Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Министър-председателят на Великобритания Лиз Тръс подаде оставка

Александра Маркарян 20 октомври 2022 в 15:50 4176 1

Лиз Тръс

Снимка БТА/АП

Лиз Тръс

Министър-председателят на Великобритания Лиз Тръс подаде оставка.

В изявление тя заяви, че не може да изпълни мандата, с който беше избрана за лидер на торите и че е уведомила краля, че подава оставка.

Следващата седмица ще бъдат проведени избори за нов лидер на Консервативната партия.

"Ще остана министър-председател, докато не бъде избран наследник", каза тя.

Това става на фона на тежка политическа криза във Великобритания и все повече призиви тя да се оттегли. Тръс беше подложена на нов натиск след оставката на вътрешния министър.

Проблемите започнаха, когато финансовият ѝ министър Куази Куартенг представи минибюджета си на 23 септември и „изплаши“ финансовите пазари, напомня Би Би Си. Оттогава тревогата на консерваторите прерасна в масов гняв в парламентарната партия. На 14 октомври Куартенг беше уволнен, но това не спаси Тръс.

Предисторията

Лиз Тръс е премиер на Великобритания от само малко повече от шест седмици. Тя беше избрана за лидер на Консервативната партия на 5 септември и пое премиерския пост на следващия ден.

Едва започнала да управлява, смъртта на кралица Елизабет Втора на 8 септември „замрази“ политическия живот. Но повратният момент дойде, когато на 23 септември Куази Куартенг обяви своя минибюджет. Той предизвика хаос във финансовите пазари и наложи спешна намеса от страна на британската централна банка в подкрепа на държавните облигации.

Това беше последвано от хаотична партийна конференция, помрачена от обратен завой в данъчната политика и обезсърчаваща преднина в социологическите проучвания за лейбъристите. Куартенг беше уволнен и заменен от Джереми Хънт, който отхвърли почти всички данъчни облекчения, които бяха ключова част в платформата на Тръс. Изглеждаше, че ситуацията се е успокоила, но вчера последваха катастрофални събития.

Какво се случи снощи?

Министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман подаде оставка и в придружаващо я писмо намекна, че се е решила на този ход след пламенна кавга с Тръс относно миграционната политика, напомня БТА. Снощи в Камарата на общините се разразиха грозни сцени, след като на депутатите консерватори беше наредено да гласуват "против" предложение за забрана на фракинга, внесено от лейбъристите. Появиха се слухове, че главната отговорничка по партийната дисциплина на торите Уенди Мортън е подала оставка, които след това бяха отречени от "Даунинг стрийт".

Кои са възможните наследници?

Сред спряганите за възможни наследници на Тръс са бившият премиер Борис Джонсън, който беше принуден да подаде оставка по-рано тази година, Кит Молтхаус, Грант Шапс, Саджид Джавид, Риши Сунак и Пени Мордонт.

Излизането на Брейвърман от правителството би могло да я направи фигура, около която да се обединят депутати от дясното крило на Консервативната партия, но е малко вероятно тя да може да обедини цялата партия.

Изявлението на Тръс

Встъпих в длъжност във време на голяма икономическа и международна нестабилност. Семействата и фирмите се притесняваха как ще плащат сметките си.

Незаконната война на Путин в Украйна застрашава сигурността на целия ни континент. А страната ни твърде дълго време беше спъвана от нисък икономически растеж.

Бях избран от Консервативната партия с мандат да променя това. Ние постигнахме резултати по отношение на сметките за енергия и намаляването на националното осигуряване. И изложихме визия за икономика с ниски данъци и висок растеж, която ще се възползва от свободите на Брекзит.

Признавам обаче, че при създалата се ситуация не мога да изпълня мандата, с който бях избрана от Консервативната партия.

Затова разговарях с Негово Величество краля, за да го уведомя, че подавам оставка като лидер на Консервативната партия.

Тази сутрин се срещнах с председателя на Комитета 1922 сър Греъм Брейди. Договорихме се, че ще има избори за лидер, които ще приключат през следващата седмица.

Това ще гарантира, че ще останем на пътя на изпълнението на фискалните ни планове и ще запазим икономическата стабилност и националната сигурност на страната ни.

Ще остана министър-председател, докато не бъде избран наследник.

Благодаря Ви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!