Мадуро: Доналд Тръмп е поръчал на правителството и мафията в Колумбия да ме убият

OFFNews 30 януари 2019 в 12:30 3654 0

„Без съмнение Доналд Тръмп е поръчал да ме убият, казал е на правителството на Колумбия, на колумбийската мафия, да ме убият. Ако нещо се случи с мен, то Доналд Тръмп и президентът на Колумбия Иван Дуке ще носят отговорността“.

Това заяви президентът на Венецуела Николас Мадуро, който даде интервю за РИА Новости на фона на сложната ситуация в страната, след като опозиционерът Хуан Гуайдо се обяви за временен президент. Това раздели международната общност – Русия и Турция подкрепиха Мадуро, а САЩ, Канада и редица латиноамерикански страни също подкрепиха Гуайдо.

Мадуро посочва, че в стъраната има добра система за защита, а още повече се надява на защитата на Бог, който по думите му ще му даде дълъг живот.

Той отказва да отговори на въпроса дали разчита на помощ на частни охранители. В друга част от интервюто му е зададен въпрос и за това дали получава помощ от частни охранителни служби от Русия.

Става въпрос за руски наемници, които според медийни публикации са пристигнали във Венецуела през последните дни. Смята се, че те са свързани с групата „Вагнер“, чиито членове са бивши войници и се предполага, че са участвали в мисии с руски сили в Украйна и Сирия. По информация на лидера на клон на паравоенната организация „Казаците“ Евгени Шабаев става дума за около 400 войници.

Мадуро заобикаля въпроса, като казва само, че поддържа връзка с руския президент Владимир Путин, който преди дни му е обещал засилване на сътрудничеството между двете страни в областта на икономиката, търговията, нефта, газа, военното дело.

„В частта с военното сътрудничество имаме руска техника от най-високо ниво, най-съвременни системи на въоръжение се намират във Венецуела, те са добре разгърнати, целият ни персонал работи, той е преминал подготовка в Русия. Имаме много добро сътрудничество с Путин във военната сфера“, обяснява Мадуро.

На въпрос дали смята да иска някакво ново оръжие той отговаря, че винаги има планове да задълбочаване на сътрудничеството, за да подобри въздушната отбрана, артилерията и ракетната техника в страната, като ново оръжие пристига всеки месец.

По повод санкциите на САЩ срещу венецуелския държавен петролен монополист PDVSA и американското ѝ поделение Citgo Petroleum и дали те крият рискове за Русия Мадуро посочи: „PDVSA е предприятие на суверенна страна и понеже сме две независими страни, осъществяваме бизнес, инвестиции и реализираме големи проекти по добив на нефт. Всичко ще бъде наред, бизнесът между Русия и Венецуела в областта на нефра и газа е защитен с броня“.

Николас Мадуро коментира и мотивите за действиеята на САЩ. По думите му основният мотив са богатствата на Венецуела – нефт, злато, газ, алмази, питейна вода, алуминий, желязо. Друг мотив според него е да унищожи идеите и примера на Симон Боливар.

По повод настояването на редица държави за провеждане на нови избори в страната Мадуро обяви:

"Това е нелепица на част от страните, които са под политиката на Доналд Тръмп. Ние се връщаме към неоколонизма, когато от една европейска столица, от Вашингтон заповядват на страна в Азия, Африка, Латинска Америка, Карибския басейн, , на която и да е страна. Но кои са те, че да вземат решения за случващото се тук? Аз получих 68% от гласовете на избирателите. Аз победих легитимно, проведохме избори с помощта на прозрачна електронна система, с международно наблюдение. Не приемаме ултиматум от никого в света, не приемаме да сме шантажирани. Президентските избори във Венецуела се състояха, а ако империалистите искат нови, да почакат до 2025 г.“.

На въпрос дали е готов да се срещне с Тръмп, за да обсъдят ситуацията, Мадуро отговори, че през годините е правил опити за диалог и сближаване въпреки различията и имало признаци за такава възможност, но съветникът на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън му забранил.

„Аз съм готов да говоря с Доналд Тръмп лично, в САЩ, Венецуела, където иска, на каквито и да е теми, на които иска. Още повече – аз съм убеден, че ако се видим и поговорим, ситуацията ще се промени. Но мисля, че няма да ни позволят. Ще почакаме, ще бъдем търпеливи“, казва той.

Попитан дали е искал финансова помощ от Москва и Пекин в последните дни, Мадуро обяснява, че трите страни имат добри финансови отношения и разчита на подкрепата на Русия и Китай за икономическото развитие на Венецуела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови