Кремъл: Военна намеса на трети страни във Венецуела е недопустима

Вилдан Байрямова Последна промяна на 29 януари 2019 в 15:26 2052 1

Дмитрий Песков

Снимка Iz.ru

Недопустимо е да се разсъждава дали евентуално при определени обстоятелства Москва ще окаже военна помощ на Венецуела, подобни изявления не способстват за нормализирането на ситуацията във Венецуела. Така на днешния брифинг в Кремъл прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отговори на въпроса дали Москва е готова да се намеси, съобщава „Известия“.

Песков припомни, че Кремъл от самото начало говори за негативните и непредсказуеми последствия от военната намеса на трети страни в ситуацията във Венецуела. Той коментира и последиците за Русия от санкциите, които САЩ наложиха срещу Каракас. Според него Русия ще защитава интересите си в рамките на действащото международно право и ще се постарае да задейства за това всички достъпни механизми. Официалният представител на Кремъл подчерта, че ръководството на Венецуела счита американските санкции за незаконни.

„Вие знаете за отношението на Москва към подобни рестрикции, към които все по-често прибягват американските колеги. Ние приемаме това като проява на недобросъвестната конкуренция“, заяви Песков в отговор на въпросите на журналисти. Според него ограничителните мерки на САЩ в конкретния случай представляват „неприкрита намеса“ във вътрешните работи на Венецуела. Запитан оценява ли Москва риска от спирането на доставките на нефт и блокирането на авансите във връзка с въвеждането на санкциите, той посочи, че това е търговски въпрос и „разбира се, последствията са оценявани“.

На 29 януари Вашингтон въведе нови ограничения спрямо Венецуела. Те засягат държавната нефтено-газова компания PDVSA. Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ са блокирали 7 млрд. долара активи на компанията. Болтън каза още, че Вашингтон разглежда всички варианти за решаването на венецуелския проблем, в това число и военни действия.

На 25 януари руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин заяви, че събитията във Венецуела по никакъв начин няма да повлияят на икономическия ръст на Русия. Ден по-рано анализаторът от „БКС Капитал“ Сергей Суверов посочи, че руската компания „Роснефт“ си сътрудничи с венецуелската държавна корпорация PDVSA. Според него всички договори на руската компания се намират в полето на правото, което дава възможност на „Роснефт“ да защитава правата си в международните съдилища в случай на радикални промени в политическия живот на южноамериканската държава.

„За възможната военна намеса на САЩ във Венецуела с различна степен на безсрамие намекнаха много хора във Вашингтон – от президента до представители на администрацията му. Като се позова на високопоставени служители в министерството на отбраната на САЩ, канал NBC съобщи, че американското командване не изпраща войска, оръжия или военна техника в Колумбия или Венецуела. Но все още няма официални коментари от Вашингтон“, написа днес във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Според нея дестабилизацията на тази страна се осъществява именно от територията на Колумбия. „А какво става с ненамесата във вътрешните работи от изборите до кибер-сигурността, за които колективният Запад е толкова загрижен през последните години, ще попитате вие. Ами как какво, ето така“, коментира представителката на руското външно-политическо ведомство. 

На 26 януари „Интерфакс. Ру“ съобщи, че Венецуела е готова да приеме посредничеството на Русия за налагането на диалог между правителството и опозицията, като се позова на посланика X в Москва Карлос Рафаел Фариа Тортоса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови