въпроса, отговори: „Съединените американски щати се активизираха, за да осигурят огромно количество капацитет, за да помогнат да се гарантира, че смелите войници на Украйна разполагат с боеприпаси, противовъздушна отбрана, пехота, бойни машини, разминиране оборудване.”

Близък по тон език на Уолъс и Съливан предполага известна степен на координация и е ревизия на многократните искания на Украйна за военна и дипломатическа помощ на срещата на върха, предназначена да засили западната подкрепа за Киев, но без да му предложи незабавен път към членство в НАТО, което може да доведе за пряка война с Русия, коментира още "Гардиън".

Във вторник Зеленски се оплака в социалните медии, че е „абсурдно“ на Киев да бъде казано, че ще бъде добре дошъл в алианса, но не е посочена дата или точни условия. Вече в сряда, присъствайки лично на срещата на НАТО, лидерът на Украйна се опита да смекчи тона.

Говорителят на лейбъристите по въпросите на отбраната Ричард Форд каза, че украинците загиват заради инвазията на Русия и искат „въоръжение, необходимо за защита на страната им“, добавяйки: „Не е разумно им се караме за това и да искаме да показват повече благодарност".

При всички случаи двете изказвания се превърнаха в акцент от последния ден в двудневната среща на върха, в която шоуто трябваше да бъде на Джо Байдън. Британският премиер Риши Сунак се опита по-късно да се дистанцира от коментарите на Уолъс. Премиерът каза, че Зеленски, с когото се е срещнал по-рано през деня, "многократно е изразил своята благодарност към мен и към британския народ, както и към други съюзници".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

23

Човека

13.07 2023 в 16:11

Да си представим друго развитие на ситуацията:
Украйна не е получила помощ от запада след 24.02, Зеленски и компания са избити или емигрирали заедно с 20-30 милиона украинци и Русия контролира цялата украинска територия (а защо не и Молдова).
По малко ли ще струва това на запада? Дали няма скоро след това да се сблъскат с по-големи безумия от възхода на новия фюрер и да погребват този път свои войници и цивилни.
Математиката е много лесна.

-529

22

6екеr4о

13.07 2023 в 09:41

Личното ми мнение е, че военният министър на Великобритания се е изпуснал по фатмашки!

Не че няма правда в думите му, ма и тя е фатмашка...

8053

21

DARTH VADER

13.07 2023 в 02:48

CONSTANZA,имаш някакви смътни прозрения,но да се усъмниш, че британски министър на отбраната е на руска хранилка...

Сакън,моля;)))

2994

19

Гражданин

13.07 2023 в 01:07

Геополитиката никога не е била друга. Но човечеството се размножава неотклонно. Имаш някаква логическа грешка.

2994

18

Гражданин

13.07 2023 в 01:05

Чак Хитлер? Самият Путин точно по тоя път онагля. Но да се обвинява Запада, когато до преди две години путинистите ги избираха украинците в парламента, а и до сега не са се очистили от тях е нагло. Погледнете само как с една Лавра не могат да се справят. Половин година не могат да изгонят московските агенти от държавната собственост. Но Западът трябва винаги веднага всичко да прави. Е не става. И там живеят хора не свръхчовеци

2994

17

Гражданин

13.07 2023 в 00:59

По нашите ширини обвинявсяме другите, че не разбират тъкмо когато говорим най-големите глупости.

870

16

Constanza

13.07 2023 в 00:25

Когато навремето Хитлер напада европейските страни една по една, все още ненападнатите се правят, че не ги засяга. Така накрая напада и Острова. Това ли иска уважаемият Бен Уолъс? Или и той е на хранилка?

Западът не е Амазон за Украйна. Всички им изпращаме помощ, за да не се наложи войната да се води на нашите територии, с нашите армии, с нашите бащи, братя, съпрузи.

Не ние сме благородните. Те, украинците, са.

1000

14

foreigner66

12.07 2023 в 23:54

Далеч съм от експертиза да разбирам от геополитика, но ако тя/геополитиката/не се промени изцяло за човечеството няма бъдеще.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика