''Моят годеник е военен и той си има любим. Но аз съм длъжна да се омъжа за него''

Красимир Крумов 03 ноември 2022 в 19:28 63860 26

Леда Космачевска

Снимка Facebook / Лєда Космачевська

Леда Космачевска

„Аз ще го посрещна първа, когато се върне с победа“, разказва за съпруга си 33-годишната украинка Леда Космачевска, която прие предложението за брак на свой приятел, воюващ на фронта срещу руския агресор. Случаят щеше да е банален, и никой нямаше да разказва за него, ако не беше една малка подробност. „Моят годеник е военен и той си има любим. Но аз съм длъжна да се омъжа за него“, разказва 33-годишната експертка по комуникации и направо маха капака на кутията на Пандора, в която са държани заключени проблемите на украинската ЛГБТ общност. А, както показва военното време, сред тях има чисто човешки, прагматични, социални и правни въпроси.

„Каквито времената, такава и годеницата“, иронизира във вторник в статус във фейсбук Леда и разказа историята, която само за часове се качи на първите страници на нелицемерните медии. Докато отвъд фронтовата линия започнаха обърнаха ноктите на пръстите си напред, в укор за Содом и Гомор настанали в Украйна.

„Вчера получих предложение. Днес го приех. Ще стана съпруга на военен. Не, защото го обичам, а защото президентът на моята страна Володимир Зеленски до ден днешен не е отговорил на въпроса на обществото, изразен по законен начин чрез подписана петиция за признаването на еднополовите бракове“, разкрива нетрадиционната си история младоженката.

В разказа на Леда са обяснени онези дреболии от правния хетеросексуален мир, които са я подтикнали към олтара: „Ще стана съпруга на военен, който доброволно се е решил да защитава Украйна, и го прави от началото на пълномащабното нахлуване. Аз поемам върху себе си отговорността за издирването, разпознаването, погребението, уведомлението на роднини и познати. Аз съм тази, която в случай на необходимост, ще кажа на лекаря, че моят мъж иска да стане донор. Аз съм тази, която ще помоли свещеника да не опява, защото моят съпруг не иска това. Аз съм тази, която ще изпълня последното му желание и аз ще го посрещна първа, когато се върне с победата.“

И добавя: „Това не е, защото аз бих искала да го направя. Нямаше да го направя. Защото обичам друг и той също е военен. Аз искам да съм зад гърба му. Познавам всеки сантиметър от неговото тяло и искам винаги да знам къде е. Аз ще го намеря където и да е, каквото и да ми струва. И това право аз мога да го имам законно, а хиляди украинци и украинки – не.“

Леда обяснява, че настоящият и съпруг си има мъж и те са заедно 15 години. Но в юридичската плоскост на Украйна, той не съществува. „Това е несправедливо, страшно, болезнено. Това отнема на еднополовите двойки най-важното в живота“, коментира Леда Космачевска и допълва, че е решила да стане съпруга, защото обича страната си и се надява, че и тя обича всички свои граждани достатъчно, за да се грижи за всеки един от тях, без да ги дели по пол или сексуална ориентация.

Статусът на Украинката, която е родом от Крим, предизвика над 2000 коментари само на нейната стена, а проблемът на гей бойците в украинската армия получи широка разгласа в телевизионните блокове, за Леда и необичайния й брак разказа и Би Би Си.

„Ако нещо се случи, партньорът на моя приятел не може да разпознае дори тялото му, да влезе в болницата да изпълни последното му желание, да получи парично възнаграждение и да се разпореди. Защото за наследници се считат само близките роднини или жената или мъжа“, продължава украинските параграфи Космачевска. По думите й нейният приятел, а вече съпруг, се страхува, че ще се води безследно изчезнал, никой няма да разбере какво се е случило с него. Има ситуации, когато загинали военнослужещи могат да бъдат разпознати само по части от тялото, това много често може да го направи само партньорът. Но в случая с еднополовите двойки това не е достатъчно и, ако се стигне до там, тя ще е човекът, който ще вкара в моргата партньора на мъжа си.

Космачевска отбелязва, че не е ЛГБТ активистка и никога не е ходила по маршове за равенство, но смята за неправилно, че еднополовите двойки са се оказали в безправно положение по време на войната. Решението за нея е не борба за ЛГБТ права, а борба за правата на украинците. „Ако това ви изглежда като протест, то това е протест срещу средновековието в главите на много граждани, против стигмите, наложени от страната, която днес се опитва да ни унищожи, а също е и молба към властите да защити всички граждани на Украйна“, допълва Космачевска пред руската редакция на Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

25

6екеr4о

07.11 2022 в 13:54

Най-големите антиваксъри бяха тия от "Вгъзраждане", ма се оказа, че половината им парламентарна група е ваксинирана, та заради тези разкрития държавните институции дълго време преследваха журналистката от БТВ Мария Цънцарова, та тия от горепосоченото "Вгъзраждане", са и най-вресливите противници на еднополовите, да не би..., не че правя аналогия, но и форумните мурзилки са доста вресливи...

2073

24

Johnny B Goode

06.11 2022 в 21:36

Еврото, 30-40 години по рано като заболяване масово е била наблюдавана и лекувана като болестно състояние така наречената "хистерия", наблюдавана при жените. По много интересен начин е била лекувана.
В още по-стари времена са били диагностицирани и лекувани обсебени от дяволи и т.н.
За да си направиш извода предполагам, че IQ-то ти не по-високо от стайна температура ще ти стигне.

22548

22

dolivo

06.11 2022 в 15:31

занижена е психиатричната помощ, и психопати като хубостника зад екранно име Пешо са пример за това.

Да наричаш гей човек болен (за това че е гей) е болестта

А че всички хора боледуват е факт, рака и шизофренията не подбират по наклонности чак толкоз

-5426

20

Бай Пешо от Перни 6

06.11 2022 в 15:16

Тези хора съществуват, да, но това само показва, колко занижена е психиатричната помощ у нас и по света. Сигурен съм, че е лечимо :). Друг въпрос е движението им, политическа организация от агресивен тип, опитваща се налага стандарти и начин на поведение на обществото. Забраната на това трябва да стане със закон, пропагандата на тази упадъчна идеология.

14469

18

случайно прочетох

05.11 2022 в 19:18

Добре ще е и тук да се внесе поправка в закона и да се разрешат еднополовите бракове. Това би решило много проблеми, като емиграцията, донорството и избирателната активност.
Тези хора съществуват и да се правим, че ги няма е грозно.
Против парадите съм, но "за" признаване на браковете им.

2073

17

Johnny B Goode

05.11 2022 в 13:57

Сашке, разбрах. Шефа на успелите и победилите е само отвреме навреме гей. Когато се налага.
Да те питам също за оръжието дето Боко ще го дава на гадните укри да трепят башибозука на другия ти кумир Путлер.
На теб нещо като раздвоение на личността не ти ли се получава?