Лошото време остави без ток редица селища в България, 4 души загинаха в Истанбул

Група британци са блокирани в пъб в продължение на три дни

OFFNews 29 ноември 2021 в 17:10 3065 1

Снимка pixabay

Лошото време причини материални щети в България, а в Турция отне живота на четирима души, други 19 бяха ранени.

Над 10 селища в Смолянско останаха без ток, след като силният вятър там скъса електропроводи. Аварийни екипи работят по отстраняването на повредите, предаде БТА.

В Бургаско заради силния вятър паднаха клони и дървета. Голяма дърво беше съборено на пътя Бургас–Созопол и затрудни движението за часове.

Вятър с над 100 км/ч в Сливен повали електропроводи и остави голяма част от селата без ток. По-късно аварията бе отстранена. Изкоренени бяха дървета, като две от тях паднаха върху автомобили. Няма пострадали хора, увериха от общинския отдел "Сигурност и управление при кризи".    

В Източна България поривите на вятъра през деня на някои места достигнаха 90 км/ч. Утре се очаква да вали сняг в Западна и Централна България.

Четирима души загинаха и 19 бяха ранени при инциденти вследствие на лошото време в Истанбул

В Истанбул четирима души загинаха и 19 бяха ранени при инциденти, предизвикани от лошото време в Истанбул, съобщи турската телевизия НТВ, предаде БТА. Поривите на вятъра достигат 80 километра в час.

По данни на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) при инцидентите са загинали четирима души, сред които един чужденец, и са били ранени 19 души, като състоянието на трима от тях е тежко, се казва в съобщение на валийството.

Истанбулската голяма община информира за стотици инциденти в града заради ураганния вятър. Засега е известно, че бурният вятър е съборил 33 покрива на сгради, изкоренени са 192 дървета, отнесени са общо 52 светофара и пътни знаци, изпопадали са други 232 опасни предмети, нанесени са щети на много автомобили.

Лошото време доведе до любопитна ситуация във Великобритания, където десетки хора бяха блокирани в английски пъб, съобщи Асошиейтед прес.

61 човека прекараха трета нощ в "Тан хил", графство Йоркшър, на 435 километра северно от Лондон. Те са блокирани там още от петък, когато бурни ветрове и снеговалеж прекъснаха електроснабдяването и затрупаха пътища.

Кръчмата се намира на 538 метра надморска височина и често остава откъсната от света заради лошо време.

Блокираните гости са "в много добро настроение", увери обаче управителката на заведението Никола Таунзeнд. "Една дама направо каза, че не иска да си тръгва", разказа тя.

Според нея хората ще могат да си тръгнат по-късно днес, след като пътищата бъдат разчистени.

Наводнения и снеговалежи вследствие на бурята Аруен засегнаха части от Испания и Франция. Жертви няма. На места снежната покривка достигна 15 сантиметра, съобщи БНТ.

Заради проливни дъждове в Северна Испания реките Нервион, Кадагуа и Асон излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения. Много автомобили в баския град Билбао бяха блокирани. Бурята повали дървета и причини свлачища.

Местни жители се оплакват, че в домовете им водата е половин метър.

Код за опасно време е в сила в 31 испански области. През уикенда в някои северни части падна сняг.

Наводнения до колене засегнаха и Северна Франция. В град Ескелбек на пожарникарите им се наложи да извеждат хора от домовете им. Евакуирани са 60 души.

В департамента Пюи дьо Дом, в централна Франция, падна сняг и изненада шофьорите.

Под снежна покривка се събуди и департаментът Кот Дор. На места снегът достигна 15 сантиметра. Снегорините работиха цяла нощ и през част от деня. 11 френски района са с оранжев код за сняг и поледици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови