Мегапроцес осъди недосегаем полицай на 36 доживотни присъди за 48 изнасилвания

OFFNews 08 февруари 2023 в 13:15 4214 0

Дейвид Карик

Снимка Hertfordshire Police

Дейвид Карик

36 доживотни присъди получи от съда във Великобритания 48-годишният сериен насилник над жени Дейвид Карик - бивш служител в лондонската полиция.

Процесът бе следен с голям обществен интерес заради многобройните жертви на Карик - престъпленията си, вкл. изнасилвания, той е извършвал в продължение на цели 17 години.

Осъденият ще лежи минимум 30 години в затвора, когато може да е първото му изслушване за помилване. Тогава Карик ще е 80-годишен.

Съдийката по делото посочи, че той се е възползвал "чудовищно от жените".

В продължение на близо две десетилетия мъжът е извършил насилствени и унизителни сексуални престъпления срещу 12 жени - поне толкова са известните до момента. Някои от тях присъстваха в съдебната зала, а съдията ги поздрави за смелостта да свидетелстват.

Жертвите му, на една от които е бил приложен пистолет към главата, докато е била изнасилвана, а друга е била удряна с камшик, разказаха как са се "сблъскали със злото". Заобиколен от двама охранители, Карик не показа никакви емоции в залата, съобщава Би Би Си.

"Вие се държахте така, сякаш сте недосегаем", коментира съдията.

"Зловредното влияние на мъже като вас на властови позиции стои на пътя на революцията на женското достойнство", допълни тя.

Престъпленията на Карик са извършени между 2003 и 2020 г. В залата се чуха ужасяващи подробности за неговите посегателства. Две от жертвите му са държани в килер под стълбище. Според показанията Карик е "използвал властта и контрола си", за да спре жертвите да подават сигнали за него, като една от тях заяви, че ѝ е било "внушено", че той е полицейски служител. В показания, прочетени в съда, друга жертва заяви, че е "срещнала зло", след като е била многократно изнасилена от Карик, който е опрял пистолет в главата ѝ. Друга жена заяви, че мъжът я е удрял с камшик и я е затварял в малък шкаф за наказание, докато "ѝ свирел, сякаш е куче".

Мястото, където Карик заключвал някои от жертвите.

Престъпленията на Карик включват десетки изнасилвания и сексуални престъпления, извършени предимно в Хертфордшир, където е живял, и всички са извършени, докато е бил на служба в полицията.

Главният изпълнителен директор на организацията "Помощ за жените" Фара Назер коментира пред Би Би Си, че макар присъдата да е "приемлива в една много, много неприемлива ситуация", тя е закъсняла със 17 години, 12 жертви и поне 85 престъпления.

Медиите на острова цитират много от думите на съдия, докато произнася присъдата:

"Тези присъди представят грандиозно падение за човек, натоварен да спазва закона и упълномощен да го прави до степен да има право да носи огнестрелно оръжие при изпълнение на служебните си задължения."

"Вие сте бил дързък и понякога безмилостен, като сте вярвал, че никоя жертва няма да преодолее срама и страха си, за да подаде жалба."

"В продължение на почти две десетилетия се оказвахте прав, но сега комбинацията от тези 12 жени, като се разкриха, и вашите колеги от полицията, които действаха въз основа на техните доказателства, ви разобличиха и ви свалиха на земята."

Карик е бил служител в столичната полиция и е разпитан за първи път през октомври 2021 г., след като е арестуван в Хертфордшир по жалба за изнасилване от жена, която се е запознала с него в уебсайт за запознанства. Жената описва как при първата им среща година по-рано той я почерпил с алкохол и я нападнал в хотелска стая. Насилникът е уволнен в деня, в който се признава за виновен. Комисарят на полицията сър Марк Роули се извини за пропуските и заяви, че са били пропуснати възможностите за отстраняването му от полицията. Преди това Карик е попадал в полезрението на полицията заради девет инцидента, включително твърдения за изнасилване, в периода 2000-2021 г.

Името на Дейвид Карик се появява в медиите след първото му явяване в съда, след което започват да се обаждат и други жени, които той е изнасилвал и малтретирал.

"Просто седнах на стола си и си помислих: "Докъде ще стигнем с това? То е абсолютно огромно", спомня си старши инспектор Иън Мур. "Бях шокиран и ужасен. Отдавна съм детектив, но никога не бях виждал нещо от такъв мащаб... Жените очевидно бяха изключително притеснени, но просто искаха да знаят, че ще им се доверят и ще ги подкрепят. След като първата се бе обърнала към полицията и са били повдигнати обвинения, те са почувствали, че могат да се доверят на системата."

Жертвите са живели на различни места, били са на различна възраст. Но в показанията им за това как Карик ги е контролирал, нападал и малтретирал, има поразителни прилики.

Адвокатът на защитата заяви пред съда, че "нещо дълбоко е увредило този човек", като добави, че Карик "не може да иска милост и не иска".

Карик се е опитал да отнеме живота си, докато е бил в следствения арест, но е установено, че не е страдал от психично разстройство.

Разследващите са създали специален портал за подаване на сигнали, на който хората могат да споделят информация за Карик.

"Ако някой друг смята, че е станал жертва, ние все още искаме да чуем за вас и ще ви подкрепим", каза инспектор Мур.

Случаят бе коментиран на най-високо ниво, като дори позиция изразиха премиерът на Великобритания, министри, кметът на Лондон и др.

След произнасянето на присъдата Главната прокуратура съобщи, че е получила "многобройни искания" за преразглеждане на неоправдано снизходителни присъди - по законов текст, който позволява на хората и органите да поискат това.

Детективът, който води разследването, разказа пред Би Би Си как Карик в крайна сметка и бил предаден на правосъдието.

"Изглеждаше чаровен, привлекателен и малко безгрижен към всичко", казва инспектор Иън Мур за първия полицейски разпит на Дейвид Карик. Но контролиращият характер на серийния изнасилвач също е бил очевиден от самото начало.

"Той искаше да контролира протичането на разпита. Искаше да командва, а когато се задаваха трудни въпроси, тогава се затрудняваше", добавя инспектор Мур, който ръководи разследващия екип от звеното за тежки престъпления в Бедфордшир, Кембриджшир и Хертфордшир.

След като през 2021 г. жена подава първата жалба срещу него за нападението в хотелска спалня, Мур си помисля, "че там трябва да има нещо друго". Разследването бързо се разраства. След като лицето на Карик се появява в медиите, започват да се обаждат и други жени. През 20-те години, откакто е бил полицай, е имало множество пропуснати възможности насилникът да бъде спрян. Стана ясно, че през годините Карик е попадал в полезрението на лондонската полиция, както и на три други служби, девет пъти - но нито една от жалбите и разследванията не е довела до повдигане на обвинения. Полицията се извини за това, че не е успяла да забележи и да предприеме действия по отношение на модела му на агресивно поведение, като призна, че това може да е удължило страданията на жертвите.

"Първоначално е бил много чаровен, затова и са се захващали с него. С течение на времето това се променяло и се проявява неговата контролираща, принудителна природа", добавя друг детектив

Жените описват как Карик е използвал работата си, за да ги спре да подадат оплакване. Постоянно им напомнял, че е полицай.

Първоначално полицията се затруднява да събере други доказателства освен свидетелските показания за случаите, датиращи от преди десетилетие и повече. Но когато показанията се увеличават и често съвпадат, разследващите решават, че обвинението ще има повече тежест. 

Макар че Карик първоначално отричаше нарастващия списък с обвинения, прокурорите разработват стратегия, за да го надхитрят.

"Работихме по план, който се състоеше в това да изградим толкова силен случай, че в идеалния случай никоя от нашите жертви да не трябва да дава показания по време на процеса. Очевидно това се оказа успешно", казва прокурор Питър Бърт.

В крайна сметка Карик се признава за виновен по 49 обвинения срещу 12 жени - някои от тях обхващат множество инциденти и включват 85 престъпления, включително 48 изнасилвания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!