Над 5000 жертви в Турция и Сирия. Хора слушат безпомощно воплите на затрупаните си близки, но техника не идва

''Дъщеря ми лежи долу, в студа, как мога да си легна - пита майка, стояла през нощта и през деня пред срутена сграда. - Какво ще кажа на момичетата ѝ? Те я бяха поверили на мен"

Александра Маркарян 07 февруари 2023 в 17:09 6496 0

Хатай, Турция. Мъж плаче, минавайки покрай разрушена от земетресенията сграда.

Снимка Getty Images

Хатай, Турция. Мъж плаче, минавайки покрай разрушена от земетресенията сграда.

Загиналите в Турция и Сирия при двете мощни земетресения в Турция надхвърлиха 5000 души. Ранените са над 20 хиляди. Срутени са хиляди сгради. Президентът Реджеп Ердоган обяви 10-те най-засегнати южни провинции за зона на бедствие и въведе там тримесечно извънредно положение с изявление, в което благодари на 70-те държави, отзовали се с помощ за страната му.

Спасителните екипи се борят с времето, за да изпреварят смъртта, но картината на бедствието е покъртителна: успели да се спасят навън чуват виковете и молбите за помощ на свои близки изпод руините, но не могат да им помогнат. Чакат тежка техника да вдигне отломките, но тя не идва.

Така репортерите на място на Би Би Си и АП описват случващото се през втория ден след бедствието, сполетяло Югоизточна Турция с вчерашните земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер, станали близо до границата със съседна Сирия.

Данните

Властите в Турция съобщиха, че убитите в страната са повече от 3419 души само след първото земетресение, ударило в 4:17 сутринта на 6 февруари, докато хората са спели. Още най-малко 1600 души за умрелите в Сирия.

Безответни вопли за помощ

„Тук има мъртво тяло. Той е мъртъв и никой не го е извадил. А отдолу се чува женски глас“ - казва жител на южната провинция Хатай пред репортер на Би Би Си. Разговорът се води призори, още е тъмно навън. Мъжът моли репортера да говори по-силно, за да чуят долу, че има хора. Докато говори, от отломките се разнася женски глас. Тя вика отново, а след това удря по метала, опитвайки се да задължи мъжа там. Но той сам не може да направи нищо. Цялата къща е срутена и ще са необходими машини, за да вдигнат тежките отломки.

Това е история за викове без отговор, която се повтаря отново и отново в този регион, отбелязва британската медия.

Наблизо друг жител на Хатай, Дениз, посочва срутената сграда, в която са затрупани родителите му. "Те издават звуци, но никой не идва. Опустошени сме. Боже мой... Те викат: "Спасете ни!", но ние не можем да ги спасим. Как ще ги спасим?", пита той.

От Хатай дойде и добра новина: ганайският футболист Кристиан Атсу, който има 107 участия за Нюкасъл, е изваден от развалините на сграда с наранявания, но жив, съобщи мениджърът му Мустафа Озат пред турското радио. Спортният директор на клуба, Танер Савут, все още е под развалините.

Още по-близо до епицентъра от Хатай, в град Кахраманмарас, гори огън. Само там срутените сгради са хиляди, а броят на бездомните – още по-голям. Около огъня се грее семейство, което е твърде уплашено от стотиците вторични трусове, за да се върне в силно повредената сграда. Дървата за огрев са всичко, което имат.

"Едва успяхме да избягаме от вътрешността на къщата - казва Несет Гюлер. - Имаме четири деца. Напуснахме къщата с тях в последния момент. Има няколко души, които са хванати в капан вътре. Това е огромно бедствие. Сега чакаме без вода и храна, в отчаяно състояние сме".

В Адана завита с одеяло жена седи и плаче пред срутила се сграда. Дъщеря ѝ Сенай е била на втория етаж. Сега я няма. Майката Нуртен стои тук ден и нощ, но няма новини. "Когато дъщеря ми лежи в студа, как мога да си легна в топлото легло - пита тя. - Дъщеря ми никога не е обичала студа, о, Боже. Тя е под земята. Сърцето ми гори."

Чуват се бормашините и тропотът на багера. Приятелите на Нуртен я утешават. Дъщеря ѝ има две собствени момичета - и двете в момента учат в чужбина. Опитват се да се върнат в Турция.

"Какво ще кажа на момичетата? Те ще дойдат тук днес. Какво трябва да им кажа? Те бяха поверили майка си на мен", ридае Нуртен.

През това време спасителите се борят с времето под проливен дъжд и сняг в Югоизточна Турция. Някои се борят с отломките с голи ръце. Тежки машини работиха цялата нощ в Адана, а лампи осветяваха срутените сгради и огромните бетонни плочи. От време на време работата спира и се чуват викове на ликуване: открит е оцелял! Или стон за мъртвец.

Адана е пълна с бездомници. Едните са загубили домовете си, другите се страхуват твърде много, за да се върнат в тях. Някои са без обувки, палта и зарядни за телефони. А навън е студ, идват дни с минусови температури.

В цялата страна 8000 души са спасени от над 4700 разрушени сгради, съобщи в последното си изявление турската Служба за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD). 380 000 души са приютени в убежища и хотели, търговски центрове, на стадиони и джамии.

Но техниката не достига навсякъде. „Чувахме гласовете им, те викаха за помощ“, казва Али Сило пред АП за двамата си роднини, които не са били спасени в турския град Нурдаг. В един момент виковете спрели. После открили телата.

Нургюл Атай разказва пред Асошиейтед прес, че чува гласа на майка си под развалините на срутената сграда в турския град Антакия, столица на провинция Хатай, но нейните и на други хора опити да проникнат в руините са били безрезултатни, тъй като не е имало тежка техника, която да им помогне.

13 милиона души от 85-милионна Турция са засегнати по някакъв начин от земетресенията – обяви Ердоган, обявявайки извънредното положение. Според СЗО броят на засегнатите може да достигне 23 милиона.

Сирия

Болниците в Северна Сирия са препълнени. Медицинският персонал работи денонощно, за да отговори на огромния брой ранени, казва Себастиан Гей, ръководител на мисията в страната на "Лекари без граници".

Засегнатият район в Сирия е разделен между контролираната от правителството територия и последния анклав в страната, контролиран от опозицията, който е обграден от подкрепяните от Русия правителствени сили. Контролираният от бунтовниците анклав е пълен с около 4 млн. души, разселени от други части на страната заради войната. Много от тях живеят в сгради, които вече са били повредени от военните бомбардировки.

В контролираните от правителството райони са загинали повече от 800 души, в северозападната част от страната, където се разпореждат бунтовниците, жертвите също са най-малко 800, по данни на "Белите каски" - организацията, която ръководи спасителните операции.

Ранените в Сирия са общо 3 600 души.

Земетресенията са предизвикали и още един проблем: избягали са най-малко 20 затворници от сирийски затвор, за които се смята, че са джихадисти, съобщава АФП. Това е станало възможно, след като земетресение е повредило сградата.

В затвора в град Рахо близо до турската граница се намират около 2000 затворници, като за около 1300 от тях се предполага, че са бойци на ИД, заяви служител в затвора. В него се намират и бойци от водените от кюрдите сили.

"[Затворниците] започнаха да се бунтуват и поеха контрола над части от затвора. Избягаха около 20 затворници... за които се смята, че са бойци на "Ислямска държава", казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови