7,8 по Рихтер в Турция, стотици загинали, над 1000 ранени към границата със Сирия

OFFNews 06 февруари 2023 в 07:19 16512 1

Снимка АА

Данните за жертвите, ранените и щетите се променят със всяка минута.

Най-малко 284 души са загинали и над 1000 души са ранени при мощно земетресение, сполетяло Турция и Сирия тази нощ, съобщи Анадолската агенция. До сутринта броят на жертвите, заедно с тези в Сирия, се увеличи на 568 - пише АП.

Данните за жертвите и пострадалите се менят всяка минута. Интензивността на труса е била от 7,8 степен по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен институт. Разрушенията са огромни, Генералният щаб на турската армия е изпратил в зоната на бедствието два самолета за транспортиране на спасителни бригади. В страната е обявена най-високата степен за тревога.

От сирийската страна на границата земетресението разтърси контролирани от опозицията райони, в които живеят около 4 милиона души, разселени от други части на Сирия заради продължителната гражданска война в страната. Много от тях живеят в окаяни условия и не разполагат с достатъчно здравни грижи. Спасители съобщиха, че болниците в района бързо са се напълнили с ранени.

Трусът е станал в 4.17 часа местно време и след него, до към 9:20 ч българско време, са регистрирани 84 последващи труса, от които най-силният е с магнитуд 6,7.

В резултат на земетресението, станало в района на град Нурдаги, провинция Газиантеп, в 7 провинции са загинали 76 и са пострадали 440 души, по данни към 6.30.

Епицентърът на земетресението. Карта: БТА/АП

Разтърсването на земните пластове е усетено най-силно в провинциите Хатай, Османие, Адияман, Гаазиантеп, Шанлаурфа, Диарбекир, Малатия и Адана.

Властите на Турция са отправили искане за международна помощ.

Четиридесет и двама души са загинали и над 200 са ранени в сирийските провинции Алепо, Хама и Латакия в резултат на земетресението в съседна Турция, съобщи Ройтерс, като се позова на сирийска държавна медия. Трусът е бил усетен и в Ливан и Кипър.

Към момента няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение в Турция, съобщиха от Министерството на външните работи. 

Българските дипломатически представителства в Турция са осъществили координация с местните власти, поддържа се контакт и с представители на местната изселническа общност, информират още от МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1321

1

4rnor

06.02 2023 в 12:53

Уф .. още едно от 7.5 преди малко. Тук, ако ни разклати едно такова сме GG.

Най-голямата ми фобия :D